Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Ion Ţiriac, detalii despre colaborarea pe care a avut-o cu Securitatea: ”30 de ani am fost privilegiatul acestei ţări”

Ion Ţiriac, detalii despre colaborarea pe care a avut-o cu Securitatea: ”30 de ani am fost privilegiatul acestei ţări”

Special

Comentarii

Ion Ţiriac a vorbit despre colaborarea pe care el a avut-o cu Securitatea, după ce a apărut un document care arată declaraţie de colaborare semnată de fostul tenismen.

Născut în 1939, Ion Ţiriac a fost unul dintre cei mai mari tenismeni români. În timpul carierei, în perioada comunistă, el participa deseori la turnee internaţionale.

În plus, activa la clubul Dinamo, unde sportivii din acea perioadă deţineau şi funcţii în MAI.

Ce spune Ion Ţiriac despre colaborarea cu Securitatea

În timpul comunismului, datorită statului câştigat ca sportiv de top, Ion Ţiriac era unul dintre privilegiaţii sistemului.

Conform unui verdicat dat de CNAS în 2010, numele lui Ion Ţiriac a fost găsit şi pe listele de colaboratori ai Securităţii.

El a semnat cu declaraţie de colaborare, a primit numele Titi Ionescu şi şi-a luat angajamentul ”să ajut aceste organe în mod benevol, conştient fiind de faptul că îmi ajut patria cu anumite date ce interesează securitatea statului cu ocazia deplasărilor pe care le fac în străinătate”.

Întrebat despre această colaborare pe care Ion Ţiriac a avut-o cu Securitate, fostul mare tenismen spune că această relaţie pe care a avut-o cu fostul serviciu secret era foarte supercifială.

El spune că i-a cerut lui Ioan Rus, fostul ministru de Interne, dosarul pe care l-a avut la Securitate, însă acesta i-a transmis că n-a fost cazul de aşa ceva:

Domnule, eu n-am avut dosar la Securitate.
-Domnul ministru Rus, scoate dracu' dosarul ăsta, că-mi trebuie dosarul ăsta, să-l văd şi eu!
-Domn Ţiriac, n-ai.
-Cum să n-am, domnule, cum să n-am? Am fost miliţian şi 30 de ani am fost privilegiatul acestei ţări, aveam un paşaport, care dumneavoastră nu-l aveaţi. Şi mă duceam, intram, ieşeam.


Ion Ţiriac a oferit şi un dialog imaginar despre tipul de discuţii pe care le avea cu ofiţerii de Securitate şi ce fel de informaţii le oferea.

-Tovarăşu' Ţiriac, unde ai fost?
-Păi am fost la Washington, la turneu.
-(n.r. pe un to grav) Dar şi ce-ai făcut acolo?

Trebuia să dau un raport, sigur că da, cu plăcere...

-Păi am jucat tenis. 
-Hmmm... dar pe lângă tenis ce-ai mai văzut?
-Păi, zic, în finală erau vreo 10.000 (n.r. spectatori), în semifinală asta... la început nu era nimeni şi era foarte cald.
-Tovarăşu' Ţiriac, să fim serioşi.
-Matale îţi faci impresia că sunt neserios? Că veneam de la Braşov şi m-am învăţat să fiu serios, dar şi politicos.
-Dar aţi fost la Kennedy acasă?
-Ia uite, dar acum ştiţi? Felicitările mele. Păi îia de la CIA ştiu de vreo 10 ani, de când ne tot ducem. Şi voi trebuie să ştiţi de vreo 10 ani.
-Şi ce-aţi făcut acolo?
-Domnule, am făcut cârnaţi şi am jucat fotbal american.
-Păi te pricepi?
-Nu, dar acum mingea aia ovală, unul o prindea după aia şi...
-Cum cârnaţi?
-Uite aşa, aşa... pe un foc (n.r. arată cum îi întindea)

Ion Ţiriac spune că Securitatea a exagerat cu informaţiile despre el

În cele din urmă s-a dovedit că Ion Ţiriac doar a semnat un angajament cu fosta Securitatea, însă nu sunt dovezi cum că ar fi făcut poliţie politică. În plus, el ar fi ajuns ulterior să fie urmărit de Securitate.

”Şi pe urmă a apărut dosarul. A apărut dosarul, că eram Ţiţi Vivilică. Mă, fraţilor, oamenii ăia trebuiau să scrie şi ei ceva. Ce trebuiau să scrie? Habar n-am.

Pentru că acum, când l-am citit, îţi vine să râzi... ”1000 de dolari a schimbat Costică Năstase la Hilton, la Atena, din lei în dolari”. Noi n-aveam 20 de dolari, nu 1.000, nu aveai cum să... nici nu ştiau cum arată dolarii. Dar nu asta m-a deranjat.

Problema care m-a deranjat: ”tovarăşu, în concluzie, este un tovarăş bun, este un tovarăş compatriot, dar nu este un camarad bun, nu vrea să coopereze”.

Cum să nu cooperez, domnule? Am cooperat cu toţi, dar n-au vrut să mă treacă la Securitate, pentru că m-au ţinut la Miliţie, că dădeau cu 20 de lei mai puţin”, a mai spus Ion Ţiriac.

Afla mai multe despre: ion tiriac 

viewscnt
Articole similare