Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Ionuţ Lupescu a identificat cele mai importante 11 probleme ale fotbalului românesc! Soluţiile propuse de "Kaiser"

Ionuţ Lupescu a identificat cele mai importante 11 probleme ale fotbalului românesc! Soluţiile propuse de "Kaiser"

FRF

Comentarii

Au mai rămas mai puţin de 24 de ore până la alegerile pentru preşedinţia FRF, unde membrii afiliaţi vor alege conducătorul pentru următorii patru ani. În cursă pentru funcţia de preşedinte au intrat Răzvan Burleanu, Ionuţ Lupescu, Marcel Puşcaş şi Ilie Drăgan.

După ce în timpul campaniei a mers în teritoriu pentru întâlniri cu membrii afiliaţi, Ionuţ Lupescu a centralizat cele mai importante probleme ale fotbalului românesc şi oferă soluţii pentru rezolvarea lor prin intermediul unui comunicat de presă.

Acestea sunt:

1. Reînfiinţarea unei competiţii pentru tinerele speranţe;


2. Clasificarea cluburilor de copii şi juniori şi creşterea valorii grilei de formare;
3. Creşterea vizibilităţii fotbalului feminin şi a competiţiilor de tineret;
4. Îmbunătăţirea regulamentelor FRF şi reevaluarea taxelor şi penalităţilor;
5. Creşterea finanţării pentru fotbalul de bază;
6. Eliminarea barajelor de la Liga a IV-a pentru promovarea în Liga a III-a;
7. Antrenori mai bine pregătiţi;
8. Consultanţă privind accesarea de fonduri;
9. Finanţare din bugetul MTS;
10. Îmbunătăţirea arbitrajelor şi scăderea cheltuielilor de arbitraj;
11. Procedură electronică pentru legitimarea jucătorilor.

LIVE BLOG | Fotbalul românesc îşi decide viitorul! Pe Telekom Sport ai tot ce trebuie să ştii despre alegerile FRF

Redăm mai jos soluţiile oferite de Ionuţ Lupescu prin intermediul comunicatului de presă

"Acestea sunt cele 11 probleme care s-au regăsit cel mai des printre solicitările membrilor afiliaţi, în cadrul discuţiilor din turneul naţional desfăşurat prin ţară. Ionuţ Lupescu, împreună cu echipa sa, a identificat deja soluţii pentru acestea şi le va include în lista de priorităţi a mandatului său de preşedinte al FRF.

”Iată motivul pentru care am lăsat două pagini goale la finalul Programului-manifest pe care l-am scris pentru această candidatură. Şi motivul pentru care am ales să mă întâlnesc personal cu toţi membrii FRF, în toate judeţele. Le-am spus tuturor că voi culege problemele suplimentare pe care le ridică şi le voi pune pe lista de priorităţi a viitoarei conduceri a FRF. Am lucrat foarte bine împreună, vă mulţumesc tuturor şi am convingerea că aşa va decurge relaţia dintre FRF şi membrii afiliaţi, de mâine încolo!”, a declarat Ionuţ Lupescu.

Acesta a decis să organizeze anual un astfel de turneu naţional, deoarece este cea mai bună variantă pentru ca administraţia să rămână conectată la problemele reale din teritoriu.
”În acest turneu nu ne-am întâlnit doar cu membrii afiliaţi ai FRF, ci şi cu zeci de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, indiferent de culoarea lor politică. Toţi trebuie să fie trataţi ca parteneri ai noştri, pentru că ei sunt cei care investesc în infrastructură şi cei care sprijină fotbalul, la nivel local. De asemenea, m-am întâlnit, de-a lungul acestei perioade, şi cu ministri care pot contribui la relansarea fotbalului, precum şi cu preşedinţii PSD, PNL şi UDMR, Liviu Dragnea, Ludovic Orban şi, respectiv, Kelemen Hunor. Avem nevoie ca decidenţii politici să fie alături de fenomenul fotbalistic. În raport cu sportul, statul are o triplă calitate: de legiutor, de finanţator şi de dezvoltator. Voi continua şi după 18 aprilie să fac toate demersurile pentru ca statul, prin puterea sa executivă şi legislativă, să trateze sportul ca pe o prioritate naţională, aşa cum se întâmplă în alte state. Singura politică pe care aleg să o fac şi o voi face insistent este politica fotbalului”, a adăugat Ionuţ Lupescu.

Referitor la cele 11 teme identificate, acestea au primit deja soluţii din partea echipei lui Ionuţ Lupescu, soluţii care urmează să fie implementate imediat după alegerile din 18 aprilie.
 
Reînfiinţarea unei competiţii pentru tinerele speranţe.
În prezent, foarte mulţi jucători talentaţi se pierd pe drum, încă de la terminarea junioratului. Dacă unii tineri fotbalişti se dezvoltă mai repede, la 17-18 ani, şi reuşesc să semneze cu un club, există şi tineri care se dezvoltă mai târziu, în jurul vârstei de 19-20 de ani. Aceştia riscă să nu îşi găsească echipă şi să nu joace în respectivul sezon. Astfel, fără o perspectivă sportivă sau financiară, mulţi tineri ajung să se lase de fotbal.
Înfiinţarea unei competiţii dedicate exclusiv acestui segment, pentru Liga 1, ar păstra tinerii jucători în circuitul competiţional şi le-ar oferi şansa să se afirme, în vederea găsirii unei echipe.
 
Clasificarea cluburilor de copii şi juniori şi creşterea valorii grilei de formare.
Vom crea un sistem de clasificare a cluburilor de copii şi juniori pe mai multe criterii şi subcriterii, evaluând activitatea, performanţa, dar şi neajunsurile. În acest fel vom putea şti exact care sunt nevoile investiţionale, unde să ne canalizăm resursele pentru că este nevoie de mai mult sprijin, precum şi cine face treabă foarte bună.
Totodată, vom încuraja centrele de copii şi juniori să crească numărul jucătorilor prin creşterea cuantumului grilei de formare, care are acum o valoare derizorie. Prin această creştere, cei care se ocupă de copii şi juniori vor fi direct interesaţi să pregătească mai mulţi jucători tineri, iar munca lor va fi recompensată corect din punct de vedere financiar.
 
Creşterea vizibilităţii fotbalului feminin şi a competiţiilor de juniori.
Fotbalul feminin s-a dezvoltat, în România, în ultimii ani, însă este departe de creşterea fulminantă pe care fotbalul feminin o înregistrează la nivel european. În România, încă, apetitul publicului către fotbal feminin este scăzută, lucru care îl face neatractiv pentru pentru Media. Însă potenţialul de creştere este foarte mare, iar publicul poate fi educat.
În ceea ce priveşte competiţiile pentru tineri, Liga Elitelor şi alte astfel de competiţii nu se bucură, în prezent, de un succes prea mare în rândul iubitorilor de fotbal. În mare parte, acest lucru se datorează faptului că ele nu sunt mediatizate, iar publicul nu le cunoaşte.

FRF va face uz de puterea de negociere a drepturilor de televizare, pentru a obţine mai multă expunere pentru aceste ramuri fotbalistice şi le va promova pe toate canalele de comunicare proprii.
Totodată, vom analiza motivele pentru care creşterea popularităţii nu are ritmul dorit, şi vom dezbate inclusiv schimbarea formatului competiţional, făcându-l mai atractiv.
Nu în ultimul rând, FRF va sprijini cluburile de fotbal feminin şi pe cele de juniori în obţinerea de contracte de sponsorizare, inclusiv prin susţinere în procesul de negociere.
 
Îmbunătăţirea regulamentelor FRF.
FRF are astăzi regulamente vechi, incoerente, cu multe prevederi contradictorii şi care pun probleme serioase celor care, până la urmă, sunt nevoiţi să le aplice. În plus, modificările din ultimii ani s-au realizat într-un mod neprofesionist, lucru care afectează şi mai mult activitatea fotbalistică.
Toate aceste regulamente vor fi analizate de un grup de lucru format din specialişti în tehnică şi legislaţie sportivă şi vor fi adaptate la nivelul anului 2018.
Referitor la taxele şi penalităţile pe care membrii afiliaţi le plătesc Federaţiei, acestea  vor fi analizate atent şi vor fi aduse la zi, astfel încât membri să plătească sume corecte şi justificate. Vor fi eliminate toate prevederile contradictorii sau care pot da naştere unor abuzuri, iar taxele cluburilor de liga a IV-a şi a III-a se vor încasa la AJF, nu la Federaţie.
 
Creşterea finanţării pentru fotbalul de bază.
Nivelul actual de finanţare al fotbalului de bază este departe de a fi satisfăcător. FRF va investi mai mult în dezvoltarea fotbalului de bază, iar acest lucru nu se poate realiza decât în baza parteneriatului pe care Federaţia îl are cu Asociaţiile Judeţene de Fotbal, acestea fiind structurile care guvernează fotbalul de bază la nivel Judeţean. FRF va finanţa proiecte de dezvoltare a fotbalului de bază, iar implementarea se va face cu sprijinul la nivel de AJF.
 
Eliminarea barajelor de la Liga a IV-a pentru promovarea în Liga a III-a.
La nivelul ligilor inferioare, realitatea este că fotbalul nostru suferă. Lipsa de finanţare, starea precară a infrastructurii, cheltuielile curente cu deplasările, arbitrajul şi echipamentele, jucătorii etc., toate sunt elemente care au făcut şi fac multe cluburi să renunţe.
Suntem toţi oameni de fotbal şi ştim ce înseamnă să munceşti un sezon întreg pentru un obiectiv, să te chinui cu toate problemele enumerate mai sus şi, în final, construcţia să fie spulberată conjunctural, într-un meci de baraj. Eliminarea barajelor pentru ligile inferioare va oferi mai multă siguranţă cluburilor şi le va stimula să planifice mult mai bine pe termen lung.
 
Antrenori mai bine pregătiţi.
Educarea şi specializarea antrenorilor reprezintă cheia asigurării unor generaţii viitoare de jucători bine pregătite, care practică un fotbal modern, competitiv la nivel regional şi european. Pentru a avea antrenori mai bine pregătiţi trebuie, în primul rând, să creştem calitatea sistemului educaţional de care dispunem. Astfel, cursurile Şcolii Naţionale de Antrenori vor fi analizate şi îmbunătăţite cu cele mai noi tehnici disponibile în domeniu, la nivelul UEFA.
Un alt aspect important este specializarea antrenorilor de copii şi juniori pe grupe de vârstă, astfel încât activitatea pe care o practică să fie corelată perfect cu nivelul jucătorilor pe care îi pregătesc. Avem convingerea că o astfel de abordare, cumulată şi cu stimulente financiare pentru antrenorii de copii şi juniori care promovează copii talentaţi, ar creşte nivelul jocului şi al jucătorilor.
De asemenea, este necesară reevaluarea condiţiilor pentru licenţierea antrenorilor, precum şi echivalarea categoriilor cu licenţele UEFA, ambele cât mai repede posibil.
 
Consultanţă privind accesarea de fonduri.
În afară de nivelul din Liga I şi, parţial, din Liga a II-a, restul cluburilor din România au o reală problemă în accesarea fondurilor disponibile pentru ei din diverse surse. Fie că vorbim de fonduri publice, bugetele pentru proiecte disponibile la FRF, la UEFA sau chiar cele din fonduri europene, cele mai multe cluburi de la noi nu au capacitatea de a gestiona un astfel de proiect.
FRF va sprijini cluburile să atragă fonduri externe, prin susţinerea activităţii de management de proiect şi consultanţă în vederea pregătirii documentaţiei de participare. Astfel, cluburile vor beneficia de noi surse de venit pentru: dezvoltarea infrastructurii, extinderea activităţii, formare în diverse domenii sau întărirea capacităţii administrative.
 
Finanţare din bugetul MTS.
În ultimii 20 de ani, FRF a ales să fie aproape singura federaţie sportivă din România care nu solicită finanţare din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului. Finanţare la care fotbalul are dreptul, prin lege. Şi sumele disponibile nu sunt deloc de neglijat, mai ales că vorbim de un buget anual de peste 20 de milioane de euro pentru tot sportul românesc, în care fotbalul are cea mai mare pondere, unul dintre criteriile cele mai importante în împărţirea bugetului între federaţiile naţionale.
Preşedinţii FRF de până acum au decis că e mai bine să ignore aceşti bani, probabil pentru a sta departe de eventuale controale ale autorităţilor. Credem că este o abordare greşită şi că fotbalul, mai ales la nivel de bază, să beneficieze de aceste fonduri. Federaţia va solicita finanţare din bugetul MTS pentru anul 2019, iar toate sumele vor fi direcţionate către dezvoltarea fotbalului de bază.
 
Îmbunătăţirea arbitrajelor şi scăderea cheltuielilor de arbitraj;
Arbitrajul este unul dintre factorii-cheie care influenţează calitatea jocului. Fără arbitrii competenţi şi fără un arbitraj de calitate, credibilitatea fotbalului nostru are de suferit. În următorul mandat vom investi în pregătirea arbitrilor şi vom creşte şi promova tinere talente către zona de elită.
În ceea ce priveşte cheltuielile pe care cluburile le au cu arbitrajul, în special în ligile inferioare acestea reprezintă adevărate probleme. Vom găsi soluţii pentru a reduce aceste cheltuieli.

Procedură electronică pentru legitimarea jucătorilor.
Una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă cluburile se referă la birocraţie. Multe dintre activităţi, în continuare, se desfăşoară ca acum 30 de ani, pe hârtie. Bineînţeles, astfel apar nenumărate disfuncţionalităţi. Avem în vedere dezvoltarea unui sistem electronic pentru legitimarea jucătorilor. Acest sistem va fi dezvoltat, ulterior, astfel încât toate activităţile care, în prezent se desfăşoară pe hârtie, să fie digitizate.

Avantajul accesului la o bază de date comună este că toţi membrii afiliaţi vor putea avea acces permanent la toate informaţiile. Totodată, FRF va putea să-şi fundamenteze  astfel deciziile prin date certe".

Afla mai multe despre: lupescufrfkaiseralegeri frf 

viewscnt
Articole similare