Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Italienii l-au inclus pe Dorin Mateuţ în topul celor mai controversaţi deţinători ai "Ghetei de Aur"

Italienii l-au inclus pe Dorin Mateuţ în topul celor mai controversaţi deţinători ai "Ghetei de Aur"

Dinamo București

Comentarii

Argentinianul Lionel Messi a cucerit pentru a 6-a oară (record absolut) trofeul "Gheata de Aur", decernat celui mai bun marcator care evolueză în principalele campionate ale Europei. Cu această ocazie, Gazzetta dello Sport a întocmit un top al jucătorilor care au câştigat acest trofeu, în trecut, dar care nu au mai confirmat aşteptările.

Trofeul "Gheata de Aur" datează din sezonul 1967/1968, la iniţiativa publicaţiei franceze "L'Equipe". La acea vreme, se acorda jucătorului care marca cele mai multe goluri într-un sezon, în competiţia internă. Aşa au ajuns să câştige "Gheata", Sotiris Kaiafas - Omonia Nicosia, Georgi Slavkov - Botev Plovdiv, Dudu Georgescu - 2x Dinamo sau Zviad Eneladze - Margveti (Georgia).

După ce gruzinul a câştigat "Gheata" în 1996, forurile europene au decis să întocmească un regulament prin care să fie atribuite puncte fiecărui gol marcat, în funcţie de importanţa clasamentului: 1 punct, 1.5 puncte şi 2 puncte la fiecare gol. Din acel moment, doar jucători din 6 campionate s-au impus. Ligue 1 (Franţa) şi Bundesliga (Germania) nu au jucători care au cucerit "Gheata de Aur" după anul 1996.

Iată topul întocmit de Gazetta dello Sport:

1. Darko Pancev - macedoneanul  cucerea "Gheata de Aur" în 1991, cu 34 de goluri, an în care cucerea Liga Campionilor cu Steaua Roşie Belgrad. După acel sezon de graţie, Pancev a mai stat un an în Iugoslavia, apoi a făcut pasul către Internazionale Milano. Avea 27 de ani.  În trei ani de zile, Pancev a jucat doar 19 meciuri la Inter, plus 10 la Leipzig, acolo unde Inter l-a trimis împrumut o stagiune. S-a retras doi ani mai târziu, după alte două experienţe nefericite, la Fortuna Dusseldorf (Germania) şi Sion (Elveţia)

2. Mario Jardel - brazilianul poate fi cu uşurinţă obiect de studiu al modului în care şi-a gestionat cariera. Cum s-a transformat dintr-un superstar mondial, care cucerea două "Ghete de Aur", în 1999 - 36 goluri şi 2001 - 42 de goluri , la un jucător care, după împlinirea celor 30 de ani ( în 2003), a schimbat nu mai puţin de ... 12 echipe: din Italia, Argentina, Brazilia, Portugalia, Cipru, Australia sau Bulgaria. În tot acest periplu, Jardel a mai marcat doar 49 de goluri - 7 ani.

3. Roy Makaay - olandezul a fost întotdeauna un marcator înnăscut. Ceea ce l-a scos în evidenţă a fost numărul de goluri cu care a câştigat în 2003 "Gheata de Aur" - 29 de goluri. Cele mai puţine goluri din istorie, la acea vreme. Mai apoi, în 2005 - Thierry Henry şi Diego Forlan marcau câte 25 de goluri, iar în 2007 - Francesco Totti câştiga cu 26 de goluri.

4. Kevin Phillips - primul golgeter al mileniului 3, englezul a marcat 30 de goluri pentru Sunderland în sezonul 2000, însă nu a avut niciodată puterea să facă strălucească şi în tricoul Albionului, pentru care a bifat doar 8 prezenţe, fără să marcheze vreun gol.

5. Nikos Machlas - grecul a marcat în sezonul 1997/1998 pentru Vitesse Arnhem 34 de goluri, iar la 25 de ani se anunţa unul dintre cei mai mari atacanţi ai lumii. Nu avea să fie aşa. A preferat să rămână în Olanda, la Ajax - pentru 7.6 milioane de euro, unde a marcat mult mai rar şi i s-a stins repede aura de golgeter.

6. Dorin Mateuţ - italienii nu l-au uitat pe dinamovist, câştigător al "Ghetei de Aur" în 1989, atunci când marca 43 de goluri pentru "câini". Avea 24 de ani şi toţi ochii erau aţiniţi asupra sa. Urmează experienţe la Real Zaragoza, Brescia sau Regianna. Au fost 4 ani cu 13 goluri, iar lumea punea la îndoială modalitatea prin care Mateuţ a marcat de 43 de ori în acel sezon de pomină. La 29 de ani se întoarce în ţară, la Dinamo, iar la finalul sezonului următor se retrăgea din activitate, de la Sportul Studenţesc, la 31 de ani.

7. Tanju Colak - turcul este o legendă în ţară sa natală şi un necunoscut pentru fotbalul european. A jucat la finalul anilor 90 în Turcia, la Galatasaray, Fenerbahce şi Istanbulspor, acolo unde a marcat 240 de goluri în 252 de meciuri, însă niciodată nu a făcut pasul către fotbalul european. În sezonul 1987/1988 marca 39 de goluri pentru Galatasaray şi câştiga "Gheata de Aur".

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare