Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Îţi aminteşti de primii străini din fotbalul românesc? De la Agalliu la Romualdo Andela. Câţi dintre ei au impresionat

Îţi aminteşti de primii străini din fotbalul românesc? De la Agalliu la Romualdo Andela. Câţi dintre ei au impresionatgalerie foto

Superliga

Comentarii

Fotbalul românesc are acum străini foarte buni din toate colţurile lumii. În anii 90, străinii care ajungeau în România veneau în special din Albania.

Astăzi, Liga 1 are 144 de jucători străini din toate colţurile lumii. Francezul Gnohere este cotat la 2 milioane de euro, în timp ce croatul Damjan Djokovic are o cotă de piaţă de 2.2 milioane de euro. Brazilianul Rivaldinho, fiul marelui Rivaldo, este unul dintre cei mai buni marcatori din campionat şi are o cotă de piaţă de 1 milion de euro.

Cel mai bine cotat stranier este Billel Omrani, algerianul din atacul campioanei. El are o cotă de piaţă de 3.6 milioane de euro. Un fundaş, Bogdan Planic din Serbia, este cotat la 2.3 milioane în timp ce portarii Pigliacelli (Italia) şi Arlauskis (Lituania) ar costa împreună peste 3 milioane de euro. Dar, în Liga 1 nu a fost mereu aşa.

În anii 90, în fotbalul românesc, stranierii veneau aproape în exclusivitate din Albania

Roland Agalliu are astăzi 58 de ani şi locuieşte în Austria, la Graz. În 1990 ajungea la Craiova de la Partizani Tiran, unde fusese de două ori campion al ţării. Campion a devenit şi în România, cu Universitaea, club alături de care a câştigat şi Cupa României.

52 dintre străini au marcat la meciurile lor de debut. Primul care a făcut acest lucru a fost Sulejman Demollari. Un alt albanez care este şi acum considerat printre cei mai buni fotbalişti străini care au jucat vreodată în România. Demollari a ajuns în 1991 la Dinamo şi a marcat în 4 ani nu mai puţin de 36 de goluri, asta deşi era un mijlocaş ofensiv. Venea de la KS Dinamo Tirana, iar în România a rămas în amintirea ”câinilor roşii” drept un fotbalist de mare calibru.

Vorbim totuşi de două cazuri fericite. Ilir Bozhiqi şi Agim Canaj sunt tot albanezi şi au ajuns în România în 1991 la Braşov. N-au impresionat. Cum nu a făcut-o nici Blendi Nalibani, fost jucător în România la Victoria în 1991. Perlat Musta (foto jos) a semnat cu Dinamo în 1992. Venea de asemenea din Albania. Portarul cu 31 de selecţii în naţionala ţării sale nu s-a făcut remarcat la fel de uşor ca Agalliu şi Demollari.

De ghanezul Nelson Mensah îşi mai aminteşte cineva? A jucat la Dinamo înte 1991 şi 1993, dar fără să rămână în istoria ”câinilor”. Tot în 1992 şi-a adus şi Rapidul un ”stranier”. Numele său, Alexandru Guzun, fotbalist din Republica Moldova. A jucat 31 de meciuri şi a pleca înapoi la Nistru Otaci, peste Prut.

Fundaşul albanez Dashnor Dume ajungea în 1993 la Galaţi şi semna cu Oţelul. Nici el nu a fost un nume care să rămână în istoria Ligii 1. În acelaşi an, UTA îl aducea pe camerunezul Mindourna Romualdo Andela. Sportul căuta piaţa africană, iar gruparea din Regie s-a ales cu Eduard Abayeteye şi Owusu Benson. Nici ei nu au impresionat. Bernard White semna cu Rapid în 1994, iar ucrainianul Oleksandr Lavrentsov ajungea şi el, în Regie, la Sportul.

Toate aceste nume fac parte din lista ”străinilor” care au ajuns în anii 90 în fotbalul românesc. Doar Agalliu şi Demollari au rămas cu adevărat amintiri plăcute pentru microbiştii din România.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: străiniromânialiga 1demollariagalliu 

viewscnt
Articole similare