Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Majoretele din sport: Istorie, statistici şi curiozităţi

Majoretele din sport: Istorie, statistici şi curiozităţigalerie foto

Diverse

Comentarii

(P) Noţiunea de „majoretă” este strâns legată de fotbalul american. În 1989, a avut loc primul meci între colegii. Princeton o înfrunta pe Rutgers în New Jersey.

Confruntarea a devenit o tradiţie, iar în anii ‘80 cei de la Princeton s-au gândit să formeze un grup de băieţi care să scandeze încurajări la adresa echipei. După ce a absolvit Princeton, Thomas Peebles („liderul ţipătorilor”) a mers cu conceptul la Universitatea din Minnesota, unde fotbalul devenise foarte popular. În 1989, un student pe nume Johnny Campbell a pus în aplicare ce auzise de la Peebles. În timpul unui meci, el a pus mâna pe o portavoce şi a început să îşi încurajeze favoriţii care aveau o serie de rezultate negative. Mai mulţi prieteni i s-au alăturat, astfel că echipa a fost „energizată”.

Fetele au preluat controlul în anii ‘40

A fost punctul de plecare al unei practici care a luat amploare, dar numai în 1923 s-a apelat la o trupă de fete. Ele au adus un plus prin tumbe şi prin alte mişcări acrobatice, iar apoi au folosit cartoane pentru o scenografie în toată puterea cuvântului. O vreme s-a mers în paralel cu trupele de fete şi cele de băieţi, dar în anii ‘40, în timpul războiului, cele de fete au devenit preponderente.

În anul 1948 s-a organizat prima tabără specială pentru majorete. Iniţiator: Lawrence Herkimer, cel care a introdus în scenografie săritura Herkie, bastonaşele şi pampoanele. În 1961, Herkimer a înfiinţat Asociaţia Naţională a Majoretelor. Fenomenul luase deja o amploare deosebită, trupele de majorete nelipsind din aproape nicio şcoală din ţară.

În anii ‘80 a luat naştere mişcarea de majorete „All Star”, care se concentra pe antrenamentele atletice şi pe competiţii de profil. Din persoane care aveau doar rolul de a-i încuraja pe sportivi, majoretele au devenit concurente şi figuri emblematice pentru şcolile şi comunităţile din care provin. Se poate spune chiar că au devenit instrumente de marketing.

Câteva cifre interesante

Am văzut istoria apariţiei fenomenului „cheerleading”. Iată şi câteva cifre interesante:

- sunt cel puţin 4 milioane de majorete în 31 de ţări, dintre care 3.82 de milioane numai în SUA (vârsta minimă fiind 6 ani);

- 80% dintre şcolile din SUA au trupe de majorete, majoritatea fiind înfiinţate special pentru echipele de fotbal american;

- 97 % dintre cheerleader-i sunt fete;

- 98% dintre majoretele fete au practicat gimnastica;

- ESPN a transmis, în 1983, prima competiţie între trupele de majorete ale liceelor din SUA;

- în Anglia, o trupă de majorete are în medie 18,4 membri, iar vârsta medie este de 15 ani. Sunt 85 de astfel de trupe în Regat, iar 80 dintre ele sunt înscrise în Asociaţia Majoretelor Britanice;

Cele mai comune accidentări în cazul majoretelor sunt fracturi ale braţelor şi buze sparte. Ele sunt suferite de obicei atunci când sunt formate piramidele umane.

Să ştiţi că...

 

- George W. Bush, Dwight Eisenhower şi Franklin Roosevelt au făcut parte din trupe de „majorete”

- statul Texas este considerat capitala fenomenului „cheerleading”. Acolo s-a înregistrat unicul caz în care o mamă a angajat un profesionist să o omoare pe rivala fiicei sale dintr-o competiţie de profil.

- Asociaţia Americană pentru Antrenori şi Consilieri de Majorete şi Consiliul Naţional pentru Siguranţă şi Educaţie sunt cele mai importante organizaţii în cheereleading-ul modern. Ele stabilesc standardele pentru antrenamente astfel încât sportivele să sufere cât mai puţine accidentări.

- Nu este important ca majoreta să aibă o siluetă suplă, ci ca ea să aibă graţie în mişcări.

- Majoretele nu sunt deloc proaste. 83% dintre fetele care practică această „îndeletnicire” în SUA au un coeficient de inteligenţă peste medie. O majoretă trebuie să gândească repede în condiţii de efort fizic susţinut.

Nu este exclus ca în lista de case de pariuri online 2019 prezentate pe PariuriX.com să apară şi un operator care să ofere cote pentru competiţii de cheerleading.

 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: publicitatemajoreteshowspecialeveniment 

viewscnt
Articole similare