Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Michel Platini, apel la CEDO. Motivul pentru care francezul merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Michel Platini, apel la CEDO. Motivul pentru care francezul merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Comentarii

Michel Platini, fostul preşedinte al UEFA, după ce a epuizat toate căile de atac în instanţele sportive, a făcut recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg împotriva suspendării sale din fotbal, care va expira în octombrie 2019.

Fostul şef al UEFA a precizat că deşi a pierdut toate bătăliile de până acum, războiul mai poate fi câştigat: ''A trebuit să pierd toate celelalte meciuri ca să ajung la cel de acum, dar chiar dacă sunt retrogradat în divizia inferioară, campionatul se joacă până la sfârşit. Eu sunt cea mai bună mărturie a proastei funcţionări a instanţelor sportive''.

Fostul câştigător al Balonului de Aur a fost suspendat iniţial 8 ani la finele anului 2015, din cauza unei plăţi neloiale de 1,8 milioane euro primite de la Joseph Blatter, pe atunci preşedinte al FIFA, pentru servicii de consultanţă, dar fără un contract scris. Curtea de apel a FIFA a redus suspendarea la 6 ani, iar apoi Tribunalul de Arbitraj Sportiv, la 4 ani.

AFP a intrat în posesia unui raport edificator al activităţii FIFA în perioada 2015-2016, realizat de societatea elveţiană de audit BDO.

Documentul, comandat de Gianni Infantino după alegerea sa în funcţia de preşedinte al FIFA, relevă disfuncţionalităţile din era lui Sepp Blatter şi a secretarului său general Jerome Valcke.

Auditul subliniază ''absenţa unor reguli clare'' în cazul rambursării unor cheltuieli, care conform noului statut al FIFA nu mai sunt autorizate. Foşti membri ai Comitetului Executiv al FIFA, ale căror nume nu au fost dezvăluite, au profitat însă de lipsa reglementărilor de atunci pentru a recupera sume de 780.000 respectiv 390.000 dolari, într-un singur an.

Vechea conducere a FIFA nu avea implementată ''o procedură de aprobare'' pentru utilizarea avioanelor private de către Jerome Valcke, care a cheltuit în medie 4,9 milioane dolari pentru acest mijloc de transport între 2010 şi 2014. În 2016, în primul an al mandatului lui Infantino, cheltuielile cu jeturile private au scăzut cu 88% comparativ cu perioada 2010-2014.

Pe de altă parte, Adunarea parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a solicitat înfiinţarea unei structuri independente care să supervizeze guvernanţa organismelor de fotbal, decredibilizate de o serie de scandaluri financiare. O asemenea structură va evalua guvernanţa FIFA, UEFA şi a altor foruri conducătoare ale fotbalului, inclusiv aspecte de integritate la alegerea conducătorilor.

Afla mai multe despre: michel platinisuspendarecedocurtea europeana a drepturilor omuluistrasbourg 

viewscnt
Articole similare