Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Motivul pentru care Cristian Ţopescu nu a comentat finala de la Sevilla

Motivul pentru care Cristian Ţopescu nu a comentat finala de la Sevilla

Fotbal intern

Comentarii

Doliu în lumea sportului. Reputatul comentator Cristian Ţopescu a murit, marţi, la vârsta de 81 de ani. De-a lungul prestigioasei sale cariere, Ţopescu a comentat finalele CM de handbal 1970, 1974, câştigate de România, noaptea de vis a Nadiei, Montreal 1976, sau România - Argentina, de la Campionatul Mondial din SUA 1994, dar nu şi finala Cupei Campionilor câştigată de Steaua.

Atunci, Cristian Ţopescu ispăşea o suspendare pe termen nelimitat. El a primit interdicţia respectivă din cauza unor afirmaţii făcute în timpul meciului de fotbal Suedia – România, jucat în 1983, în preliminariile Euro '84.

În acea perioadă, în jurul echipei naţionale se discuta faptul că unii jucători aveau oferte de la Real Madrid, Fiorentina, Benfica. Şi la un moment dat, în timpul partidei Suedia - România, Ţipescu a spus: "Dacă lui Balaci i se va aproba să joace peste hotare, ca şi lui Boloni şi lui Ştefănescu, vor fi doar avantaje pentru ţară, pentru Federaţie, pentru club, pentru jucători şi pentru echipa naţională. Dar cel mai mare avantaj va fi stimulentul extraordinar pentru cei tineri, care vor vedea că un jucător serios are la o anumită vîrstă şansa de a juca într-o echipă echipă străină valoroasă, sporind prestigiul fotbalului românesc".

"Vorbele mele au fost interpretate de primul ministru Constantin Dăscălescu. El a pus mâna pe telefon, a sunat-o Elena Ceauşescu şi i-a zis: «Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară». Am aflat mai târziu. Fireşte că eu nu mă referisem la tinerii din România, nu mă referisem la toţi sportivii sau la toţi fotbaliştii din România, ci numai la câţiva care jucaseră multe meciuri în naţională şi meritau o asemenea recompensă. Urmarea? Am fost scos din Televiziunea Română, suspendat pe termen nelimitat", a povestit fostul mare comentator sportiv, mulţi ani mai târziu, într-un interviu acordat Telekom Sport.

Suspendarea avea să dureze până în 1989, timp în care Ţopescu a fost crainicul stadionului Steaua, dar nu a putut să comenteze şi finala de la Sevilla, din 1986.

Afla mai multe despre: topescufinalasevilla 

viewscnt
Articole similare