Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Navratilova, despre marea problemă a Simonei Halep ”Suferă de sindromul impostorului!”

Navratilova, despre marea problemă a Simonei Halep ”Suferă de sindromul impostorului!”

Tenis

Comentarii

Martina Navratilova a oferit o explicaţie a căderii Simonei Halep în cel de-al doilea set al meciului cu Karolina Plisckova.

"Suferă de sindromul impostorului, chiar dacă a câştigat un turneu de Grand Slam şi a fost numărul 1 WTA", a spus fosta mare campioană, în timpul comentariului de la televiziunea BT Sport.

Simona Halep a condus cu 5-3 în primul set cu Pliskova, însă a avut parte de o cădere în joc, pierzând nouă game-uri consecutive. Până la urmă, meciul s-a încheiat 7-5, 6-1 pentru sportiva cehă.

Ce reprezintă sindromul impostorului

”Sindromul impostorului te face să te simţi vinovat(ă) şi vulnerabil(ă) din cauză că, gândeşti tu, ocupi o poziţie şi te bucuri de privilegii care, poate, nu ţi s-ar cuveni de drept. Dimpotrivă, efectul Dunning-Kruger te face să te consideri o victimă din cauză că, gândeşti tu, sigur ai fi îndreptăţit(ă) să ocupi poziţii şi să primeşti recompense superioare.

Sindromul impostorului nu e considerat o trăsătură de personalitate (relativ stabilă), nici o boală psihică (ce ar necesita o terapie). E plasat de psihologi în categoria distorsiunilor cognitive, posibil de corectat prin procese de dezvoltare personală şi profesională (educaţie, coaching etc.).

Nu e doar o obişnuinţă individuală de a te raporta la competenţele şi performanţele tale, e un fenomen cu rădăcini şi consecinţe sociale profunde. Are legătură cu educaţia primită în familie şi în şcoală.

Are legătură cu mobilitatea socială: procesul prin care persoane care s-au născut în familii ne-favorizate şi defavorizate ajung, prin educaţie, pe poziţii socio-profesionale superioare – unde, din cauza originii lor sociale, se simt fake-uri.

Are legătură cu exacerbarea competiţiei profesionale, cu feedback-urile negative şi cu faptul că, aflaţi în competiţie cu tine, oamenii evită să-ţi recunoască performanţele, le minimizează ori chiar le neagă.

Are legătură cu relativizarea adevărurilor absolute şi a criteriilor de performanţă, cu multiplicarea perspectivelor şi alternativelor în ştiinţe şi în practicile profesionale”, se arată pe elisabetastanciulescu.ro.

Afla mai multe despre: simona halep 

viewscnt
Articole similare