Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

New York Times a pus mâna pe un document secret de la UEFA. Se pregăteşte o revoluţie incredibilă în cupele europene. Cluburile mici şi mijlocii, condamnate la moarte

New York Times a pus mâna pe un document secret de la UEFA. Se pregăteşte o revoluţie incredibilă în cupele europene. Cluburile mici şi mijlocii, condamnate la moarte
Comentarii

Oficialii UEFA au pe masă un proiect pentru restructurarea cupelor europene şi veştile nu sunt deloc bune pentru campionatele mai slabe. Potrivit New York Times, care susţine că a avut acces la un document UEFA, vor fi doar patru locuri disponibile pentru echipele venite din campionate mai slabe.

Se discută de mai multă vreme despre înfiinţarea unei superligi de fotbal în Europa, în care cele mai puternice cluburi să aibă accesul garantat. Marile echipe vor astfel să obţină şi mai mulţi bani din drepturile TV şi din marketing. Andrea Agnelii, preşedintele Asociaţiei Cluburilor Europene şi preşedintele lui Juventus, este unul dintre cei care insistă pentru această competiţie.

Însă ea naşte multe controverse. Cluburile mai mici sau cele din campionate mai slabe ar avea foarte mult de suferit din această cauză. Potrivit celor de la New York Times, care susţin că au avut acces la proiectul UEFA, din 2024 ar urma să fie înfiinţată o super competiţie formată din 32 de cluburi.

Cele mai bune 24 de echipe din sezonul precedent al Ligii Campionilor ar urma să aibă accesul garantat în această competiţie, în vreme ce pentru preliminarii ar urma să fie alocate doar patru locuri. Practic, echipele din campionatela mai slabe se vor lupta pentru doar patru locuri în noua ligă.



Cele 32 de echipe ar urma să fie distribuite în patru grupe a câte opt echipe. Iniţiatorii proiectului cred astfel că spectatorii vor avea la dispoziţie mult mai multe dueluri între granzii Europei, ceea ce se traduce prin venituri mult mai mari din drepturile de televizare şi din marketing.

De asemenea, ar urma să fie înfiinţată şi o divizie secundă - formată tot din 32 de echipe şi o a treia divizie - unde vor intra 64 de echipe. În cele două divizii ar urma să joace cluburile mai slabe, care nu au suficientă forţă să intre în noua superligă. Va exista, de asemenea, şansa de a promova într-o divizie superioadă, dar competiţia va fi acerbă. În plus, premiile pentru diviziile a doua şi a treia vor fi incomparabil mai mici cu cele din superligă. Ceea ce înseamnă că prăpastia dintre forţele Europei şi celelalte echipe se va adânci mult mai mult.

Potrivit New York Times, campionatele naţionale ar deveni irelevante într-un astfel de scenariu. Mai ales că meciurile din superligă ar urma să fie mutate în week-end, când sunt cele mai mari audienţe. Javier Tebas, preşedintele Ligii din Spania, este unul dintre cei mai vehemenţi critici a acestui proiect şi acesta susţine că nu este un simplu proiect, ci planul este mult prea bine pus la punct pentru a nu fi aplicat:

”Nu putem accepta că acestea sunt doar planuri şi propuneri pentru o discuţie deschisă cu părţile interesate din fotbalul profesionist. Ne-a fost prezentat un proiect concret elaborat de UEFA în cooperare deplină cu un mic grup de cluburi europene bogate şi puternice, care să reformeze competiţiile europene după 2024, într-un format care ar putea distruge competiţiile interene şi sustenabilitatea sportivă şi financiară a majorităţii cluburilor din Europa. Suntem deschişi la un dialog constructiv pentru a reforma fotbalul european împreună cu alte părţi interesate, dar dacă acesta este proiectul, marjele de negociere sunt foarte limitate”, a declarat Javier Tebas pentru nytimes.com.

Bernard Caiazzo, proprietarul lui Saint-Etienne, susţine că echipele mici şi mijlocii nu numai că nu vor mai avea vreo şansă să aibă acces la bonusurile din Champions League, dar vor alunga şi investitorii: ”Bineînţeles că investitorii actuali şi noii investitori se vor gândi că, dacă se închide sistemul, ei vor rămâne pe afară”.

Afla mai multe despre: uefachampions league 

viewscnt
Articole similare