Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

NEWS ALERT | Fotbalistul ajuns "fără voia lui" în Liga 1, subiect de scandal între Sampdoria şi Apollon Limassol, după un transfer controversat

NEWS ALERT | Fotbalistul ajuns "fără voia lui" în Liga 1, subiect de scandal între Sampdoria şi Apollon Limassol, după un transfer controversatgalerie foto

Fotbal

Comentarii

Publicaţia italiană "calciomercato.com" a dezvăluit, astăzi, în presa din Peninsulă, povestea atacantului camerunez Fabrice Olinga, trecut şi pe la Viitorul Constanţa, care a ajuns subiect de dispută la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, între două dintre fostele sale cluburi, Apollon Limassol şi Sampdoria.

Povestea a început în ianuarie 2015, atunci când Sampdoria, formaţie antrenată la acea vreme de Sinisa Mihailovic a decis să realizeze o adevărată lovitură pe piaţa transferurilor, aducerea camerunezului Samuel Etoo.

La momentul respectiv, s-a vorbit de o înţelegere de trei ani şi jumătate, ca mai apoi să facă parte din staff-ul administrativ ale echipei, dar şi de un film care să-i poarte numele africanului, şi în care să joace Morgan Freeman. 

Etoo, care la acea vreme avea 34 de ani, a semnat cu Sampdoria, însă a inclus o condiţie fundamentală: aducerea tânărului Fabrice Olinga, de la Apollon Limassol, fotbalist descoperit şi crescut de Etoo în cadrul academiei sale de fotal din Camerun. Fostul atacant de la Real, Barca sau Inter renunţă la o parte din salariul său pentru a-i fi oferit "urmaşului" său.

Cel care intermediază transferurile este George Gardi, un procuror ce are relaţii excelente cu celebrul agent israelian Pini Zahavi, nume regăsit des în dosarele "Football Leaks", pentru modul controversat de a încheia afacerile din sport.

Din acest moment, începe şi disputa dintre Sampdoria şi Apollon Limassol. Cele două cluburi ajung la un acord asupra fotbalistului, în februarie 2015, însă la doar câteva zile distanţă Olinga este împrumutat cu forţa, după cum chiar el a recunoscut, la Viitorul Constanţa.

"După Cupa Mondială din 2014, când m-am întors la Malaga am aflat că am semnat, fără să ştiu, un contract cu o formaţie din Cipru, Apollon Limassol. Apoi, m-am trezit transferat în România, la un club de care nu auzisem niciodată", a povestit Olinga, în februarie 2020, în presa din Belgia.

De fapt, înţelegerea dintre Apollon şi Sampdoria, din februarie, avea să fie aplicată de la 1 august. Din acel moment, Olinga ar fi devenit fotbalist cu acte-n regulă la Sampdoria. Înţelegerea implica două tranşe de bani în schimbul fotbalistului: 500.000 de euro la emiterea certificatului de transfer internaţional (ITC), în luna august 2015, şi alţi 500.000 de euro în ianuarie 2016. Plus alte bonusuri de performanţă şi procent dintr-un viitor transfer.

Contractul oferit de Sampdoria a ajuns la Gardi pe 21 martie 2015, apoi la Fabrice Olinga: propunere de patru ani, cu un salariu anual de 270.000 de euro plus alte bonusuri. În plus, Sampdoria îşi asumă plata salariilor în lungile în care Olinga a fost fotbalistul celor de la Viitorul Constanţa, între februarie şi mai 2015. Semn că Apollon Limassol a plătit jucătorul pe perioada împrumutului la Constanţa şi nu constănţenii, cum se obişnuieşte în cazul împrumuturilor. Suma totală plătită de Sampdoria pentru timpul petrecut la Constanţa - 40.000 de euro, după cum se arată în informaţiile oferite de conducătorii clubului italian, pentru "Calciomercato", în urma rezultatului de la TAS. Olinga nu a bifat niciun meci pentru Viitorul, în acea perioadă.

La finalul lunii iunie, Samuel Etoo se răzgândeşte şi găseşte o modalitate să rupă contractul cu italienii. Datorită acestui gest, Sampdoria caută să scape şi ea de Olinga.Coincidenţă sau nu, clubul din Genova descoperă că nu mai are locuri eligibile pentru jucătorii din afara Uniunii Europene, pentru că deja transferaseră doi. Apollon Limassol n-a vrut să audă scuze şi a înregistrat transferul pe 3 august 2015 la TMS (Transfer Matching System) de la FIFA. Sampdoria omite să facă acest lucru.

Între 4 şi 19 august, cele două cluburi îşi trimit mailuri peste mailuri, însă ciprioţii nu dau nicio secundă înapoi. Aşteaptă cei 500.000 de euro şi trimit jucătorul spre Genova. Acesta face pregătirea de început de an cu Sampdoria, dar după câteva săptămâni este împrumutat în Belgia, la Mouscron, acolo unde şi rămâne.

Săptămânile trec, ia Sampdoria refuză să trimită banii - niciuna dintre tranşe. Apollon depune o contestaţie la Comitetul pentru Statutul Jucătoril (PSC) şi cere o daună de 1,6 milioane de euro. În apărarea sa, Sampdoria consideră că jucătorul este al lor din momentul înregistrării la Federaţia Italiană de Fotbal, altfel poate fi considerat nul actul. PSC respinge cererea ciprioţilor pe 22 noiembrie 2016, însă aceştia merg la TAS.

Câteva luni mai târziu, TAS anulează respingerea PSC şi dă dreptate clubului Apollon Limassol, în dauna Sampdoriei. Astfel, italienii sunt obligaţi să plătească ce au promis, cu sau fără Etoo: 

  • 500.000 de euro plus dobânda 5% aferentă întârzierii, începând cu august 2015.
  • 500.000 de euro plus dobânda 5% aferentă întârzierii, începând cu ianuarie 2016.

În total, Sampdoria a plătit 1.064.349 de euro pentru un jucător care n-a bifat nicio secundă în tricoul echipei.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: viitorul 

viewscnt
Articole similare