Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

NEWS ALERT | Viza lui Novak Djokovic a fost anulată. Guvernul australian vrea ca sârbul să fie reţinut când se prezintă la departamentul pentru imigraţie

NEWS ALERT | Viza lui Novak Djokovic a fost anulată. Guvernul australian vrea ca sârbul să fie reţinut când se prezintă la departamentul pentru imigraţiegalerie foto

Tenis

Comentarii

Ministrul australian al Imigraţiei, Alex Hawke, a anulat viza liderului ATP, Novak Djokovic, el precizând că a luat decizia ţinând cont de interesul public.

UPDATE | Avocatul Stephen Lloyd, care îl reprezintă pe ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, a declarat, vineri, la o audiere de instrucţie la Federal Circuit Court, că propunerea guvernului este ca Novak Djokovic să fie reţinut sâmbătă dimineaţă, atunci când se va prezenta în faţa oficialilor departamentului pentru imigraţie.

Djokovic se va prezenta la ora locală 08.00 pentru a discuta cu oficialii departamentului pentru imigraţie. Apoi, el însă va putea să meargă la birourile avocaţilor săi, escortat de poliţişti de la poliţia de frontieră, după care va petrece noaptea în detenţie. Duminică dimineaţă, dacă va fi programată audierea la tribunal în cazul său, el va fi dus din nou la birourile avocaţilor săi.

Avocatul lui Djokovic, Nick Wood, a spus anterior că acceptă faptul că guvernul are dreptul să îl reţină pe Djokovic, dar a avertizat cu privire la “circul media” care ar exista dacă acest lucru s-ar întâmpla.

Audierea de instrucţie de vineri, în faţa judecătorului Anthony Kelly, are loc în sistem online. Kelly este judecătorul care luni a întors prima decizie autorităţilor de anulare a vizei lui Djokovic şi a ordonat ca sportivului să i se permită să rămână în Australia.


UPDATE 2: Prin deţinerea paşaportului diplomatic, pe care îl are încă din 2011, Novak Djokovic spera să aibă parte de provilegii diplomatice şi să nu fie expulzat.

Însă, Departamentul de Afaceri Externe şi Comerţ al Australiei a anunţat că sârbul nu va avea parte de tratament preferanţial datorită paşaportului diplomatic.

”Un paşaport diplomatic nu oferă posesorului drepturi speciale sau privilegii”, au transmis oficialii australieni, confrom Sky Sports.


UPDATE 1: Premierul Australiei, Scott Morrison, a declarat, vineri, că decizia de anulare a vizei lui Novak Djokovici s-a luar pentru “protejarea” sacrificiilor făcute de australieni în pandemie.

“Înţeleg că după o analiză atentă, ministrul Imigraţiei a decis să anuleze viza domnului Djokovici pe motive de sănătate şi ordine, în baza faptului că a fost în interesul public să procedeze astfel.

Pandemia a fost incredibil de dificilă pentru fiecare australian, însă am rămas uniţi şi am salvat vieţi şi mijloace de trai.

Împreună am reuşit să avem una dintre cele mai scăzute rate a deceselor, una dintre cele mai puternice economii şi una dintre cele mai înalte rate de vaccinare din lume.

Australienii au făcut multe sacrificii în pandemie şi ei se aşteaptă în mod corect ca rezultatul acestor sacrificii să fie protejat.

Asta a făcut ministrul acţionând astfel astăzi.

Politicile noastre cu privire la protejarea graniţelor i-au menţinut pe australieni în siguranţă, înainte de covid şi acum în perioada pandemiei.

Pentru că mă aştept ca procedurile legale să continue, nu voi mai face alte comentarii”, a precizat Morrison, potrivit The Guardian.

Ministrul australian al Imigraţiei, Alex Hawke, a anulat, vineri, viza liderului ATP Novak Djokovici, el precizând că a luat decizia ţinând cont de interesul public.


UPDATE: Presa australiană a scris, joi, cu mai multe ore înainte de decizia lui Hawke, că dacă viza lui Djokovic este anulată echipa de avocaţi a sportivului va depune apel în instanţă.

În cazul unui apel, potrivit news.com.au Novak Djokovic ar putea să rămână în Australia şi chiar să joace în primul tur al Australian Open, în aşteptarea judecării cazului săptămâna viitoare.

Dacă un apel al sportivului nu va avea succes, Djokovic teoretic nu va mai primi altă viză pentru Australia timp de trei ani.

Însă interdicţiile cu privire la acordarea vizei sunt analizate caz cu caz, astfel că există posibilitatea ca în cazul liderului ATP aceasta să fie anulată.

Abul Rivzi, fost înalt oficial în Ministerul Imigraţiei, a declarat la postul ABC că Djokovic în mod normal trebuie să fie reţinut acum.

Novak Djokovic trebuie reţinut acum. Presupun că va fi dus la acelaşi hotel pentru detenţie la care a fost înainte.

Presupun că avocaţii săi vor căuta să obţină o revizuire a deciziei”, a adăugat el.

Jurnalistul Ben Rothenberg, de la New York Times, scria zilele trecute despre opţiunile pentru Australian Open în contextul problemelor pe care le are Djokovici: “Dacă Djokovici se retrage de la Australian Open înainte de anunţarea programului primei zile, Andrei Rublev va fi mutat pe linia 1 pe tablou, în locul lui Djokovici.

Gael Monfils va fi mutat în locul lui Rublev pe tablou, iar Alexander Bublik va deveni favorit 33 şi va ajunge pe linia lui Monfils.

Dacă Djokovici va juca la Australian Open cel puţin un meci, el va continua până când va fi retrasm va pierde sau va câştiga turneul.

Nu va fi înlocuit în timpul turneului. Următorul său adversar pur şi simplu va beneficia de retragere şi va ajunge în faza următoare”.

Novak Djokovici s-a antrenat la Melbourne, în speranţa că va avea şansa de a lupta pentru al zecelea trofeu Australian Open şi al 21-lea de grand slam.


Viza de Australia a liderului mondial al tenisului profesionist masculin, sârbul Novak Djokovic, a fost anulată, ''din motive de sănătate şi ordine, pe baza faptului că este în interesul public o astfel de măsură'', a anunţat Alex Hawke.

Ministrul şi-a anunţat decizia printr-un comunicat dat publicităţii vineri. Acum, dacă nu va atacă în instanţă hotărârea autorităţilor, Djokovic urmează să fie expulzat.

Djokovic are paşaport diplomatic

Totuşi, liderul mondial încă mai speră să joace la Australian Open datorită unui aspect foarte important. Un paşaport diplomatic emis pentru Novak Djokovic în urmă cu 11 ani ar putea fi elementul esenţial în evitarea de către sportiv a expulzării din Australia, notează skynews.com.au.

Djokovic încă aşteaptă decizia ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, cu privire la viza sa pentru Australia.

“În timp ce expulzarea conform Migration Act i-ar lăsa lui Djokovic o cale mică de apel, paşaportul diplomatic uitat ar putea fi salvator pentru Djokovic”, notează site-ul australian.

Ambasada Serbiei în Australia a confirmat că Novak Djokovic are şi paşaport normal, şi paşaport diplomatic, acesta din urmă fiindu-i acordat după succesul Serbiei în Cupa Davis în 2011.

Totuşi, Departamentul Australian de Externe şi Comerţ susţine că un paşaport diplomatic nu îi conferă posesorului “drepturi speciale sau privilegii”. “Ţările pot conferi, dacă doresc, anumite drepturi şi privilegii deţinătorilor de paşapoarte diplomatice şi oficiale”.

Pentru Herald Sun, Ivana Isidorovic, reprezentantă a ambasadei Serbiei, a declarat că paşaportul diplomatic al lui Djokovic ar trebui să îi asigure acestuia “un tratament adecvat” din partea autorităţilor australiene.

“Djokovic, cel mai cunoscut reprezentant al nostru în lume, are paşaport diplomatic, care ar trebui teoretic şi practic să îi garanteze un tratament adecvat atunci când trece graniţele”, a afirmat Isidorovic.

Afla mai multe despre: djokovic 

viewscnt
Articole similare