Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

„Nu avem voie să ieşim din case. Pe străzi sunt tancuri. E mai rău ca la război”. Cum înfruntă sârbii pandemia | EXCLUSIV

„Nu avem voie să ieşim din case. Pe străzi sunt tancuri. E mai rău ca la război”. Cum înfruntă sârbii pandemia | EXCLUSIV

Handbal

Comentarii

Zeljka Nikolic (28 de ani) abia a semnat contractul cu SCM Râmnicu Vâlcea, dar nu se poate bucura pe deplin de transferul la campioana României. Extrema dreaptă a Craiovei e blocată în Serbia, acolo unde respectă regimul de izolare la domiciliu. Handbalista a stat de vorbă cu Telekom Sport şi a povestit despre măsurile drastice pe care le-au luat autorităţile vecinilor noştri.

Zeljka Nikolic este una dintre cele mai decorate handbaliste străine din Liga Florilor. Sârboaica are în palmares două trofe Champions League (2012 şi 2015), ambele cu Buducnost. Extrema dreapta a cunoscut succesul european şi în România, în 2018, atunci când, alături de SCM Craiova, a cucerit Cupa EHF.

Pe 18 martie, campioana României la handbal feminin, SCM Râmnicu Vâlcea, a anunţat transferul Zeljkei Nikolic. Într-un interviu acordat jurnalistului Telekom Sport Cristian Măciucă, handbalista a dezvăluit culisele despărţirii de Craiova, dar şi cum încearcă Serbia să depăşească pandemia de coronavirus.

În primul rând, felicitări pentru transferul la SCM Râmnicu Vâlcea. O părăseşti pe Craiova după patru ani. Care este motivul şi de ce ai ales Vâlcea?

„Mai întâi, vreau să le mulţumesc celor de la Craiova pentru tot. Acolo am trâit unele dintre cele mai grozave momente ale carierei mele şi am reuşit să mă maturizez din punct de vedere profesional. Întotdeauna le voi fi recunoscătoare pentru cei patru ani petrecuţi la Craiova. Consider că a venit timpul să am parte de noi provocări, iar Vâlcea pare să aibă echipa potrivită pentru aşa ceva. Vreau să progresez, iar la Vâlcea pot face acest lucru. Obiectivele noastre coincid.”



Ai avut şi alte oferte?
„Am avut şi alte oferte, mai ales din România. Scopul meu a fost însă să joc în Liga Campionilor.”

La Craiova ai cucerit Cupa EHF. Crezi că la Vâlcea poţi depăşi acea performanţă?
„Sezonul acela a fost probabil cel mai bun din cariera mea. A fost ceva de neuitat. La Vâlcea, obiectivul meu este să ne luptăm pentru titlu şi să ajungem cât mai departe în Liga Campionilor.”

Momentan, sezonul a fost amânat şi nu se ştie deocamdată când va fi reluat. Ştiu că acum eşti în Serbia. Cum te simţi?
„Aşa este. Acum sunt acasă. Am venit în Serbia pentru că am fost convocată la echipa naţională înainte să înceapă toată nebunia şi astfel am rămas blocată aici. Sunt fericită însă că pot sta alături de familie în aceste clipe dificile.”

Cum gestionează autorităţile din Serbia întreaga situaţie? Aveţi multe victime?  Şi dacă poţi, spune-mi te rog ce reguli au fost instaurante. În urmă cu doar câteva zile auzeam că pe străzi armata umblă cu tancuri...
„Situaţia este gestionată destul de bine. Dar totul depinde de noi. În funcţie de cât de disciplinaţi vom fi noi va trece şi această problemă. Numărul victimelor creşte pe zi ce trece, iar guvernul nostru face tot ce poate pentru a controla lucrurile. Începând de astăzi funcţionează doar magazinele alimentare, farmaciile şi băncile. După ora 20:00, poliţia patrulează pe străzi până la cinci dimineaţa, iar persoanele trecute de 65 de ani nu au voie să iasă deloc din case. Regulile vor deveni şi mai stricte în zilele următoare.”

Fotbaliştii Luka Jovic şi Nikola Nikovic au avut probleme că nu au respectat aceste reguli...
„Da, aşa este. Preşedintele nostru şi premierul au vorbit public despre acest lucru. Ei deja au fost pedepsiţi. Sper ca lumea să înveţe din greşelile lor.”

Ţie îţi este teamă? Sârbilor, în general, le este teamă? Poporul vostru este renumit pentru spiritul războinic.
Cred că tuturor ar trebui să ne fie teamă. Acum înţelegem cât de gravă e situaţia. Poporul meu e într-adevăr unul războinic, dar acum trebuie să fim inteligenţi şi disciplinaţi.  În trecut am supravieţuit multor pericole şi, împreună, vom trece şi de acesta.”

Povesteşte-mi un pic despre tine? Ce faci? Cum îţi ocupi timpul? Reuşeşti să te antrenezi?
„Mă descurc. Nu este uşor, dar dacă îţi doreşti cu adevărat, sigur vei găsi ceva de făcut. Nu îmi pot imagina o zi fără antrenament. Prin urmare, improvizez cum pot pentru a mă menţine în formă. În rest, am o grămadă de cărţi pe care le pot citi în sfârşit, îmi plac jocurile de puzzle şi, bineînţeles, Netflix-ul, care este întotdeauna o soluţie.”

Dacă ar putea să le dai românilor un sfat, ce ar trebui aceştia să înveţe de la sârbi?
„Prefer să ma abţin. Mi-e teamă ca nu cumva cineva să interpreteze greşit... :))”.

 

Afla mai multe despre: nikolicserbiacraiovavalceahandbalcoronavirus 

viewscnt
Articole similare