Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

O nouă regulă în Superliga şi Liga 2 din sezonul următor! Ce este "5+6" şi cum va influenţa echipele: "Am aprobat. Vor fi şi sancţiuni pentru cine nu respectă"

O nouă regulă în Superliga şi Liga 2 din sezonul următor! Ce este "5+6" şi cum va influenţa echipele: "Am aprobat. Vor fi şi sancţiuni pentru cine nu respectă"

Superliga

Comentarii

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat aprobarea regulii 5+6, care se va aplica în Superliga şi Liga 2 din sezonul 2024-2025. Echipele vor fi nevoite să aibă permanent pe teren cinci jucători formaţi la nivel naţional. Stranierii vor fi asimilaţi acestei reguli. Din stagiunea 2025-2026, numărul creşte la şase fotbalişti.

Regula cu care Răzvan Burleanu continuă să schimbe fotbalul românesc! "5+6" trebuie să se respecte în Superliga şi Liga 2

Continuă schimbările pe care administraţia Burleanu le propune în fotbalul românesc. După regula U21, FRF a aprobat şi regula 5+6, în Superliga şi Liga 2. Cluburile vor fi nevoite să aibă cel puţin cinci fotbalişti formaţi la nivel naţional pe teren, din sezonul 2024-2025 şi şase din 2025-2026. Jucătorii din diaspora sunt asimilaţi celor formaţi la nivel naţional. 

"Cel mai aşteptat subiect din partea dumneavoastră, care s-a regăsit şi în şedinţa din decembrie, se referă la regula 5+6. Azi s-a aporbat o nouă regulă în fotbalul românesc, 5+6, care încurajează creşterea de jucători formaţi la nivel naţional pentru naţionalele României. Regula 5+6 se aplică din 2024-2025 pentru primele două eşaloane fotbalistice. Presupune ca pe durata unui joc să avem cinci jucători formaţi la nivel naţional, iar din vara anului 2025 numărul acestora creşte la şase.

Ne referim şi la jucătorii care sunt formaţi în afara României, dar eligibili naţionalelor, care sunt asimilaţi la nivelul celor din ţară. Vrem şi să contribuim la repatrierea copiilor românilor plecaţi în străinătate. Ne dorim ca în anii următori... Avem un obiectiv comun cu cluburile. Le-am împărtăşit că obiectvele cluburilor sunt obiectivele naţionalelor", a declarat Răzvan Burleanu. 

Cum s-a ajuns la regula 5+6

"Colegii din cadrul FRF cu cei de la UEFA Intelligence Center au studiat diferiţi parametri şi indicatori în ultimii ani. La nivelul Ligii 1 este o pondere ascendentă la jucătorii de peste 30 de ani. Vedem un număr mai mare, în creştere a jucătorilor străini. Am identificat un trend descendent pentru jucătorii U20 şi U23.

Cluburile au vândut jucători de aproximativ 140 de milioane de euro, iar 62% au fost vânzări reprezentate de jucători de 23 de ani sau mai mici, ceea ce înseamnă că descoperim la nivel european o creştere a interesului în aceşti jucători şi nu e o noutate. Obiectivul nostru e să avem jucători la cluburi de top din Europa şi avem nevoie să-i formăm mai bine, să fim competitivi cu adversarii", a mai spus Răzvan Burleanu. 

Sancţiunile pentru cine nu respectă regula 5+6

Preşedintele FRF a vorbit şi despre sancţiunile de ordin financiar. Totuşi, banii nu vor ajunge la FRF, ci se vor duce spre primele trei cluburi care au respectat noua regulă din fotbalul românesc. 

"Concluzia e simplă, avem nevoie să intervenim rapid la nivelul primului eşalon, ca fotbalul să fie sustenabil. Trebuie să intervenim prin regulament. 

Când ai un regulament, trebuie să ai şi sancţiuni. În primă fază sancţiunile vor fi de ordin financiar şi vor fi legate de cuantumul plăţilor de solidaritate de la UEFA şi de fondurile guvernamentale, dacă acestea se vor debloca. Introducem şi sistemul de redistribuire, pentru că FRF nu vrea să facă bani din acest fond. Primele trei echipe la finalul campionatului Ligii 1 care au împlinit regula vor împărţi banii celor care nu au respectat regula", a încheiat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu

 
 

Afla mai multe despre: razvan burleanurazvan burleanu frfregula 5+6 superligaregula 5+6 

viewscnt
Articole similare