Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Oare dacă ar fi fost vorba despre un jucător alb într-un nucleu de jucători negri, la fel de mare era supărarea?

Oare dacă ar fi fost vorba despre un jucător alb într-un nucleu de jucători negri, la fel de mare era supărarea?

Fotbal

Comentarii

RASISM: Teorie social-politică care susţine inegalitatea biologică şi intelectuală a raselor umane; Teorie social-politică ce susţine inegalitatea biologică şi intelectuală a raselor umane.

RASISM (Wikipedia): Rasismul reprezintă un grup de atitudini, practici şi acţiuni care îşi au sursa în convingerea că diferenţele sociale şi culturale se explică prin diferenţe biologice şi ereditare dintre rasele umane.

RASISM (dexonline): Teorie social-politică care susţine inegalitatea biologică şi intelectuală a raselor umane; Teorie social-politică ce susţine inegalitatea biologică şi intelectuală a raselor umane.

Minutul 14 al partidei dintre PSG şi Istanbul Basaksehi, arbitrat de o brigadă din România, a avut un moment “puţin” ciudat. Dar haideţi să vedem ce înseamnă ciudat. Nu este relevant faptul ca arbitrii erau sau nu din Romania, mai important este ce s-a întamplat pe teren.

Din reluări se vede cum arbitrul de rezervă, Sebastian Colţescu, s-a referit la unul din mermbii din staff-ul celor de la Basaksehi numidu-l cel “negru”. Aici vorbim despre Pierre Webo, antrenor secund în formaţia turcă de origine camerunez, de culoare… neagră. În momentul acela, mai multe persoane din cadrul echipei turce în frunte cu Webo au reacţionat agresiv acuzând brigada de arbitrii de rasism.

Vorbim aici despre un arbitru care s-a adresat cu cuvântul “negru” pentru a indica un anumit jucător dintr-un nucleu de jucători albi. Dacă ar fi fost oare vorba de un jucător alb prezent într-un nucleu de jucători de culoare neagră, iar un arbitru ar fi făcut referire la acel jucător alb numindu-l după culoarea pielii, fără să-l jigneasă, aşa cum a fost şi cazul de faţă, se mai ajungea la o situaţie similară? Probabil că nu, dar trăim vremuri ciudate în care cuvântul „negru” a ajuns insultă. Există foarte multe cuvinte cu tentă rasistă sau jignitoare pe care o persoană rău intenţionată le poate folosi într-un context ca cel de faţă, însă „negru” nu este unul dintre ele.

Din păcate multe publicaţii din tară şi din afară au folosit cuvântul „rasism” în titluri fără a înţelege ce reprezintă şi ce înseamă acest cuvânt atât de uşor de explicat.

Articol postat de ANDREI BADEA

Afla mai multe despre: coltesculiga campionilor 

viewscnt
Articole similare