Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Olăroiu 50 | Aniversare specială pentru Oli! De la "minunea" FC Naţional, la Steaua UEFAntastică şi marile performanţe din Golf! Cum a ajuns cel mai bine plătit antrenor român din istorie

Olăroiu 50 | Aniversare specială pentru Oli! De la "minunea" FC Naţional, la Steaua UEFAntastică şi marile performanţe din Golf! Cum a ajuns cel mai bine plătit antrenor român din istorie

Special

Comentarii

Moment special în viaţa antrenorului Cosmin Olăroiu, care astăzi împlineşte 50 de ani. Tehnicianul român îşi sărbătoreşte ziua de naştere departe de ţară, în condiţiile în care echipa acestuia, Jiangsu Suning, se pregăteşte pentru următorul meci din campionat, cu Beijing Renhe.

Olăroiu a devenit în ultimele decenii unul dintre cei mai apreciaţi antrenori români şi performanţele obţinute l-au transformat în cel mai bine plătit tehnician român din istorie.

CV Cosmin Olăroiu: De la minunea FC Naţional până la Steaua UEFAntastică şi performanţele uriaşe în zona Asiei

Cosmin Olăroiu s-a format ca jucător la juniorii Stelei, însă a cunoscut consacrarea ca fotbalist la Progresul şi la Universitatea Craiova, club de unde a făcut pasul spre fotbalul internaţional, în 1997, când s-a transferat la Suwon Samsung Bluewings, în Coreea de Sud, fiind unul din primii jucători români ajunşi în acea zonă a lumii.

A revenit în ţară în 2001 şi s-a apucat de antrenorat, la FC Naţional, club unde a pus umărul la obţinerea unor rezultate nesperate cu investiţii minime. După o scurtă experienţă la Steaua, Oli a revenit la FC Naţional, unde a lucrat atât ca manager general cât şi ca antrenor.



Marele pas al carierei a venit în 2006, când a semnat din nou cu Steaua şi a scris o filă importantă din istoria clubului: a dus echipa până în semifinalele Cupei UEFA, de referinţă fiind sfertul cu Rapid, o dublă care a ţinut România fotbalistică cu sufletul la gură.

În vara lui 2006, Oli a devenit campionul României cu Steaua, iar în toamnă a dus echipa în grupele UEFA Champions League, unde roş-albaştrii s-au luptat cu Dinamo Kiev, Real Madrid şi Olympique Lyon. O victorie superbă obţinută la Kiev, scor 4-1, a ajutat Steaua să încheie pe locul 3 în grupă şi să se califice în primăvara Cupei UEFA.

  • În 2006, Olăroiu era desemnat antrenorul român al anului.

Consacrarea din toate punctele de vedere
Adevărata lovitură pentru Oli, cel puţin din punct de vedere financiar, a venit în 2007, odată cu preluarea grupării saudite Al-Hilal.

În ultimul deceniu, Olăroiu a deveni unul din cei mai titraţi antrenori din zona arabă, cu nu mai puţin de 14 trofee cucerite ca antrenor la Al Hilal, Al Sadd, Al Ain şi Al Ahli.

  • În 2015, Oli conducea naţionala Arabiei Saudite la Cupa Asiei.

Din 2018, Oli a acceptat o nouă provocare şi a plecat în China, la Jiangsu Suning, unde antrenează şi în prezent. Oli este cel mai bine plătit antrenor român în activitate, cu un contract de aproximativ 7 milioane de euro la Jiangsu.

De-a lungul timpului, Olăroiu a fost un nume aflat pe lista posibilior selecţioneri ai României, însă revenirea acestuia în fotbalul intern s-a amânat.

Ei vs noi. Cât de departe e acum România de fotbalul de top. Oli: "Cel mai important e o strategie"

Într-un interviu acordat Telekom Sport, Olăroiu a vorbit despre modul în care vede fotbalul şi a făcut o comparaţie între ceea ce se întâmplă în acest moment în România şi fotbalul din China, aflat într-o eră a investiţiilor uriaşe.

"Cel mai important este să avem o strategie. Cred că Hagi atunci când a făcut echipa lui, şi a plecat din Divizia a 3-a dacă nu mă înşel, şi-a creat o strategie, a avut nişte paşi pe care i-a urmat şi a ajuns să câştige campionatul românesc şi probabil va ajunge sau mi-aş dori să îl văd jucând în Champions League pentru munca şi pentru eforturile pe care le-a depus.

Dacă există această strategie, probabil că ea va da roade. Iar faptul că avem deja o generaţie care participă la un Campionat European de tineret e un pas înainte, un lucru bun şi o bază pe care urmează să clădim o eventuală nouă echipă naţională, probabil care să ne aducă mai multe satisfacţii.

Trebuie să înţelegem că fotbalul la momentul ăsta e la nivelul la care e şi ce trebuie să facem în continuare pentru a progresa.

Acum câteva zile, când s-au stabilit regulamentele şi regulile după care se va desfăşura campionatul din 2019 în China, fiecare echipă are un buget fix din sezonul următor. Care, dacă nu mă înşel, e undeva la 150-160 de milioane de euro.

Trebuie să facem o strategie în care să reglăm puţin situaţia, pentru că sunt echipe care în momentul ăsta îşi depăşesc bugetul.

Vă daţi seama, prima persoană cu care am discutat în ziua în care am aflat lucrul ăsta, pentru că dacă ai 4 jucători străini, şi cu impozite au salarii de 10 milioane, ai deja 40 de milioane din start. Dacă mai şi cumperi cu taxă 100%, trebuie să vezi dacă te încadrezi în bugetul ăsta.

Prima persoană cu care am discutat a fost Gino. Care m-a sunat şi i-am zis sunt ocupat zilele astea, că trebuie să fac calcule cu jucătorii, să văd ce jucători iau, ce jucători las să plece, ca să pot să mă încadrez în buget. Şi m-a întrebat cât e bugetul? 150-160 de milioane, undeva pe aici. Şi mi-a zis vrei să îţi închid telefonul?

Atunci nu trebuie să ne aşteptăm că performanţele noastre vor fi supersonice, vor fi dar vor fi cu viteza cu care vom investi"
, a declarat Cosmin Olăroiu pentru Telekom Sport.

"Eu nu pierd şi nu ştiu să pierd!"

Într-un interviu acordat Telekom Sport în trecut, Olăroiu descria cum a ajuns să fie atât de competitiv.



Trofeele câştigate de Cosmin Olăroiu

STEAUA

  • Titlul în Liga 1: 2005-2006
  • Supercupa României: 2006

AL HILAL

  • Saudi League: 2007-2008
  • Cupa Prinţului, Arabia Saudită: 2007-2008, 208-2009

AL SADD

  • Cupa Starurilor, Qatar: 2010

AL AIN

  • Două titluri de campion: 2011-2012, 2012-2013.
  • Supercupa Emiratelor Arabe Unite: 2012

AL AHLI

  • Două titluri de campion: 2013-2014, 2015-2016
  • Cupa Ligii Emiratelor Arabe Unite: 2014

Afla mai multe despre: olaroiuaniversare50 ani 

viewscnt
Articole similare