Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Opinie de Costin Cavaşi | Putem fi şi jucători

Opinie de Costin Cavaşi | Putem fi şi jucători

Special

Comentarii

Costin Cavaşi, comentator Telekom Sport, despre perioada de pandemie: ”Nu putem să râmânem doar spectatori. Putem fi şi jucători”

Irealul ne prinde din urmă oricât fugim de el şi nu-i pasă de ce ştiam noi că înseamnă ”normalul”. Noua realitate e cea pe care o privim acum temători de la fereastră, cu străzi pustii, luminate prea des de girofaruri. Nu putem să râmânem doar spectatori. Putem fi şi jucători.

Poate că încă ne agăţăm de o realitate proaspătă în minţile noastre, şi suntem dispuşi să o ţinem aprinsă artificial, pedalând în sufragerie, ca şi când am face-o pe străzi. Jonglăm cu suluri de hârtie igienică sau alergăm maratoane în jurul mesei din bucătărie – puteţi să râdeţi, dar s-a întâmplat J.  Asta este faţeta noastră copilărească, nu neapărat de trecut la capitolul ”mari realizări”.

În schimb, solidaritatea este. Şi văd cum se răspândeşte printre noi cu viteza unei pandemii. Ne virusăm reciproc cu solidaritate până la urmă.

Asta este una dintre calităţile noastre, ce pare să fie supra-alimentată de situaţiile limită. Exemplele din sport îmi sunt cel mai la îndemână, pentru că vin dintr-un flux de ştiri din care absorb informaţii fără încetare de aproape 30 de ani.

Văd în fiecare zi sportivi care donează sume impresionante pentru a dota spitale în oraşelele lor natale, ca Dimitrov, Djokovici, Nadal, Federer. Fotbalişti care dau milioane de euro să ajute. Gesturi pe care trebuie să le apreciem la adevărata lor valoare, pentru că nu sunt bani făcuţi de rechini, de combinatori, de infractori. Sunt sume  pentru care şi cei mai înzestraţi dintre sportivi trebuie să muncească un an sau mai mult, dintr-o carieră care poate să dureze la acest nivel zece, în cazurile fericite.

Gestul lui Mourinho de a-şi pune o mască şi nişte mănuşi, pentru a merge să împartă pachete cu mâncare bătrânilor, în plină pandemie, nu poate să se risipească uşor .

O estimare recentă spune că de la declararea pandemiei de Corona virus, donaţiile au ajuns la aproape cinci sute de miliarde de dolari. Este o sumă pe care mi-e greu să o pun contextul nevoilor, pierderilor  generate de pandemie. Ar putea fi de zeci sau sute de ori sub ce s-a pierdut sau se va pierde. Dar e remarcabil. Pentru cei care nu mai sunt, nu mai putem face nimic, dar pentru cei care se zbat pentru fiecare gură de oxigen, putem.

Poate că noi nu avem milioane sau zeci de milioane în conturi, dar suntem milioane sau zeci de milioane gata să facem ceva.  Sunt multe organizaţii non profit, care depun eforturi minunate. Dacă nu ştiţi una, aceasta este sugestia mea: Campania Crucii Roşii: România salvează România.  Poţi afla mai multe detalii pe site-ul crucearosie.ro

Cu un mesaj trimis la numărul scurt 8827, donezi 2 euro pentru a sprijini spitalele din România cu echipamentele de care au nevoie acum.  

Afla mai multe despre: cosin cavaşi 

viewscnt
Articole similare