Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Povara "numărului 10" la echipa naţională. Ani de secetă fără un "decar" vertitabil. De la George Florescu sau Adrian Cristea, la Gicu Grozav

Povara "numărului 10" la echipa naţională. Ani de secetă fără un "decar" vertitabil. De la George Florescu sau Adrian Cristea, la Gicu Grozav
Comentarii

Au trecut mai bine de şase ani de când Adrian Mutu şi-a agăţat ghetele în cui. Fostul "decar" al naţionalei României a lăsat un tricou pe care niciunul din urmaşii săi nu au avut ştiinţa de a-l face să strălucescă din nou. Astăzi, la meciul România - Malta, din preliminariile EURO 2020, numărul 10 este purtat de Gheorghe Grozav.

În primăvara anului 2013, Adrian Mutu apărea în dubla cu Ungaria (2-2) şi Olanda (0-4), din preliminariile Campionatului European din 2014. Încă purta numărul 10 pe spate, însă nu se mai prezenta în cea mai bună formă sportivă din cariera sa. Avea 34 de ani şi evolua în Franţa, la Ajaccio. Marca împotriva Ungariei şi îl egala la numărul de goluri marcate pe cel mai mare "decar" pe care l-a avut naţionala României, Gheorghe Hagi. Din acel moment, Mutu a dispărut din atenţia selecţionerilor şi parcă un blestem s-a abătut asupra celui care a "îndrăznit" să preia tricoul cu 10.

Au urmat şase ani de secetă, în care numărul 10 s-a plimbat, fără prea multe reuşite, pe la Cristi "Dodel" Tănase, eterna rezervă din Bundesliga, Alexandru Maxim, golgeterul din Ungaria, Gicu Grozav, capriciosul Constantin Budescu sau Nicuşor Stanciu. Episodic, numărul 10 a mai fost purtat episodic, prin partide amicale, de Mihai Răduţ şi Dorin Rotariu, alte speranţe ale fotbalului românescm, care nu s-au ridicat niciodată la nivelul aşteptărilor.

Înainte ca Adrian Mutu să se retragă, "Briliantul" a ratat câteva acţiuni ale echipei naţionale. Din nou, numărul 10 a fost "aruncat" din jucător în jucător: Bogdan Mara, Adrian Cristea, Nicolae Dică, Bogdan Stancu sau controversatul George Florescu. Ultimul a rămas în memoria suporterilor naţionalei doar ca fiind preferatul selecţionerului de la acea vreme, Răzvan Lucescu. Nimic în plus. Niciunul dintre cei menţionaţi mai sus, care au încercat să-l suplinească pe Adrian Mutu, nu s-au putut ridica nici la umărul acestuia.

Adrian Mutu este ultimul "decar" veritabil al naţionalei

 

Adrian Mutu a debutat în naţionala de fotbal a României în anul 2000, într-o partidă amicală contra Greciei, înaintea Campionatului European din acel an. La mai puţin de o lună distanţă, Mutu marca şi primul său gol, împotriva Cipriului, într-o altă partidă de verificare. Piteşteanul s-a retras în 2013, după 77 de prezenţe în tricoul naţionalei, şi 35 de goluri marcate. 

În acelaşi timp, a evoluat excelent la echipe importante ale Europei, precum Internazionale Milano, Parma, Chelsea, Juventus Torino sau Fiorentina. Cariera sa ar fi putut fi mult mai fulminantă dacă nu ar fi fost tras în jos de viaţa extrasportivă. Dincolo de aceste aspecte, naţionala României încă duce lipsă de un "Adrian Mutu" în primul 11, un jucător care poate face diferenţa în orice moment, care îţi poate câştiga un joc de unul singur, în orice postură l-ai aşeza în teren.

 

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare