Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | A fost odată ca niciodată ”Super Depor”. Înainte de ”galactici” şi ”extratereştri”, Spania s-a bucurat de magicienii lui Javier Irureta

PREMIUM | A fost odată ca niciodată ”Super Depor”. Înainte de ”galactici” şi ”extratereştri”, Spania s-a bucurat de magicienii lui Javier Iruretagalerie foto

Premium

Comentarii

Puştii din ziua de azi ştiu despre Cristiano Ronaldo, Leo Messi sau Antoine Griezmann. Pe ei îi văd la TV, pe ei îi urmăresc pe reţelele de socializare, pe ei îi copiază. La finalul anilor `90, când nimeni nu se gândea la Facebook sau Instagram, fotbalul din Spania era cucerit de acei ”herculinos” pe care Javier Irureta i-a inventat la Deportivo La Coruna.

I-au spus ”Super Depor”, în cea mai sinceră descriere. Nu apăruseră ”galacticii”, nu veniseră ”extratereştrii”. Era doar magia pe care Javier Iruretagoyena Amiano, Irureta cum îl ştiu toţi, o aruncase peste fotbaliştii de la Deportivo La Coruna.

Pe 1 iulie 1998, Javier Irureta era numit drept noul antrenor al lui Deportivo. Venea după un an agitat pe ”Riazor”, cu demiterile lui Toshack şi Carlos Alberto Silva şi cu interimatul ţinut mereu de Manu Corral. Deportivo a încheiat sezonul 1997-1998 pe poziţia a 12-a, iar Irureta era obligat să schimbă radical lucrurile. Şi asta a făcut!

Se fac 12 transferuri, cu Pauleta şi Turu Flores în prim-plan pentru zona ofensivă, iar echipa arată excelent. Deportivo închide anul pe locul şase şi prinde, la limită, calificarea în Cupa UEFA. Irureta îl aduce şi pe Roy Makaay, iar combinaţia dintre experienţă şi tinereţe este una perfectă.

Sezonul 1999-2000 aduce fotbalul incredibil pe Riazor. Se inventează ”Super Depor”, ies la lumină fotbalişti fantastici şi se vorbeşte despre ”herculinos” atunci când subiectul e Deportivo. Naybet e zeu în apărare, Djalminha, Mauro Silva, Donato, Conceicao sau Fran îţi fac ”joaca” la mijlocul terenului, iar golurile ţi le rezolvă Makaay (22 de bucăţi). 21 de victorii, 69 de puncte şi titlul de campioni deasupra capului.

Continuă întăririle cu Molina între buturi, cu Capdevilla în banda stângă, cu Valeron la mijloc şi cu Pandiani şi Tristan pentru zona de atac. Echipa arată şi joacă foarte bine, iar Depor îşi câştigă grupa preliminară din Liga Campionilor. Ajunge până în sferturi, acolo unde este eliminată de Manchester United, iar în campionat termină anul pe poziţia secundă, la şapte puncte de Real Madrid.

NEBUNIA EUROPEANĂ DIN 2003-2004

În 2003, Deportivo continuă să fie o forţă în Spania, dar termină doar pe poziţia a treia, după o bătălie în trei cu Real Sociedad şi Real Madrid. Dar frumuseţea absolută vine din Liga Campionilor, acolo unde ”Super Depor” are un parcurs senzaţional. La Coruna o scoate ”italieneşte” pe Juventus, 1-0 şi 1-0, dar sorţii le păstrează legătura cu Italia.

În sferturi, trupa lui Irureta dă peste AC Milan, iar vizita de pe San Siro e un coşmar absolut! ”Diavolii” milanezi câştigă cu 4-1, într-un meci în care Pandiani a deschis scorul, dar AC Milan a întors totul în partea secundă, prin ”dubla” lui Kaka şi golurile semnate de Şevcenko şi Pirlo.

Returul e de filme, de cărţi şi de documentare! După prima repriză, tabela arăta aproape ireal. Deportivo - Milan 3-0. Pandiani, în minutul 5, Valeron, în 35`, Luque, cu un minut înainte de pauză, i-au făcut pe fanii lui Depor să viseze. Istoria s-a scris în minutul 76, atunci când Fran l-a învins pe Dida. 4-0 şi 5-4 pentru ”Super Depor” la general. Visul finalei a fost interzis de Porto şi Mourinho, dar nimeni n-a mai avut timp să se supere. Doar s-au întrebat... ce-ar fi fost dacă?!

PLECAREA LUI IRURETA ŞI DECĂDEREA

În 2005, după un sezon în care Deportivo a terminat doar pe poziţia a opta, Javier Irureta s-a despărţit de La Coruna. Au fost şapte ani în care al doilea cel mai mic oraş din Spania care dă o campioană s-a luat la trântă pe bune cu forţele Real şi Barcelona.

8, 8, 13, 9, 10, 18 şi retrogradare. Cifrele de dinainte sunt locurile pe care Deportivo a terminat de când magia lui Irureta a dispărut de pe Riazor. Echipa care cucerea Europa şi îşi făcea fani în toate colţurile lumii după meciurile din Liga Campionilor a ajuns acum de nerecunoscut.

În prezent, La Coruna se ”odihneşte” pe locul 19 în La Liga şi e foarte aproape de o nouă retrogradare în Segunda. Dar, că să nu uităm, a fost odată ca niciodată un Depor. Şi nu orice fel de Depor, ci un adevărat ”Super Depor”.

Un articol de Alberto Boţoghină

 Galerie foto

Afla mai multe despre: deportivo la coruna 

viewscnt
Articole similare