Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Antrenorul momentului în La Liga. "Pitu", omul care a scris istorie la Barca, dar care propune un fotbal diferit decât cel învăţat în Catalonia

PREMIUM | Antrenorul momentului în La Liga. "Pitu", omul care a scris istorie la Barca, dar care propune un fotbal diferit decât cel învăţat în Catalonia

Premium

Comentarii

Abelardo "Pitu" Fernandez a fost unul dintre cei mai talentaţi fundaşi ai anilor 90. A început fotbalul la Sporting Gijon, acolo unde a fost coechipier cu actualul selecţioner al Spaniei, Luis Enrique, apoi a făcut carieră la FC Barcelona. Astăzi o antrenează pe Deportivo Alaves, revelaţia debutului de sezon din La Liga. Chiar dacă a jucat mulţi ani pe Camp Nou, Abelardo este unul dintre puţinii antrenori care au trecut pe la Barca şi nu au urmat filosofia clubului catalan bazată pe posesie.

La 65 de kilometri de Bilbao, în zona unde a avut loc Bătălia de la Vitoria din Războiul de Independenţă purtat de spanioli la 1800, se joacă acum fotbal. Unul de bună calitate.

Nimeni nu celebrează, deschis, în nordul Spaniei, vreun alt cult în afara celor două confesiuni admise: fotbalul şi politica. La Gasteiz, rebela de profesie din La Liga, Deportivo Alaves face instrucţie pe Mendizorroza cu greii fotbalul iberic.

Pe banca tehnică stă un tip aparent naiv, uşor agitat, de cele mai multe ori calm şi precis în indicaţii. În toiul cântecului superb al peluzei sud, "Pitu" Abelardo îşi face auzită vocea, tăioasă ca un strigat de mamă sfâşiată de înstrăinarea imediată şi silită a copilului sau. El este antrenorului momentului în prima liga spaniolă. 

În sezonul 2002-2003, după peste 200 de meciuri la FC Barcelona, Abelardo se retrăgea la Vitoria, pentru un ultim sezon ca fotbalist în tricoul lui Deportivo Alaves. Asturian la origini, Abelardo şi-ar fi dorit să-şi încheie cariera, acolo unde a început-o, la Sporting Gijon. Nu s-a putut însă la acea vreme: ”Deportivo Alaves mi s-a părut atunci o idee bună. Oraşul îl ştiam, oamenii mi s-au părut primitori, clima era bună. Aveam să descopăr însă că Vitoria e mult mai mult de-atât. Pasiune, entuziasm, sprijin...m-am simţit mai tânăr cu minim 5 ani acolo” mărturisea Abelardo într-un interviu acordat El Mundo în 2015.

Cinci ani mai târziu de la data când şi-a agăţat ghetele în cui, Abelardo şi-a luat carnetul de antrenor, a studiat intens şi a devenit antrenor la Sporting Gijon B. Doi ani a lucrat alături de un grup în care cel mai în vârstă jucător avea 21 de ani, iar cei mai buni mergeau spre prima echipă. A plecat la Candas, o formaţie de amatori pe care a preluat-o la rugămintea unui prieten, apoi s-a dus la Club Deportivo Tuilla, în liga a 4-a. Fostul fotbalist pe care FC Barcelona plătea 275 de milioane de pesetas în 1994 n-a avut teama de a începe meseria de antrenor de la cel mai jos nivel. 

Din 2012 a primit marea şansă de a antrena Sporting, echipa copilăriei sale. Pe 22 mai, Abelardo Fernandez a devenit antrenorul formaţiei din Gijon pe care avea să o conducă timp de 3 sezoane în 110 meciuri. Pentru început a promovat-o în Primera Division, iar în chiar prima rundă în elita fotbalului spaniol a ţinut-o în şah pe Real Madrid, 0-0 pe El Molinon. 

Spre deosebire de tot ceea ce şcoleşte FC Barcelona la nivel de antrenori, Abelardo are o filosofie diferită. Nu iubeşte jocul de posesie, nu caută sa paseze în orice moment, nu impune neapărat ritmul meciurilor, căutând fluiditate, viteză, rapiditate în mişcări şi execuţie. Atât la Sporting, cât şi acum, la Alaves, preferă să transfere fotbalişti cu talie, tehnici, dar nu neapărat rapizi. Vrea forţă, vrea agresivitate şi disciplină. De Abelardo nu s-a prins filosofia clubului catalan, dar chiar şi-aşa, fostul fundaş are astăzi un cuvânt important de spus în fotbalul iberic. 

A fost apreciat acolo pentru fotbalul bine organizat şi disciplinat practicat de Sporting, dar la finalul sezonului 2016-2017 a decis să plece de la Gijon. "Aveam nevoie de o nouă provocare. Aveam nevoie de altceva. Şi probabil că şi Sporting..." explica "Pitu" în Marca.

A fost numit în decembrie 2017 la Alaves, formaţie cu care a avut un prim sezon promiţător pentru că a salvat echipa de la retrogradare. Deportivo, formaţia cu care Pellegrino părea să fie atins culmea succesului în 2016-2017 avea acum un antrenor cu un stil diferit şi, cu o misiune infinit mai grea decât cea a tehnicianului argentinian. 

Cine priveşte însă mai atent va găsi destul de uşor plusurile care cer atenţie asupra echipei lui Abelardo. Alaves înseamnă azi disciplină, muncă, ambiţie, motivaţie, curaj, forţă. "Nu poţi avea mereu un Messi sau un Cristiano Ronaldo în echipa ta. Dar nici pe Ibai Gomez sau Wakaso" se încurajează Pitu, cu un umor de care nu l-ai bănui la prima vedere.

Conştient de dificultăţile de exprimare ale echipei pe care a găsit-o, tehnicianul asturian a lăsat deoparte teoria şi a căutat în primul rând să se apropie de nucleul greu din lotul lui Deportivo, convins fiind că perioadele dificile se depăşesc uneori prin solidaritate şi spirit de grup şi mai puţin prin tactică. Aşa a reuşit să contruiască, încet dar sigur, un bloc uman solid, care nu doar că a depăşit orice adversitate imediată, dar a contribuit enorm la maturizarea colectivă, transformând Deportivo Alaves într-o echipa încărcată de personalitate si capabilă să se lupte cu primele cinci mari forţe din Spania.

Pe de altă parte, Abelardo a abordat situaţia cu mult curaj. N-a renunţat nicio clipă la principiile sale şi nici la filosofia sa. Alaves a trecut la un sistem 4-4-2 cu doi mijlocaşi centrali defensivi, dar noul sezon l-a început prost cu un 0-3 pe Camp Nou, contra Barcelonei.

Timp de o lună avea să fie singura înfrângere a lui Deportivo Alaves, care apoi a câştigat meciurile cu Espanyol (2-1), Valladolid (1-0) şi Vallecano (5-1) şi nu a pierdut cu Betis şi Getafe. Pe 6 octombrie, Abelardo a obţinut cel mai important succes poate al carierei sale: victorie pe Mendizorrotza cu Real Madrid, 1-0. Au urmat alte două victorii în campionat şi prima poziţie în clasament, o performanţă istorică după 9 runde pentru gruparea din Vitoria. Desigur, Barcelona a revenit în top şi conduce La Liga după 10 etape, dar are un singur punct peste trupa lui Abelardo.

Probabil că şansele lui Abelardo de a duce Deportivo în Liga Campionilor sunt vecine cu imposibilul, dar fanii grupării ”Babazorros” visează frumos datorită lui. "Cu el totul s-a schimbat. Nu am întâlnit niciodată un antrenor ca el. Discursul său face uneori mai mult decât ore de analiză tactică pe care tu ca jucător, o poţi sau nu executa. Dar cuvintele sale te motivează mereu suplimentar" spune Burgui, fotbalist cu care "Pitu" a lucrat şi la Gijon.

Nu e nici charismatic, nici savuros în declaraţii. Nu va face niciodată probabil subiectul primei pagini şi nici nu va deveni protagonist în reclame ale unor produse scumpe. Dar el este antrenorul momentului în La Liga şi cu siguranţă şi-a câştigat meritat acest ”colţ de pagină”. 

Florin Codreanu

Afla mai multe despre: abelardo fernandezdeportivo alavesfc barcelona 

viewscnt
Articole similare