Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Avem viitor! Cine sunt puştii pe care putem miza cu încredere în următorii ani

PREMIUM | Avem viitor! Cine sunt puştii pe care putem miza cu încredere în următorii anigalerie foto

Echipa națională

Comentarii

România are una dintre cele mai bune generaţii din ultimii ani la tineret, puştii pregătiţi de Daniel Isăilă fiind aproape să reuşească o performanţă meteorică în istoria naţionalei noastre: calificarea la turneul final continental.

Am mai jucat la Europeanul de tineret o singură dată, la ediţia din 1998, pe care, de altfel, am şi găzduit-o. Am pierdut încă de la primul meci, 1-2 în sferturile de finală cu Olanda, dar în calificări reuşeam un parcurs perfect, cu opt victorii din tot atâtea meciuri. Echipa naţională de tineret avea şi atunci o generaţie de excepţie, cu jucători precum Contra, Lobonţ, Hîldan, Trică, Luţu sau Reghecampf. Iată mai jos lotul complet convocat pentru turneul final din urmă cu 19 ani. 

Cu excepţia acelui turneu, nu am fost prezenţi niciodată în elită, deşi am participat de 20 de ori în calificări. Nici sistemul competiţional nu ne ajuta prea mult, multă vreme doar opt echipe calificându-se la turneul final. Între timp, UEFA a mărit numărul la 12, astfel că putem fi siguri de calificare dacă încheiem grupa pe primul loc. Păstrăm o şansă şi dacă vom termina pe locul 2, însă doar dacă vom aduna multe puncte.

Start lansat

Cu trei victorii şi o remiză în primele patru etape, naţionala U21 a României are cel mai bun start de campanie din ultimii opt ani. În 2009 porneam cu maximum de puncte după tot atâtea etape disputate în preliminariile pentru CM 2011. De altfel, atunci a fost şi ultima dată când ne-am aflat cel mai aproape de prezenţa la un turneu final. Terminam grupa de calificare pe primul loc, dar eram învinşi în baraj de Anglia. 

În luna noiembrie vor urma două meciuri foarte importante. Pe 10 jucăm la Ovidiu cu Portugalia, favorita grupei, care a pierdut însă în Bosnia, iar pe 14 avem meci în Ţara Galilor. Punctele adunate până acum valorează mult mai mult, dacă luăm în considerare faptul că trei dintre cele patru partide de până acum le-am disputat în deplasare, unde am învins atât Bosnia, cât şi Elveţia, două contracandidate la calificare. Europeanul de tineret din 2019 va fi găzuit de Italia. 

Pe ei mizăm pentru un viitor mai bun

Ianis Hagi (18 ani, mijlocaş ofensiv, Fiorentina) - Fiul celui mai bun fotbalist din istoria României are un început promiţător de carieră. Poate nu de anvergura tatălui, însă cifrele sunt de partea sa. A strâns deja 38 de meciuri la nivelul primei ligi, iar în vara anului trecut s-a transferat la gruparea de Serie A Fiorentina. A prins doar două meciuri pentru prima echipă, ambele în precedenta stagiune. Se laudă totuşi cu realizări grozave pentru echipa Primavera. Are selecţii la toate naţionalele de juniori şi tineret ale României. 

Valentin Screciu (17 ani, mijlocaş defensiv, CS U Craiova) - Un nume cu care ne-am obişnuit încă din precedenta stagiune. Anul trecut prindea 14 meciuri în Liga 1 şi alte trei în Cupa României, iar în actualul sezon s-a aflat pe teren în 12 din totalul celor 13 jocuri ale turului de campionat. Evoluţiile sale constant bune l-au adus şi în atenţia selecţionerului Daniel Isăilă. Şefii lui CS U Craiova sunt atât de încântaţi de Screciu, încât i-au fixat o clauză de reziliere exorbitantă pentru fotbalul nostru: zece milioane de euro!

Dennis Man (19 ani, mijlocaş ofensiv dreapta, FCSB) - Chiar dacă nu a putut contribui la victoria uriaşă din Elveţia, fiind accidentat, Dennis este fără îndoială un om în care ne putem pune speranţele pentru campaniile primei reprezentative. După un prim sezon lipsit de strălucire, puştiul format la Arad a explodat în această stagiune. A evoluat în toate meciurile din tur, marcând patru goluri şi oferind alte patru assist-uri. A jucat de asemenea în Europa League şi în preliminariile Ligii Campionilor. Patronul echipei nu a ratat ocazia de a-l compara cu un tânăr jucător în vogă la nivel mondial, francezul Kylian Mbappe. 

Cristi Manea (20 ani, fundaş dreapta, CFR Cluj) - În urmă cu trei ani devenea cel mai tânăr debutant din istoria primei reprezentative a României, doborând un record vechi de 86 de ani. În prezent este titularul postului de fundaş dreapta al CFR-ului, într-o echipă înţesată cu jucători experimentaţi şi valoroşi deopotrivă. Faptul că a fost integralist în 12 partide este cu atât mai remarcabil, cu cât pe bancă se află un antrenor care nu acceptă paşi greşiţi din partea jucătorilor săi, Dan Petrescu. 

Florinel Coman (19 ani, atacant, FCSB) - A avut parte de un sezon 2015/16 grandios, cu nouă goluri înscrise şi zece assist-uri oferite în cele 32 de partide jucate pentru echipa mare şi cea de tineret a Viitorului Constanţa. În această vară s-a transferat la FCSB, unde a intrat în atenţia presei mai mult decât era cazul, şi nu în mod pozitiv...Nu a marcat deocamdată pentru noua sa echipă, însă clauza de reziliere stabilită de club - 100 de milioane de euro - ne face să credem că Florinel va avea parte de o revenire cât de curând.

Valentin Costache (19 ani, mijlocaş ofensiv stânga, Dinamo) - Este un produs al clubului din şoseaua Ştefan cel Mare. Anul trecut a fost împrumutat în Liga a 2-a la CS Afumaţi, unde a avut evoluţii foarte bune. Staff-ul tehnic al lui Dinamo l-a rechemat la prima echipă în acest sezon, iar Costache nu a ratat oportunitatea primită. A bifat 11 meciuri, dintre care una cu Athletic Bilbao în preliminariile Europa League. A înscris două goluri şi a oferit patru assist-uri. Tot două pase de gol are şi în campania de calificare pentru EURO 2019. 

Alexandru Cicăldău (20 ani, mijlocaş central, Viitorul) - Dintre puştii pe care Hagi îi mai are la dispoziţie în acest moment la Viitorul, el pare a fi cel mai în măsură să facă pasul spre o echipă mare în următoarele luni. În sezonul anterior nu evolua prea des la prima echipă, însă, odată cu plecările din vară ale câtorva jucători importanţi, a făcut pasul spre titularizare. A bifat 12 meciuri în acest an, cu două assist-uri.

Vlad Dragomir (18 ani, mijlocaş central, Arsenal) - Isăilă nu l-a selecţionat la niciun meci din această campanie, însă numele său cu siguranţă trebuie menţionat dacă ne gândim la viitorul echipei naţionale. Om de bază la echipa de tineret a lui Arsenal, Dragomir a fost chemat de curând de Arsene Wenger şi la prima echipă. Antrenorul "tunarilor" a spus despre el: "E un fotbalist de număr 10, un stângaci creativ, în stilul lui Jack Wilshere".

Olimpiu Moruţan (19 ani, mijlocaş central, FC Botoşani) - Se discută despre plecarea sa de la Botoşani încă din vară. Oferte există şi nu sunt deloc puţine. Pe lângă FCSB, Moruţan este dorit cu insistenţă de numeroase echipe din fotbalul puternic, printre care şi Atalanta, care le-a înaintat moldovenilor o propunere concretă în schimbul jucătorilor. A marcat un gol şi a dat două pase decisive în cele 12 partide disputate pentru Botoşani în acest sezon. 

Dragoş Nedelcu (20 ani, mijlocaş defensiv, FCSB) - Devenise un om important în planurile lui Dică până să se accidenteze. Poate evolua pe două posturi, atât ca fundaş central, cât şi ca mijlocaş la închidere. Calităţile sale i-au adus o selecţie şi la prima reprezentativă, venită în urmă cu an an, în amicalul cu Rusia. A semnat un contract valabil pe cinci ani cu FCSB, cu o clauză de reziliere de 50 de milioane de euro!

Mai sus regăsim doar jucătorii care nu au împlinit încă 21 de ani. În componenţa echipei naţionale de tineret sunt însă numeroşi jucători consacraţi deja, precum Ionuţ Nedelcearu (Dinamo), George Puşcaş (Inter), Patrick Petre (Dinamo) sau Alexandru Tudorie (FCSB/Voluntari). 

Factorii decisivi

Pe 22 ianuarie 2016 Comitetul Executiv al FRF punea în aplicare o decizie importantă, îndelung criticată la acea vreme de patronii cluburilor din fotbalul românesc. De altfel, din cei 13 membri cu drept de vot, FCSB şi CSM Iaşi se opuneau cu vehemenţă promulgării regulii prin care echipele din Liga 1 erau obligate să folosească în orice moment pe teren minimum un jucător U21. "Nu suntem de acord. Această regulă va scădea nivelul Ligii 1" - spunea Florin Prunea, preşedintele lui CSM Iaşi pe atunci. 

Desigur, poate cel mai mare contribuitor la ascensiunea generaţiei U21 este Gică Hagi, cu a sa academie. Dintre jucătorii prezentaţi mai sus, o mare parte din ei şi-au început cariera la Viitorul (Ianis Hagi, Florinel Coman, Dragoş Nedelcu, Alexandru Cicâldău şi Cristi Manea). Proiectul său a atins nivelul maxim în fotbalul naţional în precedentul sezon, când Viitorul a cucerit titlul de campioană. 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: romania u21generatietalentianis hagivlad dragomirvladimir screciucristi manea 

viewscnt
Articole similare