Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Când sportul învinge bolile. TOPUL celor mai mari nume care au scris istorie, în ciuda problemelor de sănătate

PREMIUM | Când sportul învinge bolile. TOPUL celor mai mari nume care au scris istorie, în ciuda problemelor de sănătategalerie foto

Special

Comentarii

“Sportul în zodia Coronavirusului” este expresia care descrie prezentul aproape la nivel mondial. Principala trăsătură: sportul este afectat în masă. Nu a fost lovit doar un sportiv, este lovit tot campionatul în care activează. Altfel, probleme de sănătate au fost mereu, iar unele, chiar cumplite.

Poate cel mai mare nume a cărui viaţă a fost condiţionată de o maladie este cel al lui Muhammad Ali. Fostul mare pugilist a trăit aproape o treime din viaţă cu Sindromul Parkinson. Ali a murit în 2016 din cauza unor probleme respiratorii, însă el a recunoscut încă din 1984 că suferea de acest sindrom, o condiţie medicală în care pacientul nu are boala Parkinson, dar are o parte din simptomele acesteia.

Ali nu este singurul nume uriaş din istoria sportului care s-a luptat cu o boală grea. Martina Navratilova, fostul lider al ierarhiei WTA, a recunoscut la începutul anului 2010 că suferă de cancer la sân. Câteva luni mai târziu, după mai multe proceduri medicale, a scăpat de probleme. Navratilova  a disputat 239 de finale la simplu în carieră şi a câştigat 167 în ciuda unei alte probleme mai rar întâlnite la sportivi: a jucat mulţi ani cu ochelari.

Un alt mare tenismen cu probleme de sănătate a fost Arthur Ashe, primul jucător de culoare care s-a impus la Wimbledon, US Open si Australian Open. La 36 de ani, Ashe suferea un infarct (ambii săi părinţi au avut probleme cardiovasculare) de pe urma căruia s-a operat de două ori. Totuşi, ceea ce l-a răpus a fost altceva: virusul HIV. Sportivul recunoştea în 1992 că era infectat, iar un an mai târziu a murit din cauza unor pneumonii legate chiar de SIDA.

Tot în tenis, dar mai apropiat de zilele noastre, a avut probleme şi Venus Williams. Sora mai mare a Serenei anunţa în 2011 că are sindromul Sjogren, o boală autoimună caracterizată prin oboseală şi dureri la încheieturi. Chiar dacă s-a întors pe teren şi încă este activă la aproape 40 de ani, Venus a trebuit să facă schimbări la stilul şi la durata antrenamentelor, la dietă şi la perioada de odihnă.

Cele 6 Baloane de Aur şi magia lui Leo Messi nu ar fi fost posibile dacă, în urmă cu două decenii, Careles Rexach, directorul sportiv al Barcelonei de atunci, nu vedea sclipirea de geniu în jocul unui copil care fusese diagnosticat cu o deficienţă a hormonului de creştere. Puştiul care, atunci, era înscris la academia lui Newell’s Old Boys avea doar 10 ani şi nimeni nu îi putea ajuta familia cu fonduri care să îi garanteze tratamentul. Barcelona şi-a asumat riscul şi, cu siguranţă, este cea mai bună investiţie făcută vreodată într-un sportiv.

Mai ciudată a fost însă situaţia lui Tim Howard. Fostul portar al lui Manchester United, Everton şi al naţionalei Statelor Unite a fost diagnosticat încă de când avea 9 ani cu sindromul Tourette. Popular, se ştie că cei care au Tourette înjură necontrolat însă, în realitate, este o condiţie extrem de serioasă: dincolo de ticurile verbale, cei cu această problemă pot avea şi mişcări involuntare... Ceea ce pentru un portar nu e chiar indicat. Totuşi, Howard a învăţat să controleze boala şi, deşi tocmai a împlinit 41 de ani, încă este activ.

În baschet, cazul lui Kareem Abdul-Jabbar este cel mai cunoscut. Jucătorul cu cele mai multe puncte din istoria NBA anunţa în 2009 că suferă de leucemie, o condiţie pe care o avea deja de un an înainte să o facă publică. Kareem Abdul-Jabbar s-a vindecat însă între timp şi poate fi văzut adesea în tribună la meciurile din NBA.

Cel mai cunoscut caz din sport este, cu siguranţă, cel al lui Lou Gehrig. Fostul mare jucător de baseball din perioada interbelică a fost primul mare sportiv care a recunoscut public că se luptă cu o problemă cumplită – Scleroză laterală amiotrofică (boala de care a suferit şi fostul mare fizician Stephen Hawking) care l-a şi răpus la doar 37 de ani.  Această boală neurodegenerativă mai este cunoscută în prezent şi Boala Lou Gehrig.

Articol scris de: Ştefan Tudor

 Galerie foto

Afla mai multe despre: muhammad ali 

viewscnt
Articole similare