Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Cazul Ajax Amsterdam! Cum se formează o echipă care-ţi rămâne întipărită în minte. Analiza celei mai spectaculoase formaţii din Europa

PREMIUM | Cazul Ajax Amsterdam! Cum se formează o echipă care-ţi rămâne întipărită în minte. Analiza celei mai spectaculoase formaţii din Europagalerie foto
Comentarii

Ajax Amsterdam este produsul unui sistem intern senzaţional, care produce talente, caractere şi fotbal de cel mai înalt nivel.

Într-o eră a fotbalului modern în care "capitalismul" impus de granzii din Spania, Anglia, Germania şi Italia, iar mai nou şi Franţa prin Paris Saint-Germain, cei de la Ajax Amsterdam au apărut şi au creat o mică revoluţie într-un sistem şi într-o piaţă economică ce-si avea deja bine stabilite party-prix-uri în ultimul deceniu şi jumătate.

Cu siguranţă că au fost echipe surpriză ce au ajuns şi mai sus decat a reuşit Ajax în acest sezon. FC Porto în 2004 şi Borussia Dortmund în 2013 sunt cele mai cunoscute cazuri. Senzaţia totuşi pe care o crează echipa lui  Erik ten Hag în fotbalul modern e al unui stil de la finalul anilor 80', începutul anilor 90'. Este creearea unei ştampile proprii, parcă venită dintr-o cerneală mai ieftină, dar pură, pe o masă unde toate celelalte au ştampile diferite, dar culoarea semnăturii este aceeaşi. De la trecerea la formatul Uefa Champions League, din Cupa Campionilor Europeni, multipla campioană a Olandei a avut rezultate impresionante, dar ele s-au cam oprit în 2003. În 1995 cu Seedorf, Van der Saar, Kluivert etc. câştigau trofeul, un an mai târziu în 1996 pierdeau ultimul act cu Juventus, iar un an mai târziu erau eliminaţi de Juve, dar în semifinală. Ultimul meci cu adevărat mare disputat de Ajax Amsterdam în Champions League a fost în 2003.

Tot în Italia şi tot un sfert de finală. Cu Bogdan Lobonţ în poartă, Cristi Chivu căpitan, Ibrahimovich în atac, Ajax a fost eliminată de AC Milan în 2003, după un gol primit în mintul 90. Acea generaţie a lăsat o amprentă în ceea ce a urmat în fotbalul european. Atât din punct de vedere al dezvoltării fotbalului, cât şi al jucătorilor pe care i-au dat mai departe. Câţiva olandezi tineri din acel lot al lui Ajax au fost oameni exponenţiali în echipa Olandei ce ajungea în finala Campionatului Mondial din 2010. Sneijder, Van der Vaart şi Nigel de Jong fiind între ei. Zlatan, Chivu şi Pienaar au ajuns la cel mai înalt nivel, iar tineri taletanţi precum Andy van der Meyde s-au stins.

Totuşi cifrele arată o creştere evidentă a banilor plătiţi în tot ceea ce înseamnă fotbal. Transferuri de jucători, iar mai nou chiar şi de antrenori, academii din ce în ce mai performante, prin care multe cluburi au preluat din Olanda, în special de la Ajax şi cu toate acestea în capul listei se află creşterea salariilor care duce la dorinţa imediată a plecării fotbaliştilor spre zona cu bani. Aceeaşi metodă fiind abordată de cluburile cu bugete enorme şi în cazul scouterilor sau al directorilor sportivi. Sigur a zonei cu bani în care să se facă şi performanţă.

Primele cinci campionate din Europa (La Liga, Premier League, Serie A, Bundesliga şi Ligue 1) au creat o separaţie faţă de restul continentului ce se măreşte de la sezon la sezon. Practic pentru echipele din Portugalia şi Olanda a devenit o performanţă extraordinară calificarea în sferturile de finală din Uefa Champions League.

Chiar dacă au apărut chiar transferuri ilegale ale unor jucători de până în 16 ani, cumpăraţi de cluburile potente financiar prin diferiţi impresari care conving parinţii familiilor să fie mutat copilul, Ajax a rămas o rădăcină puternică a fotbalului mondial prin a dezvolta tinerele talente. Actualul lider din Eredivisie a avut rezultate dezamăgitoare în ultimii ani cu excepţia finalei de Europa League din 2017, pierdută contra lui Manchester United. Din sezonul 2013/2014 nu a mai câştigat Ajax titlul în Olanda. O vreme lungă, însă în care mulţi dintre aceşti jucători au fost crescuţi în celebra academie de Godenzonen.

Peste 370 de milioane de euro încasate în ultimii 8 ani

Din 2010 Ajax a încasat puţin peste 370 de milioane de euro din transferurile de jucători. Cele mai imporante nume vândute fiind Luis Suarez, Vertonghen şi mai nou Frenkie De Jong. În acest interval de timp, echipa din Amsterdam a plătit 182 de milioane de euro pentru a aduce tineri jucători sau unii deja consacraţi precum Dusan Tadic. În ambele categorii intră Daley Blind.

Până la a face pasul spre echipa mare, mulţi dintre tinerii de astăzi antrenaţi de Erik ten Hag au câştigat trofeu după trofeu la campionatele de juniori U-17 şi U-19. Asta după ce rivalele PSV Eindhoven şi Feynoord au avut ani foarte buni la aceste sectoare de vârstă. Nimic surprinzător dacă stăm să ne gândim că Matthijs de Ligt, Mazraoui, Donny van dee Beek, Frenkie De jong, Dani Wit, Justin Kluivert şi Abdelhak Nouri au fost în acele generaţii.

 

"Lăncierii" nu doar că au rămas la un nivel de performanţă ridicat după 2010, ba chiar au crescut o generaţie de mare talent care se anunţa a fi capabilă de a readuce coroana în Olanda şi de egalare a performanţei europene din 2003.Fotbalul modern presupune atingerea imediată a succesului pentru o echipă mică sau de talie medie, iar Ajax a ajuns să fie un club mediu într-o ligă a campionilor plină de bani. Deoarce granzii, mai exact cluburile mari stau mai mereu la pândă pentru a cumpăra cei mai talentaţi jucători de la echipele care produc tineri de valoare. Din echipa care disputa finala Europa League de pe Friends Arena din Solna, gruparea olandeză i-a vândut pe Davinson Sanchez, Justin Kluivert, Jairo Riedewald şi Davy Klaassen între 2017 şi 2018. Însă Ajax  a avut capacitatea de regenerare. Lotul a rămas clădit pe tinerii de Ligt şi Frenkie de Jong, iar lângă ei au fost introduşi experimentaţii Blind, Schone şi Tadic. Câte un jucător de aproape sau peste 30 de ani în fiecare compartiment.

Ruben Jongkind, director adjunct al Centrului de Formare Ajax Amsterdam a avut o declaraţie foarte interesantă despre modul în care a fost formată această nouă generaţie a"lăncierilor:  "Am remarcat şi ştim faptul că marii jucători au jucat fotbal pe străzi şi au deprins foarte multe detalii esenţiale din acei ani, aşa că am adoptat ideea de a ne antrena în parcări pentru a dezvolta abilităţile tehnice ale tinerilor noştri fotbalişti. Totodată jocul pe beton a folosit şi pentru abilitatea de a evita contactele fizice astfel încât jucătorii să înveţe să rămână pe picioare în urma intervenţiilor adversarilor, exerciţiu folosit şi în perioada de glorie a clubului, sub comanda lui Rinus Michels. De altfel, Johan Cruyff a explicat în autobiografia sa despre acest exerciţiu şi despre cât de mult a ajutat jucătorii cu o tehnică foarte bună. De asemenea, am apelat la jocul de futsal, astfel încât tinerii să poată dezvolta capacitatea de a opera pe spaţii mici şi la jocul de squash pentru a dezvolta viteza de reacţie."

28 de milioane de euro dedicaţi în acest sezon DOAR Academiei Clubului!

Pentru acest sezon, Ajax a avut un buget total de 86 de milioane de euro, iar pentru academia de copii şi juniori a clubului fiind alocată suma de 28 de milioane, adică aproximativ 32,5%, iar în momentul de faţă există 150 de membri ai lui Ajax ce se ocupă de centrul de dezvoltare al clubului.

La victoria 6 la 2 cu Excelsior, din weekend, gruparea din Amsterdam a atins un record fabulos.1750 de meciuri consecutive la nivel de seniori cu cel puţin un jucător trecut prin toate grupele de juniori ale clubului. Un traseu început încă din 1982. 

De aproape jumătate de secol, clubul din Amsterdam a structurat academia stabilită pe sistemul de joc 4-3-3. O aşezare preluată de aproape toate echipele din Eredivisie şi pe care funcţionează de aceaşi vreme şi naţionala Olandei. Din vara lui 2017, Ajax Amsterdam a schimbat trei antrenori. Peter Bosz, Marcel Keizer şi Michael Reiziger. Ultimul doar pentru un mandat de 10 zile. La începutul anului 2018, Erik ten Hag a fost alegerea conducătorilor batavi. Fără rezultate impresionante, acesta a părut o alegere suprinzătoare. Lăsat să plece de Utrecht după doi ani şi jumătate, fost prinicpal la echipa a doua a lui Bayern Munchen în primii doi ani ai lui Guardiola la echipa mare a bavarezilor a părut să aducă traseele de joc bine cunoscute ale tehnicianului catalan. Joc de posesie prelungit, cu multă libertate de mişcare pentru oamenii din ofensivă şi cu schimbări de viteză ale acţiunilor din faza incipientă. Erik ten Hag pare să abordeze totuşi fiecare meci cu un curaj şi mai mare decât al lui Guardiola. Acţiunile sunt mai verticale şi mai virulente, iar jucătorii săi nu au valoarea celor de la Manchester City sau din trecut ai lui Bayern Munchen şi totuşi acesta pare să se bazeze pe celebra frază spusă de Johan Cruyff în 1985 atunci când prelua banca lui Ajax Amsterdam: "fotbalul trebuie jucat fără frică".

Marea surpriză adusă de ten Hag în filosofia lui Ajax a fost însă schimbarea celebrului 4-3-3 al olandezilor şi implementarea unui 4-2-3-1. Acesta a considerat că viitorul jucător al Barcelonei, Frenkie de Jong are nevoie de mai mult spaţiu în faza incipientă, iar el poate dirija de unul singur atacurile poziţionale, în timp ce Donny Van de Beek a fost transformat din inter dreapta aşa cum evolua în perioada junioratului, în poziţie de număr 10, în spatele vârfului fals Dusan Tadic

 

Un sistem fără un atacant clasic, ce a adus multă flexibilitate în faza de posesie şi o fluiditate ridicată. Practic Ajax Amsterdam prin tot ceea ce a gândit în ultimul deceniu, a rupt bariera atemporală aducând elemente de la începutul anilor 90' într-o eră a sportului tacticizat. Mai mult decât atât ten Hag a dovedit indiferent de rezultatul de la Torino că un sistem precum 4-2-3-1, pe cale de dispariţie la marile cluburi poate fi utilizat atâta timp cât presupune o mişcare permanentă a fotbaliştilor. Cu acest rol inventat pentru Tadic, fotbalistul sârb a ajuns în urma dublei reuşite în partida disputată sâmbătă împotriva lui Excelsior, la opt meciuri consecutive pe propriul teren cu gol marcat în Eredivisie, fiind primul jucător de la Jari Litmanen în 1994, cu 12 partide, ce reuşeşte să atingă această bornă.

Medie fabuloasă de goluri per partidă în acest sezon competiţional

Mai mult decât atât cifrele arată şi ca echipă într-un mod senzaţional pentru elevii lui Erik ten Hag. Ajax a înregistrat o medie de 3,53 goluri pe meci în actualul sezon din Eredivisie, a doua cea mai mare medie de goluri pe meci dn istorie a unei echipe într-un singur sezon. În sezonul 1966-67, Ajax a avut o medie de 3,59 pe meci, în timp ce în stagiunea 1985-86 a înregistrat media din actualul sezon, 3,53 goluri. 

Proiectul continuă: au transferat deja doi jucători pentru sezonul viitor

Transferul lui Răzvan Marin la Ajax a fost parafat încă de pe acum. Internaţionalul român va prelua din sezonul viitor rolul lui Frenkie de Jong în linia mediană, după ce Ajax a plătit pentru el 12 milioane de euro celor de la Standard Liege. Foarte probabil „lăncierii” îl vor pierde şi pe De Ligt. Acesta este dorit de toate forţele mari ale Europei, de la Real Madrid până la Juve, Barca şi Manchester United. Dar, Ajax a mutat deja şi aici! L-a transferat pe Kik Pierie, un fundaş de mare perspectivă de la Heerneven, care a debutat în prima divizie la 17 ani. Are deja câteva mii de minute jucate în prima ligă olandeză, iar Ajax îl consideră potrivit pentru a-l înlocuit pe cel mai tânăr căpitan din istoria fazei sferturilor de finală din Uefa Champions League.

Ajax creşte jucători, dezvoltă caractere şi modelează oameni. Acelaşi club e extrem de bine organizat la toate capitolele şi nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Un model european ce continuă de mai bine de trei decenii să ofere un exemplu solid de performanţă atât la nivel de juniori, cât şi la seniori. Ajax Amsterdam a construit o generaţie în fotbalul modern al banilor interminabili despre care s-ar putea scrie cărţi şi care probabil într-o altă eră a acestui sport ar fi adus a cincea cupă a Campionilor Europeni în vitrina de pe Amsterdam Arena. 

Articol de Mihai Dolinschi

 Galerie foto

Afla mai multe despre: ajax amstedamanaliza 

viewscnt
Articole similare