Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | De ce i se spune "Nebunul" lui Marcelo Bielsa. "Avea o grenadă în mână! Nu te puteai uita în ochii lui"

PREMIUM | De ce i se spune "Nebunul" lui Marcelo Bielsa. "Avea o grenadă în mână! Nu te puteai uita în ochii lui"

Premium

Comentarii

Marcelo Bielsa este unul dintre cei mai controversaţi antrenori din istoria fotbalului, iar într-o biografie apărută recent există un episod dramatic din viaţa sa, care îi justifică pe deplin porecla

Marcelo Bielsa, 65 de ani, antrenor în liga a doua engleză, la Leeds United, este una dintre cele mai ciudate figuri din fotbalul mondial. Poreclit "El Loco" (Nebunul), argentinianul are o poveste extrem de interesantă, petrecută la începutul carierei de tehnician.

Se întâmpla în 1992, la prima sa experienţă ca antrenor, la Newell's Old Boys, echipa la care a şi jucat în anii '70. Echipa din Rosario a pierdut cu 0-6 un meci de Copa Libertadores, iar la final Bielsa a declarat: ''Simt că mor după fiecare înfrângere. Săptămâna de după un eşec este un iad pentru mine. Când faci greşeli atât de groteşti, concluzia nu poate fi decât că antrenorul este vinovat''.

Iar o parte dintre fanii lui Newell's au fost de acord, aşa că s-au dus acasă la Bielsa, să-i ceară socoteală. Era 20, extrem de furioşi, însă antrenorul care avea atunci 35 de ani a ieşit curajos în faţa lor. În mâna dreaptă ţinea o grenadă! ''Dacă nu plecaţi acum, scot cuiul şi o detonez!'', i-a avertizat Bielsa, iar ultraşii s-au risipit în câteva secunde.

''Nu te puteai uita în ochii lui, străluceau de nebunie. Cu toţii priveam grenada. Când ne-am dus la el, ne aşteptam să iasă cu o puşcă, dar nu ne-am imaginat o grenadă!'', a declarat unul dintre fanii care au fost atunci acasă la Bielsa.

Şi era doar începutul unei cariere presărate cu incidente bizare, cu decizii controversate şi cu poveşti incredibile, care au marcat o carieră însă prodigioasă. Numai faptul că Diego Simeone sau Mauricio Pocchetino i-au fost jucători şi au avut numai cuvinte de laudă la adresa lui, odată ce au devenit mari antrenori, este o dovadă în acest sens.

Rivalitatea dusă la extrem este o caracteristică pe care Marcelo Bielsa a căpătat-o de acasă. Tatăl său, Rafael, povesteşte: ''N-am fost niciodată la vreun meci de-al lui, nici ca jucător, nici ca antrenor. Îmi place fotbalul, dar eu sunt suporter al lui Central (n.r. cealaltă echipă din Rosario, cu care Newell's are o rivalitate istorică). În plus, nu îmi place stilul lui de joc şi îi spun acest lucru de fiecare dată când vine acasă. Avem moduri diferite de a privi fotbalul''.

Bielsa este sxtrem de bizar în comportamentul cu presa, pentru că nu îl priveşte niciodată pe ziaristul cu care vorbeşte, indiferent că este vorba de un flash interviu sau de o conferinţă de presă. Cât despre interviuri faţă în faţă, a acordat unul singur în întreaga carieră!

În ciuda excentricităţilor sale, Marcelo Bielsa rămâne un nume important în fotbalul mondial, chiar dacă are în palmares doar două titluri în Argentina şi o finală de Europa League şi una de Cupa Spaniei cu Athletic Bilbao.

Metodele sale de pregătire sunt şi ele aparte. ''Uneori veneam la antrenamente şi vedeam că lipsesc atacanţii. Altă dată, nu erau mijlocaşii. Îi chema să îi antreneze separat, pe ascuns de restul echipei'', a povestit fostul internaţional argentinian Roberto Ayala.

Şi la 65 de ani, Bielsa doarme la stadionul lui Leeds, acolo unde are o cameră în care vizionează aproape non stop materiale video cu adversarii. ''Cred că este cea mai completă librărie umană, a văzut sute de mii de ore de meciuri şi le ţine minte pe toate'', a declarat uimit un jurnalist englez.

Figură controversată şi aparte, Marcelo Bielsa este definit de foştii săi jucători, unii care au devenit imenşi şi datorită lui.

 ''M-a învăţat cum să mă antrenez pe ploaie, cum să mă antrenez când e soare, m-a învăţat totul'' Gabriel Batistuta, fost internaţional argentinian

''La început, poate părea dur şi enervant din cauza încăpăţânării lui, dar în cele din urmă îţi dai seama că e un geniu'' Fernando Llorente, Napoli

''Am învăţat o mulţime de lucruri de la el. Practic, sunt ceea ce sunt datorită lui'' Alexis Sanchez, Inter Milano

''Bielsa m-a învăţat să joc pe mai multe posturi. Orice jucător ar trebui să îşi dorească să lucreze cu el măcar o dată în cariera sa'' Javi Martinez, Bayern Munchen.

Afla mai multe despre: marcelo bielsanebunulel locgrenadapoveste 

viewscnt
Articole similare