Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | De la muncitor în fabrică, la om care câştigă Liga Campionilor şi trei titluri în Italia. Moreno Torricelli şi amicalul care i-a schimbat viaţa

PREMIUM | De la muncitor în fabrică, la om care câştigă Liga Campionilor şi trei titluri în Italia. Moreno Torricelli şi amicalul care i-a schimbat viaţagalerie foto

Premium

Comentarii

Trei titluri în Serie A, două Cupe ale Italiei, o Supercupă în Italia şi o Supercupă a Europei, câştigător de Cupa UEFA şi Cupa Intercontinentală. Bonus, om care a ridicat deasupra capului trofeul Ligii Campionilor. Carieră frumoasă, aşa-i? Dacă ţi-am spune că povestea lui Moreno Torricelli începe cu un meci amical, disputat într-un liber primit de la fabrica unde muncea ne-ai crede?

Moreno Toricelli s-a apucat de fotbal la 13 ani, când a participat la un turneu regional de copii şi juniori, iar prestaţia sa de acolo l-a recomandat pentru un transfer la US Folgore. A stat cinci ani acolo, în ligile inferioare din Italia, iar cariera sa nu părea deloc promiţătoare. La 18 ani a mers la AS Oggiono, în ”Promozione”, campionat regional, iar vârsta de 20 de ani l-a prins la US Caratese.

În 1992, Juventus Torino mergea să joace un amical cu Caratese, iar acela era momentul în care viaţa lui Torricelli avea să se schimbe total. Moreno era fotbalist part-time, asta pentru că în restul timpului era muncitor în fabrică. De acolo veneau banii, iar fotbalul era mai mult un hobby. A primit ”liber” şi s-a prezentat direct în primul ”11”.

Pe banca ”Bătrânei Doamne” se află nimeni altul decât Giovanni Trapattoni, iar Torricelli îl cucereşte total. Fundaşul ară banda dreaptă şi e aproape de netrecut. La final de meci, Trappatoni se duce în vestiar, îl felicită personal, iar apoi merge direct la preşedintele lui Caratese.

Îmi spui acum câţi bani vrei pentru Torricelli şi noi îţi plătim pe loc”, a fost mesajul antrenorului lui Juventus. Caratese i-a fixat un preţ de 50.000.000 de lire italiene, iar trupa din Torino achită fără să clipească. 30.000 de dolari e suma prin care se poate traduce transferul şi Moreno pleacă direct la Torino.

DIN FABRICĂ, DIRECT ÎN SERIE A

În iulie mergea patru ore la muncă în fabrică, iar în septembrie debuta ca fotbalist profesionist în Serie A. Primul meci? Juventus - Atalanta 4-1. Se impune rapid în echipa de bază a lui Juventus şi joacă în finala de Cupa UEFA pe care Juve o câştigă, în 1993, în faţa Borussiei Dortmund. Stă şase sezoane la Juventus, timp în care câştigă de trei ori campionatul în Serie A, bifează Cupa şi Supercupa Italiei, Cupa UEFA, Liga Campionilor, Supercupa Europei şi Cupa Intercontinentală.

CV-ul e aglomerat tare. 152 de meciuri în tricoul lui Juventus, iar apoi trece la Fiorentina. În Florenţa stă două sezoane şi îşi mai trece în palmares o Cupă a Italiei, iar după 99 de meciuri şi retrogradarea trupei ”viola” în Serie B decide să-şi încerce norocul în Spania.

În 2003 semnează cu Espanyol, dar rezistă în Primera Division un singur sezon. Joacă în 33 de partide, o face destul de bine, dar nu se acomodează. E departe de Italia şi asta se simte. În 2004, la 34 de ani, mai prinde un sezon la Arezzo, iar apoi decide să-şi pună ghetele în cui. În toată această perioadă nebună a bifat şi 10 apariţii în tricoul echipei naţionale, dar a prins generaţia Italiei care a ieşit dezamăgitor din competiţie la EURO 1996 şi, mai apoi, la Mondialul din 1998.

Un articol de Alberto Boţoghină

 Galerie foto

Afla mai multe despre: moreno torricellijuventuscarierafabricaitaliapremium 

viewscnt
Articole similare