Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | ”Ginger Mourinho” a inventat minunea de la Burnley. Campioana uitată şi dulcea revedere cu Europa

PREMIUM | ”Ginger Mourinho” a inventat minunea de la Burnley. Campioana uitată şi dulcea revedere cu Europagalerie foto

Premium

Comentarii

Începem cu o întrebare. Tu ştiai că Burnley a câştigat de două ori titlul în Anglia? Exact. S-a întâmplat chiar de două ori, în sezoanele 1920-1921 şi 1959-1960. Fotbalul s-a schimbat de-atunci, iar echipa din oraşul cu 70.000 de suflete a reuşit să domine doar eşaloanele secunde, iar performanţa se traducea prin evitarea retrogradării în Premier League. Totul până în 2018...

În 2012, Burnley îl numeşte în funcţie pe Sean Dyche. Sunt două sezoane de acomodare, iar apoi urmează promovarea în Premier League. Numai că şocul e prea tare, iar echipa termină pe 19 şi se întoarce în Championship. E momentul în care Dyche conştientizează că trebuie să schimbe totul pentru a putea rezista alături de grei.

93 de puncte în a doua ligă engleză şi promovare cu 26 de victorii şi 72 de goluri marcate, dar partea mai grea abia acum începe. Burnley trebuie să găsească soluţia pentru a respira şi în Premier League. Dyche îşi betonează apărarea, punctează doar pe contraatacuri, iar oamenii i-au zis simplu ”Ginger Mourinho”. Roşcovanul îşi învăţase lecţia, iar în 2017 reuşeşte s-o ţină pe Burnley, echipa din oraşul cu 70.000 de suflete şi stadion de aproape 30.000 de locuri, pe linia de plutire.

Termină pe locul 16, cu celebrele 40 de puncte pentru evitarea retrogradării. Se sărbătoreşte fix ca un titlu obţinut! Dar Dyche are planuri şi mai curajoase, că şi porecla asta de Mourinho trebuie cumva onorată. Punem puţin pe pauză povestea şi ne întoarcem în epoca romantică a fotbalului.

1921 - ANUL ÎN CARE CITY ERA PE 2, ARSENAL PE 9, UNITED PE 13....

... iar Burnley câştiga titlul în Anglia. Oamenii au pierdut primele trei meciuri şi toţi se gândeau că vor avea parte de-un sezon catastrofal. Au urmat 30 de meciuri fără înfrângere şi situaţia s-a schimbat total. Din candidată pentru retrogradare, Burnley a juns să câştige titlul.

A fost sezonul în care Liverpool s-a odihnit pe locul patru, Arsenal a parcat pe poziţia a 9-a, iar Manchester United n-a putut mai mult de-un loc 13. Poate surprinzător acum, când eşti tentat să crezi că echipa trăieşte din banii şeicilor care au cumpărat şi istoria, Manchester City a încheiat în acel an pe locul al doilea, la cinci puncte de campioana Burnley.

UN NOU TITLU ÎN 1960

Sezonul 1959-1960 din Premier League avea să surprindă un final total neaşteptat. Burnley prinde 53 de puncte şi îi ia faţa lui Wolverhampton în fruntea clasamentului. Echipa se califică în Cupa Campionilor şi bifează astfel ultima aventură în cupele europene.

Burnley e scoasă, în sferturi, de Hamburg, nu înainte însă ca să câştige cu Reims. Termină anul pe locul 2 în sezonul următor, 1961-1962, iar în finala din FA Cup cedează în faţa celor de la Tottenham, scor 3-1.

DIN NOU ÎN EUROPA

Pauza de istoria s-a terminat. Revenim în prezent. Iar prezentul pentru Burnley e extraordinar. Echipa antrenată de Dyche termină campionatul pe locul şapte şi are şansa ca această poziţie s-o trimită în Europa League.

35 de goluri marcate şi 37 de goluri primite în cele 37 de meciuri disputate până acum în Premier League. Mulţi i-ar spune cinism, alţii ar vorbi de o tactică dusă la extrem. Dar la Burnley nu se fluieră din tribune, pe ”Turf Moor”, dacă echipa nu atacă în valuri sau dacă meciurile nu-s chiar aşa spectaculoase.

În perioada în care Mourinho e contestat din toate părţile pentru fotbalul defensiv de la care nu se dezice, oamenii din Burnley au fost mândri că Sean Dyche a fost comparat cu ”Specialul”. Roşcovanul de pe bancă a scos maximum, iar acum Burnley, campioana uitată a Angliei, se întoarce în Europa.

Un material de Alberto Boţoghină

 Galerie foto

Afla mai multe despre: burnleypremiumeuro centerpovestesean dyche,  

viewscnt
Articole similare