Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Golgheterul cu recorduri pierdute. A dat 1329 de goluri, dar nimeni nu vrea să-l creadă. ”Tigrul” care l-a învins pe Pele

PREMIUM | Golgheterul cu recorduri pierdute. A dat 1329 de goluri, dar nimeni nu vrea să-l creadă. ”Tigrul” care l-a învins pe Pelegalerie foto

Premium

Comentarii

Dacă te apuci şi dai o căutare pe Google pentru cel mai bun marcator din toate timpurile, atunci răspunsul este clar: Edson Arantes do Nascimento. S-ar putea să nu-ţi spună nimic numele în forma asta, dar te prinzi repede atunci când vine şi completarea cu Pele. 1279 de goluri în 1363 de meciuri, toate rezolvate de brazilian între 1956 şi 1977.

Dar cum ar fi dacă ţi-am spune că Pele NU este omul care a marcat cele mai multe goluri? Istoria fotbalului surprinde un alt fotbalist cu cifre mult mai bune.

I se spunea ”Tigrul”, jumătate brazilian şi jumătate neamţ, şi a bombardat plasele adverse de 1329 de ori!!! Arthur Friedenreich n-a avut notorietatea lui Pele, dar a avut golurile. Totul s-a petrecut în perioada 1909-1935, când Friedenreich a jucat 1239 de meciuri şi a marcat 1329 de goluri.

Născut în Brazilia, pe 18 iulie 1892, Arthur a început fotbalul la SC Germania, o echipă de imigranţi, cu baza în Sao Paolo. Oscar, tatăl, e om de afaceri neamţ, ajuns cu treburi în Germania. Se îndrăgosteşte de Mathilde, sclavă africană adusă pentru muncă în Brazilia. Povestea e frumoasă şi tristă în acelaşi timp. Vremurile nu-i lasă să-şi croiască viitorul aşa cum şi-ar fi dorit.

Şi tot vremurile i se opun şi lui Arthur. Friedenreich schimbă echipele aproape an de an, dar doar ceva rămâne la fel: lipiciul lui faţă de goluri. Indiferent că joacă la SC Germania, la Ypiranga, la Mackenzie College, că îmbracă tricoul lui Paulistano, Sao Paolo, Atletico Mineiro sau că se bucură pe garduri alături de fanii lui Flamengo, Friedenreich înscrie pe bandă rulantă.

Se adună, la final de carieră, 1329 de goluri. I-au spus ”Tigrul”, atât pentru că era ucigător în faţa porţii, dar şi pentru că era pata de culoare din naţionala Braziliei. Friedenreich a fost primul jucător cu origini africane care joacă în naţionala Braziliei, acolo unde doar fotbaliştii ”albi” erau acceptaţi.

Comparaţia cu Pele pare ironică în zilele noastre, dar a existat pe bune în trecut. Printre microbiştii adevăraţi din Brazilia, Friedenreich e cel mai bun marcator. Oamenii îi recunosc toate golurile şi îl plasează pe primul loc. Abia apoi îi fac loc şi lui Pele. Dar Friedenreich n-a fost recunoscut niciodată la nivelul său maxim de FIFA sau de cei de la Cartea Recordurilor.

A jucat fotbal până la 43 de ani, aici a fost singura dată când vremurile i-au fost de ajutor. Pe lângă goluri, i-a plăcut şi viaţa, astfel că Friedenreich s-a ales cu mari probleme financiare în ultima parte a vieţii. Rămas fără casă, oficialii de la Sao Paolo l-au luat de pe drumuri şi l-au ajutat. S-a stins pe 6 septembrie 1969, la 77 de ani. A luat cu el toate golurile, dar povestea încă a rămas.

Un text de Alberto Boţoghină

 Galerie foto

Afla mai multe despre: arthur friedenreichpelegoluripremiumeuro center,  

viewscnt
Articole similare