Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | N-a fost Europa League, dar e Premier League! Golul de 200 de milioane de euro şi trofeul care a tăiat suferinţa

PREMIUM | N-a fost Europa League, dar e Premier League! Golul de 200 de milioane de euro şi trofeul care a tăiat suferinţagalerie foto

Premium

Comentarii

Wembley. 85.243 de spectatori. Minutul 23. Tom Cairney marchează pentru Fulham în finala Playoff-ului din Championship, jucată împotriva lui Aston Villa. Tabela rămâne aşa până la final. E golul de aproape 200 de milioane de euro. ”Ţăranii” revin în Premier League, la masa bogaţilor.

Fulham termină sezonul 2017-2018 pe locul trei, la două puncte de Cardiff, locul secund, şi ratează promovarea directă în Premier League. Au nevoie de emoţiile din PlayOff. Şi ce emoţii. Victorie cu Derby şi, mai apoi, finala de pe Wembley cu Aston Villa. Tom Cairney marchează unicul gol al meciului. Golul de aproape 200 de milioane de euro, cât va lua Fulham în sezonul următor, golul care duce promovarea în Premier League.

În 2014, după un sezon teribil, în care au bifat 24 de înfrângeri, Fulham trage cortina pe locul 19. Au strâns doar 32 de puncte şi îşi iau rămas bun de la Premier League. Speră să revină repede, dar planurile nu funcţionează prea bine. Timp de patru ani, ”albii” şi-au imaginat mereu revenirea pe prima scenă. S-a întâmplat abia acum, după finală de playoff, cu emoţiile cele mai mari.

ANUL ÎN CARE FULHAM VISA LA UN TROFEU EUROPEAN

Sub comanda sârbului Slavişa Jokanovici, venit pe Craven Cottage în decembrie 2015, Fulham a început să semene tot mai mult cu formaţia care uimea Europa, în 2010. Chiar dacă au trecut doar opt ani de atunci, puţini sunt cei care îşi aduc aminte de parcursul fabulos pe care ”albii” l-au avut în Europa League.

Sezonul 2009-2010 este cel mai bun din istoria lui Fulham. N-o spunem noi, o zic chiar suporterii echipei. Antrenor e Roy Hodgson, iar echipa e calificată în Europa League, după ce, cu un an înainte, termină pe poziţia a şaptea în Premier League.

Şahtiorul lui Mircea Lucescu, Juventus Torino, Wolfsburg şi Hamburg sunt echipele pe care Fulham le trimite acasă în drumul nebun spre finala Europa League. Hodgson face minuni cu Schwarzer în poartă, cu Hangeland în centrul defensivei, cu Murphy, Duff şi Gera pe la mijloc şi cu Zamora în ofensivă. Echipa cu stadionul pus pe malul Tamisei ”fuge” până în ultimul act, acolo unde dă peste Atletico Madrid.

Spaniolii îi au pe Forlan şi Aguero în atac, iar ”aripile” sunt Simao şi Reyes. O forţă ofensivă imensă, dar Fulham rezistă până în minutul 116. Fusese 1-1 după cele 90 de minute, iar spectatorii aflaţi la Hamburg se pregăteau deja pentru loviturile de departajare. Numai că Diego Forlan s-a grăbit, a făcut ”dubla” şi Atleti a ridicat trofeul. Fulham a pierdut, dar nu era vreme de tristeţe. Oamenii ăia tocmai ce intraseră în istoria clubului. Cea mai bună performanţă.

O NOUĂ SĂRBĂTOARE DUPĂ OPT ANI

După opt ani de la acea seară, Fulham trăieşte iarăşi la nivel maximum. A fost o finală pe Wembley, cu Aston Villa, şi, de data asta, o victorie. Nu e un trofeu european, dar e ceva poate mult mai important. Fulham revine în Premier League. Visele se construiesc din nou.

Un text de Alberto Boţoghină

 Galerie foto

Afla mai multe despre: fulhampovesteeuropa leaguepromovare,  

viewscnt
Articole similare