Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Până şi zeii îngenunchează: "Salut! Eu sunt Kaka.Te rog să mă ierţi, Ryan!". Acesta este momentul pe care marele Giggs nu l-a uitat niciodată

PREMIUM |  Până şi zeii îngenunchează: "Salut! Eu sunt Kaka.Te rog să mă ierţi, Ryan!". Acesta este momentul pe care marele Giggs nu l-a uitat niciodatăgalerie foto

Premium

Comentarii

În aprilie 2007, Ricardo Kaka şi Ryan Giggs au fost adversari în semifinalele UEFA Champions League dintre AC Milan şi Manchester United. "Duelul diavolilor" s-a terminat prin calificarea milanezilor într-o finala pe care aveau de altfel s-o şi câştige. Momentul cel mai impresionant s-a petrecut însă la finalul meciului tur.

În august 1746, Antonio Bueno de Azevedo a părăsit Paracatu, Minas Gerais şi şi-a condus grupul de exploratori spre nord-vest. După ce a trecut de râuri, tabere şi pârâuri ceva mai mari, la data de 13 august Azevedo ajuns lângă un pârâu ceva mai bogat, unde a găsit aur. S-a "aşezat" în zonă şi a fondat un sat pe care l-a numit Santa Luiza, omagiindu-l pe Sfântul sărbătorit în acea zi. Acest pârâu avea să fie cunoscut ca Rio Vermelho (Râul Roşu), ca urmare a apelor sale argiloase, transformate într-o apă roşie de spălarea aurului.

  • Urmăreşte Euro Center în fiecare marţi la Telekom Sport. Alexandru Rădulescu te aşteaptă alături de Basarab Panduru, Marius Bilaşco, Vlad Munteanu şi Ovidiu Burcă

Un an mai târziu, primul cleric, Luis da Gama Mendonca a ajuns în Santa Luiza la solicitarea lui Antonio Bueno. Se spune că Gama Mendonca petrecea nopţile împărtăşindu-şi credinţa localnicilor, ba chiar că reuşea cumva să ajute pe oricine îi trecea pragul. Pentru ajutorul dat la dezvoltarea regiunii şi pentru întemeierea primei biserici zonale, exploratorul Antonio Bueno de Azevedo a decis că regiunea trebuie să poarte numele clericului. Acolo, într-o zonă unde localnicii sunt extrem de credincioşi, peste 235 de ani avea să se nască Ricardo Izecson dos Santos Leite, un tip la fel de devotat şi de credincios precum primul cleric care a "aterizat" în zonă.



Aşa cum o ştim de la distanţă, Brazilia este ţara care se legitează în primul rând prin fotbal, şi abia apoi prin samba, cafea şi femei frumoase. La final însă,  fotbalul este singurul domeniu în care Brazilia poate învinge şi domina total restul lumii. A demonstrat-o de atâtea ori şi încă o face, chiar şi atunci când nu câştigă trofee importante sau Cupe Mondiale. Pe străzi, între plajele şi favelele locale, lumea vrea, pur şi simplu, să vadă şi să facă fotbal. Aşa a ajuns Brazilia să secrete tone de fotbalişti legendari, care mai de care mai apreciaţi.

Printre ei, o ”specie rară” de sportiv, aşa cum putem spune că a fost Ricardo. Într-un moment în care fotbalul devenise complet neinteresant, pentru că nu mai putea lucra de unul singur, "Ricky" a apărut senin, şi-a pus semnătura pe Balonul de Aur, dar şi pe plăcerea privitorului de a constata că vehicolul comercial care aduce bani unei uriaşe industrii publicitare şi linişte în marile centre urbane, poate fi din nou privit fără să te gândeşti o clipă la detaliile comerciale din jurul său. Kaka provine dintr-o familie neoprotestantă model şi a absorbit credinţa rectilinie în „parteneriatul“ cu Iisus. Nu bea, nu fumează, citeşte, se roagă, împrăştie în stânga şi în dreapta bunătate, şi nu se culcă într-o seară cu Miss Univers pentru a se trezi a două zi lângă frumoasa prezentatoare de la televiziunea publică. Când te raportezi la el, observi fără să vrei că viaţa orgiastică a Braziliei s-a retras într-un conformism la fel de radical. Kaka a mărturisit că a fost virgin până în noaptea nunţii. Într-o ţară în care sexul e parte a copilăriilor reuşite, povestea lui Kaka, te poate lua fără îndoială prin surprindere. Şi asta e doar o parte din ceea ce am avut dreptul să vedem dinspre Ricardo.
 

Kyros Vassaras a fost martorul unui eveniment şocant: Kaka s-a enervat!

Pe 27 aprilie 2007, în "Teatrul Viselor", centralul grec Kyros Vassaras (actualul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din România) avea să fie martorul unui eveniment mai puţin obişnuit. Kaka s-a enervat! Ei bine, da, asta chiar a fost o ştire la acea vreme. Brazilianul marcase două goluri în poarta lui Manchester United în semifinalele Uefa Champions League. Cristiano Ronaldo şi Rooney punctaseră pentru băieţii lui Sir Alex. După o oră scursă din meci, Kaka a fost lovit de Ryan Giggs, legendara aripă a celor de la United. Şi da, Kaka s-a enervat! Într-un moment complet atipic pentru el, brazilianul i-a pus mâna în gât galezului şi apoi l-a împins. Ambii au fost avertizaţi cu cartonaş galben.

Giggs şi-a amintit peste ani acel moment: "În acea seară, Kaka a fost de neoprit. Avea acea atingere magică asupra mîngii, care în astfel de competiţii face într-adevăr diferenţa. A fost pentru prima dată când a jucat live, împotriva mea. La un moment dat, s-a produs un incident la mijlocul terenului. L-am faultat, iar Kaka s-a enervat, mi-a pus mâna în gât şi a primit un cartonaş galben. Ştiam că este un tip religios şi devotat, iar în mintea mea m-am gândit: Un tip ca el, atât de elegant şi de credincios mă poate ataca fizic?". Ryan Giggs era surprins. La 15 minute de la finalul confruntării avea să fie şi uimit.

În vestiarul lui Man United s-a postat Gennaro Gattuso. Pe Gatusso când îl vedeai, primul gând era spre o cafteală pe cinste. N-a fost cazul şi de această dată. Nu venise să caute ceartă. "Kaka vrea să vorbească cu tine, să-şi ceară scuze. Se poate?" l-a întrebat italianul pe Giggs, într-o engleză perfectă. "Normal" a răspuns galezul.

În câteva zeci de secunde, Gattuso s-a întors cu Kaka alături de el. Timid, cu capul în pământ şi cu ochii în lacrimi, Ricardo s-a dus direct la Giggs. "Eu sou o Ricardo Kaka. Por favor, Ryan, perdoa-me". Gattuso a tradus mesajul în limba engleză. Un mesaj care în română ar suna un fel de: "Salut, eu sunt Ricardo Kaka. Te rog să mă ierţi, Ryan!". Cu capul plecat, brazilianul s-a pus în situaţia inconfortabilă de a-şi cere scuze de faţă cu tot vestiarul adversarului său. Pentru unii ar fi fost umilitor. Pentru Kaka a fost un gest normal, pe care l-a făcut fără vreo ezitare, deşi cu o timiditate excesivă în glas. Şi-a şters lacrimile, l-a îmbrăţişat pe Ryan Giggs şi i-a dăruit apoi o icoană.

"Eram şocat!" îşi aminteşte Ryan Giggs. I-am spus: "Ricardo, nu e nicio problemă, pe teren suntem dispuşi să cedăm uşor şi să facem lucruri de care altfel n-am fi în stare". Gatusso i-a tradus şi acela a fost momentul în care şocul lui Giggs a fost şi mai mare. Ricardo Kaka a îngenuncheat în faţa sa, i-a mulţumit pentru faptul că-l iertase şi i-a transmis un "Deus te abençoe". Tot vestiarul echipei lui Ferguson a aplaudat momentul la scenă deschisă. "Au fost toţi miraţi şi plăcuţi impresionaţi. După acest moment, am schimbat tricoul de joc cu el. Am şi acum cadoul de la Kaka, îl păstrez pentru că îmi aminteşte de unul dintre cele mai importante momente din cariera mea" avea să explice Ryan Giggs, unul dintre cei mai mari fotbalişti ai istoriei lui Manchester United.

Când Kaka se pierde prin Tallin...

Momentul de la Manchester a fost doar unul dintre episoadele în care Kaka a arătat că până şi în fotbal e nevoie de bun simt, iertare şi credinţă. A avut tăria să recunoască sincer că a greşit, ba chiar a mers să caute absolvirea păcatului pe care-l comisese. În faţa lui Ryan Giggs, a lui Sir Alex Ferguson şi a vestiarului de la United, un biet credincios, păcătos, a dezbrăcat haina milionarului în euro şi s-a pocăit.

De multe ori invizibil în afara terenului de joc. Alteori, neînţeles şi poate de cele mai multe ori pierdut într-o lume în care s-a opus mereu spectacolului vulgar, impertinenţei şi autodistrugerii. Poate că lumea a reţinut doar faptul că Ricardo Kaka a fost autor de poezie desăvârşită pe gazon, dar fotbalul a fost numai unul dintre lucrurile pe care le-a exersat şi desăvârşit starul brazilian.

În 2009, naţională Braziliei era invitată în Estonia să joace un meci amical contra ţării gazdă, care celebra 100 de ani de existenţa. Spre seară, Kaka s-a despărţit de grupul de coechipieri de la Selecao pentru că voia să vadă cum arată partea veche a oraşului Tallin. Plecat singur, din hotel, brazilianul s-a rătăcit pe străzile vechi ale oraşului şi a fost recuperat de o patrula de poliţie. Toată presa a râs, ba chiar Kaka a fost subiectul glumelor jurnaliştilor sau coechipierilor săi de la echipa naţională. Nimeni n-a realizat că Ricardo Kaka e poate singurul fotbalist al Planetei care a evitat o seară de sex şi beţie alături de coechipierii săi, pentru a admira artă locală a estonienilor şi rămăşiţele unei zone devenite între timp Patrimoniu Unesco. De unul singur!

Sub zâmbetul sau charismatic, uneori stins de regret, Kaka a ascuns mereu mult mister. Inimitabilul patron al execuţiilor de geniu pe dreptunghiul verde, zeul care dintr-o preluare putea despică fulgerător orice echipa, mijlocaşul perfect care avea capacitatea de a crea situaţii de gol şi de a marca, fără a da vreo clipă impresia că se pregăteşte pentru aşa ceva, Ricardo Izecson dos Santos Leite din Gama a fost un jucător complet, care se pregăteşte deja să devină mit. Dar înainte de toate, Kaka rămâne un om fantastic şi atât de rar, într-o lume a fotbalului dominată de echipele de multimilionari ale unor patroni miliardari. Complet neinteresanţi şi din ce în ce mai neinteresaţi.

articol de Florin Codreanu

 Galerie foto

Afla mai multe despre: ricardo kakaryan giggsac milanmanchester united 

viewscnt
Articole similare