Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM Pariorul înrăit care a câştigat zeci de milioane şi i-a băgat în fotbal. Echipa sa a reuşit o promovare istorică în Premier League

PREMIUM Pariorul înrăit care a câştigat zeci de milioane şi i-a băgat în fotbal. Echipa sa a reuşit o promovare istorică în Premier Leaguegalerie foto

Premium

Comentarii

Povestea lui Matthew Benham pare una desprinsă dintr-un film, mai exact dintr-un film celebru, Moneyball. Pariuri câştigătoare, algoritmi şi predicţii, bani mulţi şi succes în fotbal


Matthew Benham este puţin cunoscut şi în Anglia sa natală. La sfârşitul anilor '80, termina facultatea de fizică a celebrei Universităţi Oxford şi, ca orice tânăr din acea vreme, se angaja pe un post important în sectorul privat. Doi ani în sistemul bancar l-au făcut pe Matthew să-şi dea seama că gulerele scrobite şi programul strict de muncă nu sunt ce vrea el de la viaţă. După serviciu, mergea cu prietenii la pub să bea bere şi să se uite la meciuri. Pasiunea pentru pariuri sportive l-a acaparat imediat. Numai că, spre deosebire de amici, calculele sale când întocmea un bilet erau mult mai sofisticate. De neînţeles pentru cei din jurul său.

Au apărut câştigurile, tot mai multe şi tot mai mari, aşa că i-a atras atenţia lui Tony Bloom, cel supranumit "regele pariurilor sportive" din Anglia, astăzi patronul lui Brighton, din Premier League. Cei doi au colaborat puţin, iar cearta lor nu s-a stins nici astăzi, aşa că Matthew a plecat pe drumul său. În 2004 şi-a deschis o firmă online de ponturi la pariuri, una bazată pe o mulţime de puşti extrem de talentaţi la cifre, pentru care algoritmii şi teoriile probabilităţilor nu aveau secrete. Benham a devenit principalul client al firmei sale şi la fel este şi astăzi. El beneficiază de predicţiile oferite de angajaţii săi, pariază şi câştigă enorm. Sumele nu sunt publice, pentru că Matthew Benham este un tip extrem de privat, din toate punctele de vedere.

Salvator anonim, apoi patron

A intrat în fotbal în 2009. Brentford FC, o echipă de liga a patra din nordul Londrei, era într-o situaţie financiară critică. Matthew Benham fusese pentru prima dată la un meci de fotbal la nouă ani, pe stadionul lui Brentford, şi, chiar dacă nu a devenit un fan înfocat, atunci când a fost nevoie, nu a rămas impasibil. Mai întâi a făcut o donaţie anonimă de 500.000 de lire sterline, apoi a preluat clubul pe care îl deţine şi astăzi. Brenford joacă acum în Championship, liga a doua engleză, are un stadion nou de 20.000 de locuri, construit integral de noul patron, şi vinde constant jucători în Premier League pe zeci de milioane de lire. În acest sezon, Brentford a terminat pe poziţia a treia în Championship şi a câştigat apoi semifinalele şi finala barajului de promovare în Premier. A fost 0-1 şi 3-1 cu Bournemouth, apoi 2-0 în finala cu Swansea, iar Brenford va juca pentru prima dată după 73de ani pe prima scenă a fotbalului englez.

Revoluţia din Danemarca

Marea surpriză a venit în 2014. Matthew Benham a preluat un alt club aflat în pragul falimentului. FC Midtjylland, din Danemarca, o grupare înfiinţată în 1999, din Herning, un oraş cu 50.000 de locuitori. S-a prezentat la club cu o armată de tineri, specializaţi în diverse ştiinţe şi care ocupau o parte însemnată din tribuna I a stadionului. Aceştia numărau tot: faulturi, cornere, viteza de alergare a jucătorilor, distanţa la care se arunca de la margine, tot! Iar pe baza rapoartelor lor, Midtjylland, cu Glen Riddersholm pe bancă, câştiga primul său titlu din istorie în Danemarca. Anul următor, a terminat pe locul al doilea, dar a câştigat, tot în premieră, Cupa Danemarcei.

Pariul lui Benham nu s-a oprit aici, iar după titlul din 2019-2020, al treilea din vitrina clubului, Mitjylland a dat marea lovitură: a eliminat-o pe Slavia Praga în play-off-ul UCL, şi a debutat în grupele competiţiei, cu un meci acasă cu Atalanta, o echipă pe care danezii au precizat că o apreciază şi o urmăresc de doi ani. 

Investiţii de aproape 100 de milioane

Conform presei din Anglia, care se recunoaşte neputincioasă în a se apropia de Benham, acesta continuă să fie şi astăzi un parior înrăit. Nimeni nu ştie cât câştigă, toată lumea presupune că nu joacă pe meciurile cluburilor pe care le patronează, pentru că ar fi ilegal acest lucru în Marea Britanie. Cert este că, potrivit estimărilor, în cei aproape 10 ani de când a intrat în fotbal, a investit în jur de 90 de milioane de lire sterline. Ceea ce înseamnă că biletele sale sunt câştigătoare!

autor: Bogdan Gheorghe

 Galerie foto

Afla mai multe despre: matthew benham 

viewscnt
Articole similare