Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Pentru el ”efortul nu este negociabil”. Povestea lui Diego ”Cholo” Simeone, omul care a reinventat-o pe Atletico Madrid

PREMIUM | Pentru el ”efortul nu este negociabil”. Povestea lui Diego ”Cholo” Simeone, omul care a reinventat-o pe Atletico Madridgalerie foto

Premium

Comentarii

”Efortul nu este negociabil”. Aşa îşi începe Simeone discuţia cu fiecare fotbalist pe care îl are pentru prima dată sub comandă. Aşa a fost şi ca jucător, aşa este şi ca antrenor. ”Cholo” a reinventat-o pe Atletico Madrid şi a pus-o să se ia la trântă cu Real Madrid şi Barcelona. Ca bonus, ”soldaţii” lui au şi ieşit învingători.

La 14 ani, pe vremea junioratului, Simeone s-a ales cu porecla de ”Cholo”. I-a spus aşa antrenorul său de atunci, Victorio Spinetto, pentru energia fantastică pe care o avea în timpul meciurilor şi pentru asemănarea cu un alt Simeone, Carmelo, fosta legendă a lui Boca Juniors.

A debutat la Velez, formaţie pentru care a jucat trei sezoane, iar în 1990 a venit în Europa, la Pisa, acolo unde a fost antrenat pentru un sezon, 1990-1991, de Mircea Lucescu. ”Il Luce” l-a prins şi în scurta sa perioadă de la Inter, dar nu prea a apucat să se bucure de serviciile sale. În acea vreme, Simeone se confrunta cu probleme medicale, iar Lucescu regretă şi acum: ”Dacă îl aveam pe Simeone apt când am fost la Inter, alta ar fi fost soarta”.

Două sezoane la Sevilla, între 92 ş 94, apoi trei ani fantastici la Atletico Madrid, unde l-a avut coleg şi pe Didi Prodan. Regretatul jucător din Generaţia de Aur l-a caracterizat perfect: ”Când era vorba de distracţie, era numărul unu, sufletul petrecerii. Când venea vorba de fotbal, nu-l mai recunoşteai, se transforma total. Era foarte, foarte rău, dar în sensul bun. Era mai bine să-l ai coleg decât adversar”.

Mijlocaş excelent pe fază defensivă, dar şi jucător cu o viziune fantastică a jocului. Simeone a fost tipul de fotbalist care îţi dicta ritmul de joc, iar asta te ţinea în priză la maximum. A făcut parte din echipa uriaşă a lui Atletico şi a reuşit ”dubla” titlu-cupă în sezonul 1995-1996. A revenit în Serie A, la Inter şi, mai apoi, la Lazio, pentru ca apoi să revină, în 2003, pentru încă doi ani la Atleti, locul unde s-a simţit cel mai bine. Finalul de carieră l-a dedicat argentinienilor, iar ghetele în cui le-a agăţat după 37 de meciuri şi trei goluri la Racing Club.

DOAR O SINGURĂ DATĂ A FĂCUT SCHIMB DE TRICOURI

Un lucru mai puţin ştiut despre Diego Simeone este acela că nu dorea să facă schimb de tricouri. ”Al meu este cel mai valoros tricou de pe teren. De ce să-l cedez? Îmi dă cineva două tricouri în schimbul lui? Nu. Atunci eu prefer să-mi păstrez tricoul”. Numai că a existat o excepţie care să confirme regula, mai ceva ca-n matematică.

În 1999, după un meci contra lui Manchester United, Simeone, jucător pe atunci la Inter, a făcut schimb de tricouri cu David Beckham. Povestea? Cu un an mai devreme, la Mondialul din Franţa, Argentina o scotea pe Anglia, la penalty-uri. În timpul regulamentar, Beckham era eliminat după ce Simeone a amplificat o lovitură primită din partea englezului. S-au împăcat fără să vorbească vreodată despre acel episod.

ANTRENORUL CARE A TRANSFORMAT-O PE ATLETICO MADRID

Pe 23 decembrie 2011, Simeone este numit antrenor principal la Atletico Madrid. Este momentul în care clubul de ”Vicente Calderon”, până acum ceva vreme, avea să se transforme definitiv. Termină acel sezon la Bucureşti, pe Arena Naţională, cu trofeul Europa League ridicat deasupra capului. Finala a fost câştigat de Atletico Madrid în dauna lui Athletic Bilbao, 3-0, fără drept de apel.

  • Îşi începuse cariera de antrenor la Racing, ultima echipă din cariera de fotbalist, apoi stătuse, rând pe rând, pe banca lui Estudiantes, River, San Lorenzo, Catania şi, din nou, Racing.

La Atleti, Simeone şi-a făcut fotbaliştii să joace fix după chipul şi asemănarea sa. Nu a contat numele jucătorilor, ci fix ce pot ei să dea maximum pentru echipă. ”Băieţi, la mine efortul nu este negociabil. Intraţi pe teren mereu şi daţi absolut totul, până când nu mai puteţi. Iar când nu mai puteţi, vă ridicaţi şi încercaţi din nou şi din nou”, e primul discurs din vestiar.

Europa League, Supercupa Europei şi, poate cel mai important, titlul de campion în La Liga, în 2013-2014, după ce le-a depăşit pe Real Madrid şi Barcelona. ”Diferenţa dintre noi şi cele doi granzi? 400 de milioane de euro pe an buget. Dar să vă zic ceva. Când fluieră arbitrul, bugetul dispare. Sunt doar jucătorii, antrenorii şi suporterii, dispar banii. Acolo e momentul să anulezi bugetul, cu inimă, dorinţă şi sacrificiu”.

DOUĂ FINALE PIERDUTE CONTRA LUI REAL MADRID

Cele mai dureroase momente din cariera lui Simeone sunt cele două finale de Liga Campionilor pe care Atletico Madrid le-a pierdut în faţa lui Real Madrid. Ambele dramatice, ambele greu de depăşit.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: simeonepisaatletico madridpremium 

viewscnt
Articole similare