Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Portretul complet al lui Cosmin Contra, noul selecţioner al echipei naţionale

PREMIUM | Portretul complet al lui Cosmin Contra, noul selecţioner al echipei naţionale

Premium

Comentarii

Cosmin Contra va fi numit oficial în funcţia de selecţioner al României vineri, după adunarea Comitetului Executiv al FRF. ”Guriţă” îi ia locul lui Christoph Daum, după ce neamţul a ratat prezenţa la Cupa Mondială din 2018.

Încă nu ştim cum va arăta echipa naţională a României sub comanda lui Cosmin Contra, însă avem speranţa că ”Guriţă” se va descurca mai bine ca Daum. Fostul selecţioner al României a vorbit mult, ne-a promis un joc ofensiv, spectaculos... Ne vedeam deja la Mondial după prima conferinţă de presă a neamţului! La un an distanţă de promisiunile demne de o propagandă politică bine orchestrată, ne uităm în sus la echipele din grupa noastră, Polonia, Muntenegru şi Danemarca, fără să mai putem schimba ceva.

”Transferul” lui Cosmin Contra la naţonală este un pas în faţă, un alt drum spre mult visatele calificări la turneele finale. Contra e de-al nostru, ştie jocul, cunoaşte jucătorii, are habar de ceea ce se întâmplă în Liga 1. Îi place să se implice total la antrenamente. Se face foarte bine înţeles printre jucători pentru că, nu de mult, a fost şi el unul dintre ei. Contra va împlini peste două luni vârsta de 42 de ani, ceea ce-l face al treilea cel mai tânăr selecţioner după Revoluţie, după Gică Hagi (37) şi Răzvan Lucescu (40).

Începuturile

S-a vorbit foarte mult despre lipsa de experinţă a lui Contra. Ce-i drept, are doar şapte ani de când s-a apucat de meseria de antrenor. A început aventura la Poli Timişoara, aceiaşi echipă unde a debutat şi ca jucător. De atunci şi până în prezent, a trecut pe la şase formaţii: Fuenlabrada, Petrolul, Getafe, Guangzhou R&F, Alcorcon şi Dinamo. În tot acest timp şi-a trecut în cont un singur trofeu: Cupa României, în sezonul 2012/2013. Are destul timp să-şi umple vitrina! Ca jucător, cea mai mare performanţă a fost o finală de Cupa UEFA, disputată pe vremea în care evolua pentru Alaves. A jucat în cele mai puternice campionate din lume: Serie A, Premier League, La Liga şi a împărţit vestiarul cu embleme ale fotbalului, precum Maldini, Pirlo sau Rui Costa. Toate aceste experienţe ca jucător îl vor ajuta şi în cariera de antrenor.

Serie incredibilă în Liga 1

Cosmin Contra şi-a consumat primul mandat de antrenor în Liga 1 la Poli Timişoara în sezonul 2010-2011. A stat pe bancă 11 meciuri, între etapele 8 şi 18. În tot acest timp n-a înregistrat nicio înfrângere, bifând şase victorii şi cinci egaluri. Al doilea mandat în Liga 1 a fost la Petrolul. ”Guriţă” a preluat echipa în 2012, în etapa cu numărul 14. Până la finalul stagiunii, în etapa 34, a avut o singură înfrângere, cu Gaz Metan, 0-2. În cele 21 de meciuri disputate cu Contra pe bancă, Petrolul a obţinut 10 victorii şi 10 egaluri. În sezonul următor, 2013-2014, Contra a început stagiunea la Petrolul, însă a terminat-o în Spania, la Getafe. A stat pe banca ploieştenilor până în etapa a 22-a. În acest interval a suferit o singură înfrângere, tot împotriva lui Gaz Metan Mediaş, 0-1. Seria excelentă a lui Contra în Liga 1 a continuat şi în perioada Dinamo, până în sezonul curent, când a suferit patru înfrângeri în zece etape. În 69 de meciuri strânse ca antrenor în Liga 1, la Poli Timişoara, Petrolul şi Dinamo, Contra a pierdut doar şapte meciuri şi doar unul pe teren propriu!
 
2012/2013, Gaz Metan - Petrolul 2-0
2013/2014, Gaz Metan - Petrolul 1-0
2016/2017, FCSB - Dinamo 2-1
2017/2018, Dinamo - FC Botoşani 0-1

Cel mai mare defect al său

Cosmin Contra este o fire temperamentală! Ne amintim episodul ”Edgar Davids”. Olandezul era cunoscut drept un ”bad boy”, un bătăuş, dar a fost ”altoit” de ”Guriţă”, la un meci AC Milan - Juventus. Cei doi au fost eliminaţi, iar în tunelul spre vestiare, românul l-a făcut K.O pe Davis cu o lovitură bine plasată în figură. ”Mă aştepta acolo pe culoar şi eu ce să mai vorbesc, să mai stau. I-am dat-o direct”, povesteşte Contra. Cornel Dinu este de părere că temperamentul este singura piedică pe care o are Contra la naţională: "Contra, dacă se ştie un pic mai temperamental, să-şi înfrângă pornirile, să aibă tăria să facă asta mai ales în această postură în care şi-a dorit să ajungă: antrenor la echipa naţională. Trebuie să accepte criticile care pot fi constructive şi să aibă tăria să reuşească să-şi monteze echipa. Singurul răspuns care astupă orice comentariu e scorul de pe tabela de marcaj", a spus Cornel Dinu la Telekom Sport.

Contra şi mocirla din Ghencea

Pasiunea pe care o pune Cosmin Contra pentru naţionala României s-a văzut cel mai bine în urmă cu 16 ani. Imaginea cu actualul selecţioner, plângând în tricoul naţionalei, este tipărită adânc în memoria românilor. Se întâmpla în anul 2001, la barajul cu Slovenia, pentru Cupa Mondială din Coreea de Sud şi Japonia. Cu Hagi pe bancă şi cu ”Guriţă” în teren, ”tricolorii” pierdeau cu 1-2 cu Slovenia şi terminau la egalitate (1-1) în Ghencea. Contra reuşea singurul gol al României la Ljubljana şi avea speranţe mari de la returul din Bucureşti. Meciul a fost un coşmar, accentuat şi de mocirla din Ghencea. La finalul partidei, Cosmin Contra s-a prăbuşit pe gazon şi a început să plângă în hohote. ”Dacă văd iarăşi meciul, cred că plâng din nou”, recunoaşte actualul selecţioner al României.

Salariul, ”guriţă” de oxigen după Daum

Fostul selecţioner al României avea un salariu anual de 550.000 de euro, unul foarte mare în comparaţie cu rezultatele scontate, 0! FRF va lua o ”guriţă” de oxigen din punct de vedere financiar, întrucât Cosmin Contra va fi plătit anual cu 360.000 de euro, cu 35 % mai puţin decât încasa Daum. Ce-i drept, faţă de ”leafa” de la Dinamo, Contra primeşte o creştere consistentă, de 140 %! Ionuţ Negoiţă îl plătea cu 150.000 de euro pe sezon. Noul selecţioner va avea un bonus pentru calificarea la Euro 2020, însă şefii FRF încă nu au dezvăluit despre cât este vorba. Contra va avea un buget separat şi pentru colaboratorii săi. Conform Gazetei Sporturilor, preparatorul Javi Reyes, pe care l-a avut şi la Dinamo, va încasa un salariu de 8.000 de euro de la FRF.

Cum arată calendarul lui Contra

Naţionala României mai are de disputat două meciuri din actuala campanie de calificare: cu Kazahstan (5 octombrie) şi cu Danemarca (8 octombrie). Chiar dacă vorbim despre două partide oficiale, ”Guriţă” va putea experimenta, calificarea la Campionatul Mondial fiind de mult ratată. De asemenea, naţionala României va avea meciuri amicale în noiembrie, apoi în luna martie a noului an, dar şi înainte de Cupa Mondială. Tocmai peste un an va începe treaba cu adevărat importantă. În septembie 2018 se dă startul Ligii Naţiunilor, noul format al preliminariilor pentru Campionatul European din 2020. Contra îşi pune baza pentru următoarea campania de calificare şi pe Ştefan Radu. Noul selecţioner va merge la Roma pentru a-l convinge pe fundaş să revină la naţională. Nu ar fi prima încercare... Burleanu a mers în 2014 la Roma şi nu l-a convins pe ”Fane”.

A negociat transferul la Dinamo într-un depozit

Cosmin Contra are o istorie strânsă cu Dinamo, însă puţini ştiu că aventura lui la gruparea din Ştefan cel Mare a început într-un depozit! ”Guriţă” povestea în urmă cu un an cum a negociat transferul său la Dinamo, împreună cu Cornel Dinu, în spatele unui magazin din Timişoara. "Înainte să ajung la Dinamo, a vrut să mă ia şi Craiova. Îmi aduc aminte că a venit Cornel Dinu la Timişoara prin Florin Iacob şi m-au băgat într-un depozit al unui magazin. M-a luat Florin Iacob în magazin să-mi arate ceva, fără să ştiu că în depozit mă aştepta Cornel Dinu. Am vorbit multe cu el, a încercat să mă convingă să vin la Dinamo. M-am dus pentru că acolo erau deja trei dintre foştii mei coechipieri de la Timişoara", a povestit Cosmin Contra pentru Telekom Sport.

Gol în ziua în care i-a murit tatăl

În februarie 2008, Cosmin Contra a suferit o pierdere grea. Vasile, tatăl lui ”Guriţă” a murit după o lungă luptă cu boala. Decesul părintelui nu l-a oprit pe noul selecţioner al României să joace, chiar în ziua în care a aflat cumplita veste!  El a intrat titular într-un meci Getafe - AEK Atena 3-0, din faza eliminatorie a Cupei UEFA. Nu numai că a jucat, însă a şi fost desemnat cel mai bun om al meciului. Contra a contribuit decisiv la două reuşite şi marcat un gol din penalty.

Cum şi-a căpătat porecla de ”Guriţă”

Cosmin Contra a fost supranumit "Guriţă" de către Ionuţ Luţu. Cei doi au fost colegi la loturile de tineret ale României. Noul selecţioner al ”tricolorilor” vorbea foarte mult la antrenamente, comenta şi era peste tot implicat în acţiunile grupului. Văzând asta, Luţu i-a spus "Guriţă" de mai multe ori şi aşa i-a rămas porecla!

360.000 de euro este salariul lui Cosmin Contra la naţionala României. El a semnat un contract valabil doi ani şi are ca obiectiv calificarea la Campionatul European din 2020.

53% este procentul de victorii reuşit de Cosmin Contra în Liga 1.

73 de selecţii a strâns Cosmin Contra la naţionala României. În tot acest timp a marcat 7 goluri.

37 de victorii şi 28 de remize a adunat Contra ca antrenor în Liga 1, pierzând doar de şapte ori. Atenţie, în tot acest timp a suferit un singur eşec pe teren propriu, abia în sezonul curent, 0-1 cu FC Botoşani.

Afla mai multe despre: dinamoechipa nationalaromaniacontraselectionerfrfburleanu 

viewscnt
Articole similare