Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Sportivi celebri şi scandaluri cu droguri. Şase poveşti care au zguduit lumea sportului

PREMIUM | Sportivi celebri şi scandaluri cu droguri. Şase poveşti care au zguduit lumea sportuluigalerie foto

Premium

Comentarii

"Imaginează-ţi că te-ai născut într-o familie săracă, într-un oraş sărac, într-o ţară săracă şi înainte de a împlini 28 de ani, ai deja atât de muţi bani încât nu-i poţi număra. Ce faci? Îţi faci visurile să devină realitate", spune un personaj din serialul Narcos, care redă povestea celebrului traficant de droguri columbian Pablo Escobar.

Sportul de performanţă nu înseamnă doar talent, muncă, sacrificiu, ci şi bani foarte mulţi şi la fel de multe tentaţii. Dar şi dificultatea de a-ţi menţine o viaţă echilibrată şi a şti să-ţi stabileşti anumite limite.

Unii au reuşit, alţii nu. Cazurile celebre de sportivi care s-au drogat, iar povestea lor a fost făcută publică, au rămas în istorie şi au şocat. Cu toţii ne imaginăm că o viaţă de sportiv înseamnă antrenament, alimentaţie sănătoasă, metode de recuperare şi poate, stresul că odată ajuns faimos, discreţia privind viaţa personală e greu de menţinut. Dar în unele cazuri, cuvintele "sport de performanţă" şi "consum de droguri" au ajuns pe prima pagină a ziarelor, legate de numele lor şi nimeni nu le va mai putea şterge.

MUTU ŞI VESTEA ŞOCANTĂ DIN 2004

Până în 2004, Adrian Mutu a avut o ascensiune uimitoare ca fotbalist.  În august 2003, atacantul ajungea la Chelsea, pentru 22,5 milioane de euro. În primele 4 meciuri în tricoul "albaştrilor" a marcat 3 goluri şi părea să devină fotbalistul român cu cea mai glorioasă carieră. Nici în privinţa vieţii personale Mutu nu-şi dezamăgea fanii. Era un "Marele Gatsby" de România: femei frumoase, maşini de lux... VIsurile deveneau realitate.

Bomba a căzut în octombrie 2004. Presa engleză anunţa că atacantul lui Chelsea a picat un test antidoping. The Sun a venit cu o veste şi mai şocantă: Mutu nu s-a dopat cu o substanţă care i-a îmbunătăţit performanţele sportive, ci cu cocaină! Federaţia Engleză de Fotbal a fost indulgentă, suspendându-l pe “Briliant” doar şapte luni şi cu o amendă de 35.000 de euro, pentru consum de substanţe interzise.

Chelsea a declanşat un adevărat război. I-a reziliat contractul şi a cerut despăgubiri de 22 de milioane de euro, după ce Juventus l-a achiziţionat gratis în ianuarie 2005.

Mutu a dat primele explicaţii pentru Sky Sport: "O capcană făcută de greşeli copilăreşti, nu cred că a fost ceva pus la cale de Chelsea pentru a mă alunga. Era uşor să greşeşti: eram celebru, la Londra mergeam peste tot şi eram tratat ca un rege. Am fost naiv, am fost un credul.

Cu câteva luni înainte să merg la Londra, am divorţat de soţia mea, aveam şi un copil iar aceaste lucruri erau o mare povară. Apoi, ca şi atunci când am ajuns prima oară în Italia, oamenii, limba, erau toate noi. Intrasem puţin în depresie. La început acest lucru nu se simţea pentru că pe plan fotbalistic îmi mergea foarte bine. După aceea, am avut o pubalgie timp de trei luni, iar necazurile au început să apară".

MARADONA - GENIUL NEBUN

“Oamenii de geniu sunt întotdeauna consideraţi nebuni”. Fraza atribuită lui Pablo Escobar i se potriveşte perfect lui Maradona.

"Tot ce s-a spus despre Maradona s-a exagerat. De bine sau de rău. Ca fotbalist a fost numărul 1. Putea fi şi încântător, dar în viaţa personală a încălcat toate regulile", spunea Daniel Arcucci, jurnalist al publicaţiei argentiniene La Nation.

Problemele lui Maradona cu drogurile au început după transferul la Barcelona, la mijlocul anilor '80. Aventura sa la echipa catalană s-a încheiat cu un imens scandal.  În '84, Barcelona a pierdut finala Cupei, contra lui Bilbao, iar după fluierul de final, starul argentinian s-a luat la bătaie cu aproape întreaga echpă a bascilor. Imaginile sunt desprinse, parcă, dintr-un film de arte marţiale.

Cum era de aşteptat, Maradona a primit o suspendare drastică, decizie care a facilitat transferul său la Napoli, considerat unul foarte surprinzător la acea vreme.

La Napoli. Maradona a devenit rapid un zeu pe teren, însă în afara gazonului a rămas acelaşi om. Dependenţa de cocaină îi crea din ce în ce mai multe probleme. Imaginea i-a fost afectată şi de zvonurile privind apropierea sa de mafia napoletană, Camorra.

Inevitabil, starul argentinian a fost protagonistul unui nou mare scandal. Chinuit de problemele cu drogurile, dar şi de dificultăţile în a-şi menţine o formă fizică bună, Maradona reapare în prim-plan cu ceva negativ. În 1991, a picat un test antidoping şi a fost suspendat 15 luni. Aventura italiană se încheia.

În 1994, a participat cu Argentina la Campionatul Mondial, unde avea să fie în centrul unui nou scandal. E găsit pozitiv la un test antidoping cu efedrină şi trimis acasă.

În primul meci de la turneul final, Maradona a marcat un gol superb contra Greciei, iar figura lui stranie din momentul în care celebra reuşita spunea multe despre starea sa din acea perioadă.

"Aveam 24 de ani când am consumat droguri prima oară. La Barcelona. A fost greşeala cea mai mare din viaţa mea. Drogurile sunt problema cea mai mare, drogurile te omoară. Mă consider norocos că pot vorbi de acest lucru. Dacă aş fi continuat, acum, la vârsta asta, aş fi fost mort", avea să mărturisească mai târziu Maradona.

Care nu s-a sfiit niciodată să spună ce gândeşte sau să se apropie de personaje controversate. Este celebră şi relaţia dintre starul argentinian şi Fidel Castro. Fostul lider cubanez l-a ajutat pe Maradona, oferindu-i posibilitatea de a se trata de dependenţa de droguri în Cuba.

“Pentru mine a fost ca un tată. A deschis porţile Cubei pentru mine atunci când Argentina mi le-a închis”, declara Maradona la auzul morţii lui Fidel Castro.

 

TYSON ŞI VIAŢA SA DE FILM

Mike Tyson face parte şi el din categoria sportivilor de geniu care au rupt toate barierele şi care şi-au trăit viaţa din plin.

Tyson, ajuns la 51 de ani, şi-a asumat public poveştile care au şocat lumea. Deţine recordul de cel mai tânăr campion la categoria grea, titlu obţinut la 20 de ani, 4 luni şi 22 de zile. Tyson a câştigat primele 19 meciuri disputate la profesionism prin knockout, 12 dintre ele în prima repriză.

Fostul campion mondial a jucat multe meciuri importante sub influenţa drogurilor. A recunoscut mai târziu că a păcălit testele folosind urina altor persoane. A încercat pentru prima dată cocaina la 11 ani şi consuma frecvent alcool încă din copilăria petrecută în New York.

"Am folosit un penis fals, în care era urina altcuiva, pentru a păcăli testele antidoping", a mărturisit Tyson. În 2000, a fost amendat cu 200.000 de dolari după ce a fost prins dopat cu marijuana. Se întâmpla după lupta cu Andrew Golota.

Doi ani mai târziu oferea imagini şocante la TV. Se lua la bătaie cu Lennox Lewis într-o conferinţă televizată. Tyson recunoştea mai târziu că era drogat cu cocaină. "Mi-am pierdut minţile. M-am uitat la el şi am vrut să-l lovesc".

 

După o perioadă de reabilitare, cel mai tânăr boxer care a cucerit titlul mondial la categoriile WBC, WBA şi IBF şi-a refăcut imaginea apărând public alături de mari celebrităţi, în emisiuni televizate, dar şi în filme.

În 2013, mărturisea că a fost aproape de moarte din cauza alcoolului. "Istoria războiului este istoria drogului", a scris în memoriile sale. "Fiecare general şi războinic, încă de la începuturi, s-a drogat".

Tyson n-a stat departe nici de închisoare. În februarie 1992, fostul mare campion a fost declarat vinovat şi condamnat la 3 ani de închisoare pentru că a violat-o pe Desiree Washington, o concurentă Miss America. Tyson a continuat să nege vinovăţia, dar perioada petrecută după gratii l-a ajutat. Pe perioada detenţiei a urmat un tratament pentru a scăpa de dependenţa de droguri, a avut o alimentaţie sănătoasă şi a citit mari autori, precum Marx, Shakespeare, Tolstoi, Hemingway.

Unul dintre cele mai controversate momente ale carierei sale s-a petrecut în 1997. Tyson a şocat o lume întreagă muşcându-l de ureche pe Evander Holyfield în repriza a treia a unui meci. Douăzeci de ani mai târziu, Tyson spunea că s-a împăcat cu fostul său adversar: "Ne vedem şi ne vom mai întâlni. Am făcut împreună şi o reclamă". 

 

Tyson a reuşit "performanţa" de a-şi ruina averea, în condiţiile în care a fost plătit cu zeci de milioane de dolari pe meci. A povestit la un moment dat că a pierdut o geantă cu 1 milion de dolari cash, doar un episod drept exemplu pentru modul iresponsabil în care îşi gestiona câştigurile.

 

MOARTEA LUI LEN BIAS, DRAMA CARE A ZGUDUIT AMERICA

Len Bias a fost un baschetbalist considerat atât de talentat încât putea ajunge la nivelul lui Michael Jordan. După moartea sa, a devenit un catalizator pentru lupta împotriva drogurilor.

Moartea lui Bias a avut un impact enorm în societatea americană. La puţin timp, s-a pornit o campanie prin care mii de traficanţi de droguri au ajuns după gratii.

Pe 19 iunie 1986, la două zile după ce a fost transferat de campioana NBA, Boston Celtics, Leonard Kevin "Len" Bias a suferit un stop cardiac, ca urmare a unei supradoze de cocaină. Drama a ajuns pe primele pagini ale ziarelor şi în jurnalele marilor televiziuni. Cum era de aşteptat, povestea a fost mutată pe tema traficului de droguri care distruge viaţa multor tineri. Politicul a pornit o ofensivă împotriva traficului de droguri, iar Bias a devenit icon-ul pentru acest obiectiv.

Brian Tribble, prietenul său din copilărie, a fost cel care a sunat la 911. Pe 25 iulie 1986, Brian Tribble a fost acuzat de posesie de droguri şi intenţie de a distribui. Alţi doi colegi de echipă, Terry Long şi David Gregg, au fost acuzaţi de posesie de droguri. Ultimii doi au ales să colaboreze cu poliţia şi să ofere informaţii despre Tribble. În 1990, Brian Tribble a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Mama lui Lennny, Lonise Bias, care ulterior a pornit un război pe cont propriu împotriva traficului de droguri, îşi aminteşte: "Nu ne dăm seama că trăim momente frumoase în viaţă, până când nu apare coşmarul". Lonise Bias a pierdut doi copii. La doi ani după moartea lui Len, l-a pierdut pe Jay, împuşcat într-un centru comercial.

"Nu-ţi poţi reveni pur şi simplu după ce trăieşti asemenea tragedii", spune Lonise Bias, care şi-a impus misiunea de a ajuta tinerii să evite pericolul drogurilor.

Keith Gatlin, un fost coleg de echipă al lui Leni Bias la Maryland, dezvăluie: "Am jucat cu Lenny şi împotriva lui Michael Jordan şi iată ce cred. Lenny era incredibil de puternic, atletic şi avea săritura lui Jordan. Însă Jordan avea ştiinţa jocului, calităţi de playmaker. Michael avea abilitatea de a fi un mare marcator, fără ajutorul nimănui".

În 2009, a fost lansat un fim despre Len Bias, care îi poartă numele şi care analizează, printre altele, impactul incredibil avut în societatea americană de drama fostului baschetbalist.

 

 

"PIRATUL" PANTANI, UN IDOL CU SFÂRŞIT CONTROVERSAT

 

Pantani a fost liderul generaţiei sale de ciclişti, în anii '90, un ciclist fenomenal, care putea urca traseele montane mai rapid decât oricare alt sportiv. Era curajos, agresiv, enigmatic. Avea un stil propriu, cu bandană, barbă şi cercei, ca un adevărat "Pirat", aşa cum îi plăcea să fie numit. Italia îl iubea.

Pantani a câştigat Turul Franţei şi Giro d'Italia în acelaşi an. A câştigat milioane de dolari de la sponsori, a fost adulat de milioane de fani, dar a murit ca un om singuratic şi distrus. Ultimele sale zile de viaţă sunt materie de studiu pentru psihologii sportivi.

S-a închis într-o cameră de hotel din Rimini, înconjurat de cutii de medicamente şi cocaină. Timp de 5 zile, Pantani n-a ieşit din cameră. Cei care l-au văzut în acele zile, camerista, câţiva oaspeţi ai hotelului şi omul care i-a livrat pizza, au descris mizeria în care se afla marele sportiv. Până la urmă, inevitabilul s-a produs. Pe 14 februarie 2003, Pantani a murit otrăvit cu droguri. Avea 34 de ani.

În 2014, regizorul James Erskine a creat un film despre viaţa marelui sportiv, denumit "Moartea accidentală a unui ciclist". Filmul surprinde copilăria lui Pantani, un puşti timid, îndrăgostit de bicicleta sa şi care îşi ascunde slăbiciunile în spatele măştii de pirat. Însă în acelaşi timp, pe Marco nu ţi-l poţi imagina făcând altceva decât să caute titlul de campion la ciclism. "Era un copil cu o bicicletă, venit de nicăieri", spune Erskine. Nu a primit o educaţie bună. Şi-a urmat visul, iar acel vis l-a distrus. A murit nefericit, singur şi disperat. Lumea aceea nemărginită în care s-a trezit la un moment dat a fost o capcană. Îi poţi înţelege disperarea, paranoia".

În film, mama sa povesteşte că Marco a fost tentat să renunţe la ciclism, la puţin timp după ce a devenit profesionit. Pentru că lumea aceea i se părea "ca o Mafie". mai târziu, Pantani a fost acuzat că ar folosi substanţe interzise, datorită cărora domină autoritar acest sport. Marele campion nu a admis niciodată că s-ar fi dopat.

Pentru Pantani a urmat cursa nebună contra lui Armstrong. Presărată cu abuzul de droguri şi paranoia. "Ultimul interviu acordat de el este uimitor", povesteşte regizorul James Erskine. "Era evident că are o mare problemă cu drogurile. Era ca într-o piesă de Shakespeare".

"Ciclismul este ca un obiectiv masochist. Este vorba de a-ţi împinge corpul la limitele extreme, până când nu mai poţi sta în picioare. Mai ales în munţi. Este de a lupta contra forţelor naturii. Îţi absoarbe orice urmă de umanitate", mai spune Erskine, care trage şi o concluzie: "Cred că motivaţia lui venea dintr-o lume întunecată. Trebuia să-şi distrugă rivalii. Nu e vorba numai despre victorie, ci de a le arăta rivalilor că el este cel mai bun. Voia doar să câştige, să câştige, să câştige...".


AGASSI - MĂRTURISIRI ŞOCANTE DESPRE DROGURI ŞI TENIS

Andre Agassi face parte din categoria marilor sportivi care au consumat droguri, au făcut excese, dar au reuşit să iasă din "întuneric". În autobiografia sa, "Open" (2009), câştigătorul a opt titluri de Mare Şlem face dezvăluiri uluitoare despre cariera sa. Agassi a mărturisit că a consumat droguri grele în timpul carierei sale de profesionist, iar oficialii de la ATP l-au iertat, nedezvăluind rezultatele testelor antidoping.

Agassi a luat metamfetamina cristalizată în 1997, când forma sa era în scădere şi avea îndoieli cu privire la mariajul său cu actriţa Brooke Shields.

În carte, fostul tenismen povesteşte cum lua droguri alături de asistentul său, Slim: "Slim este stresat şi el. Mi-a zis: "Vrei să te droghezi cu mine? Cu ce? Gack. Ce naiba e gack? Metadonă cristalizată. De ce îi spun gack? Pentru că acesta este sunetul pe care îl faci când esti drogat... Te face să te simţi ca Superman. Şi de parcă acele cuvinte ieseau din gura altei persoane, am auzit: "Ştii ceva? Ce naiba? Da. Hai să ne drogăm".

Agassi descrie şi starea sa după ce se droga: "Mă cuprinde un sentiment de regret, urmat de o vastă tristeţe. Apoi vine un val de euforie, care îndepărtează orice gând negativ din mintea mea. Niciodatî nu m-am mai simţit atât de viu, aşa de plin de speranţă şi atât de plin de energie. Mă cuprinde o dorinţă disperată de a face curat. Mă învart prin casă. Şterg praful, curăţ cada, fac paturile".

Brooke Shields, care a avut o mamă alcoolică, a spus că înţelege adicţia şi că s-a întrebat întotdeauna de ce Andre nu i-a dezvăluit problemele înainte de căsătorie.

"Este o persoană devotată, drăguţă şi bună, dar are acest demon. Am fost incredibil de oarbă. Acum, mă gândesc şi îmi spun: 'Doamne, Brooke! Ai trecut prin atâtea în viaţă şi nu ţi-ai putut da seama de asta?'

Dar dacă vezi aceşti sportivi jucând cinci, şase, şapte ore la cel mai înalt nivel şi tot continuă, continuă şi tot acel regim din jurul lor...Cred că trebuie să faci lumină atunci când poţi", a scris actriţa.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: sportivi drogatiadrian mutudiego maradonamike tyson 

viewscnt
Articole similare