Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Un fleac, l-au ciuruit. Sau cum a fost îngropat sportul românesc în actualul program de guvernare

PREMIUM | Un fleac, l-au ciuruit. Sau cum a fost îngropat sportul românesc în actualul program de guvernare

Premium

Comentarii

În decembrie 2016, România schimba guvernul tehnocrat investit după tragedia de la Colectiv şi condus de Dacian Cioloş, cu o majoritate PSD-ALDE votată în proporţie covârşitoare de cei care au optat să-şi exercite acest drept. Nu puţini au fost tinerii care au preferat un weekend la munte, ameţiţi de cele mai tari oferte din an, în dauna alegerilor. Despre tineri, despre sport şi despre promisiuni neonorate este vorba şi în materialul următor în care disecăm pas cu pas fiecare iluzie vândută ca certitudine şi fiecare săgeată otrăvită trimisă în sufletul sportului de masă sau de performanţă.

Când preşedintele Klaus Iohanis a invitat partidele la discuţii, imediat după alegerile parlamentare din 2016, câteva lucruri erau clare ca lumina zilei în timp ce o singură necunoscută bântuia pe holurile Palatului Cotroceni. Mai întâi de toate, evidentă era alianţa nou formată. PSD-ul condus de Liviu Dragnea, victorios fără drept de apel, şi ALDE cu doi căpitani, pe atunci, Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu au bătut palma în mod oficial. La fel de cert era şi dezastrul înregistrat de partidele catalogate de dreapta. PNL-ul se lupta cu recordurile negative, în timp ce USR savura victoria intrării în Parlament, fără să înţeleagă, cu adevărat, drama înfrângerii. Şi peste toate acestea trona planul de guvernare. Unul bine structurat pe capitole, desenat pe la diverse televiziuni supuse, explicat în emisiuni şi luat în derâdere de adversari şi de şeful statului în momentul în care cabinetul Grindeanu a depus jurământul. Un plan de guvernare care trebuia să scoată ţara din sărăcie şi să schimbe sportul de masă şi de performanţă din temelii. Dar şi un plan de guvernare arătat cu degetul de specialişti, considerat mai degrabă o fiţuică nerealizabilă şi un roman al iluziilor pe care mai nimeni nu îl ştia cap - coadă.

În ceea ce priveşte sportul, acesta a avut o rubrică aparte, fiind integrat alături de politicile pentru tineret. 46 de capitole şi promisiuni pentru două categorii mai mereu uitate de-a lungul timpului. De altfel, picajul sportului românesc nu are nimic de-a face cu întâmplarea. Din contră. Este o consecinţă clară a modului în care a fost organizat, gestionat şi minţit preţ de 27 de ani.

VEZI AICI MATERIALUL PRECEDENT

La un an de la începutul mandatului, concluziile sunt seci - din cele 46 de promisiuni aferente programului de guvernare, prea puţine au fost măcar deschise. Prea puţine însemnând, de altfel, doar două dintre ele, una singură fiind, însă, rezervată cu adevărat domeniului în sine. Sărim peste implementarea programului „Garanţia pentru tineret”, fără impact în sport şi trecem direct la capitolul tineret şi sport. 17 puncte fierbinţi, 17 idei rămase fără contur, fără început şi fără orizont. Le luăm pe rând, exact aşa cum au fost scrise ele în programul gândit de PSD.

a) Guvernul a promis înfiinţarea de Asociaţii Sportive Şcolare la nivelul instituţiilor de învăţământ şi susţinute financiar de Consiliile locale şi judeţene.

Proiectul a rămas în stadiul de promisiune, ba chiar, actualele cluburi sportive au probleme nenumărate şi se zbat între sărăcie şi neputinţă, fiind totodată sugrumate de monopolul granzilor 

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

b) Înfiinţarea Consiliului Naţional al Mişcării Sportive din România.

A avut loc, într-adevăr, în martie 2017 la nici trei luni de la intrarea în pâine a cabinetului Grindeanu. De atunci nu mai apare nici măcar o dată oficială despre el.

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

c) Promovarea educaţiei sportive şi de voluntariat în şcoli

A rămas la stadiul de rânduri frumoase pe o hârtie probabil pierdută. De altfel, în România, bazele voluntariatului în acest domeniu nici măcar nu au fost puse

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

d) Folosirea activităţilor fizice şi a sportului ca o componentă importantă pentru integrarea în comunitate a invalizilor, copiilor cu dizabilităţi şi a celor orfani

Reprezintă un program de asemenea cu bătaie lungă în privinţa voturilor, dar cu start furat în oferta alianţei. Absolut nimic nu s-a făcut până în acest moment pentru îmbunătăţirea vieţii categoriilor enumerate mai sus.

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

e) Crearea unei noi viziuni a mass media asupra promovării sportului ca mod sănătos de viaţă.

O abordare gândită special pentru mase, dar care a fost uitată în sertarul cu promisiuni. Primăriile s-au orientat mai degrabă către diferite concerte finanţate serios din bani publici şi au renovat ici-colo anumite terenuri aflate cu precădere în parcuri

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

f) Dotarea unităţilor şcolare cu baze sportive şi cabinete de medicină sportivă.

Reprezintă mai degrabă un lucru ce ţine de domeniul science fiction în condiţiile în care ultimul ministru al Educaţiei, Liviu Pop a recunoscut că există peste 2000 de şcoli cu grup sanitar în fundul curţii

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

g) Dezvoltarea şi susţinerea practicării continue a activităţilor fizice şi sportive cu implicarea administraţiei publice locale, mai ales în mediul rural, acolo unde sportul este promovat insuficient pentru a vedea oarecare rezultate.

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

h) Încurajarea sportului de masă.

Din decembrie 2016 lucrurile au stagnat cu brio în ceea ce priveşte acest capitol

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

i) Susţinerea sportului de performanţă.

Aici lucrurile sunt cu mult mai grave. Ministurl demisionar, Dunca vrea ca rentele viagere să dispară pentru sportivii sub 30 de ani, fapt care ar genera un adevărat scandal printre olimpici. Este adevărat că tot el a propus şi controversata lege conform căreia permite primăriilor să cheltuie 5 la sută din buget pentru sport, lucru care, evident, nu a fost pe placul tuturor, dar..

CAPITOL ÎNDEPLINIT PARŢIAL

j) Susţinerea profesorilor de sport specializaţi pe ramuri sportive pentru a se deplasa în zonele dezavantajate.

Din nou, vorbe multe, fapte puţine. Banii promişi în campanie pentru profesori n-au mai venit, ba chiar, unii dintre ei, după recalculare au mai şi pierdut din venituri.

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

k) Program naţional de promovare a sportului prin cooptarea marilor sportivi.

Al doilea capitol deschis de actuala guvernare. Astfel, la finalul lunii noiembrie a anului trecut a fost lansat Programul Naţional „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate”, ce are ca obiectiv creşterea gradului de participare activă şi sistematică a copiilor şi tinerilor la activităţi sportive, promovarea valorilor sportului ca mijloc de îmbunătăţire a stării de sănătate, a condiţiei fizice şi psihice, dezvoltarea comportamentelor sociale şi cooptarea marilor sportivi în promovarea beneficiilor sportului. Programul va fi dezvoltat în instituţiile enumerate mai sus, prin participarea sportivilor de performanţă, care vor avea întâlniri cu elevii şi studenţii şi le vor vorbi despre importanţa sportului şi a educaţiei fizice. Proiectul îşi propune să ajungă în aproximativ 2.500 de unităţi şcolare din cele 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti.

CAPITOL ÎNDEPLINIT PARŢIAL

l) Conservarea resursei umane din sport prin alocarea unei sume lunare, pe bază de criterii, tuturor sportivilor performanţi după retragerea din activitate şi sprijinirea acestora în vederea integrării pe piaţa muncii.

Departe de adevăr încă.

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

m) Reorganizarea competiţiilor naţionale interşcolare.

De asemenea, încă departe de normele europene. Cel mai bun exemplu vine din partea liceelor cu profil sportiv nevoite să joace împotriva amatorilor în diferite concursuri naţionale.

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

n) Înfiinţarea unui program naţional de recrutări în sport în parteneriat cu federaţiile sportive.

Vremurile în care antrenorii umblau prin şcoli pentru a chema copiii la sport sunt apuse. Sunt instituţii în care unii dintre ei nici nu mai au voie să intre pentru că întâi aleg cluburile finanţate de primării

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

o) Finanţarea taberelor sportive pentru recompensarea câştigătorilor competiţiilor sportive

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

p) Dezvoltarea unei baze sportive minimale la nivelul fiecărei şcoli principale din comune. Vezi punctul f

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

q) Introducerea activităţilor sportive extraşcolare în programul săptămânal al elevilor.

De asemenea o promisiune rămase neonorată

CAPITOL NEÎNDEPLINIT

Subcapitolul tineret nu este nici el pe plus. Din contră. Privind strict la domeniile care la un moment dat se pot intersecta cu sportul observăm că exceptând asigurarea transportului gratuit pe calea ferată pentru toţi studeţii din România, fapt care s-a întâmplat până la declanşarea protestelor, mişcări de stradă care au schimbat din mers promisiunea iniţială, întregul plan este pe zero şi aici.

Aşadar, după mai bine de un an de guvernare, după un plan conceput perfect pe hârtie pentru sportul de masă şi sportul de performanţă, observăm că totul s-a transformat din promisiune în iluzie. Ademenit cu zeci de milioane de euro, sportul românesc primeşte cu o mână şi încearcă din răsputeri să nu risipească cu cealaltă. Rezistă de la o guvernare la alta şi aşteaptă îndeplinirea celor spuse în plină campanie, desenate, repetate şi vândute maselor de votanţi ca certitudini. Sigur este, cel puţin pentru moment, un singur lucru. Sportul românesc, de masă sau de performanţă, a devenit o victimă într-o luptă continuă pentru putere. Şi aşa cum Telekom Sport a mai scris, titlurile europene, mondiale sau olimpice devin himere sau adevărate minuni. Vinovaţii sunt undeva departe şi fac din banii dumneavoastră, al contribuabilului, titlu de glorie şi din buchetele de flori oferite sportivilor, veritabile băi de mulţime.

Afla mai multe despre: programul de guvernarepsdliviu dragneacalin popescu tariceanuministrul sportului 

viewscnt
Articole similare