Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Primarul din Iaşi sare în apărarea lui Sebastian Colţescu: ”I s-a pus pistolul la cap şi s-a tras în el. M-am simţit de-a dreptul jignit”

Primarul din Iaşi sare în apărarea lui Sebastian Colţescu: ”I s-a pus pistolul la cap şi s-a tras în el. M-am simţit de-a dreptul jignit”
Comentarii

Primarul din Iaşi, Mihai Chirica, susţine că românii ar trebui să fie solidari cu arbitrul Sebastian Colţescu, implicat în incidentul de la meciul Paris Saint-Germain – Istanbul B, precizând că "nu e demn pentru noi să lăsăm ca un compatriot să zacă jos şi noi să nu ne uităm la dânsul şi să-l întrebăm ce are".

Mihai Chirica a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că a sesizat o lipsă de solidaritate naţională pentru greşeala arbitrului român Sebastian Colţescu la meciul de fotbal disputat în Franţa, edilul ieşean afirmând că el nu s-ar fi simţit jignit dacă era într-un grup de persoane de culoare şi i s-ar fi spus "albul ăla".

"Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă orice altă naţie ar fi păţit la fel cu un arbitru de-al său. Ar fi apărut o declaraţie a Ministerului de Externe, ar fi fost o intervenţie poate şi a Academiei de la Institutul de Lingvistică. Dacă în acel grup de oameni ar fi fost şapte persoane de culoare şi un alb şi persoana de culoare albă trebuia să fie sancţionată de arbitrul de centru şi trebuia să o facă repede, cum ar fi fost? Se ducea şi îl legitima? A indicat într-o manieră raţională, fără să jignească, unul dintre atributele pe care le avea această persoană. Eu nu m-aş fi simţit jignit să fi spus despre mine albul ăla. Să nu-mi spus gălbejitul ăla, palidul ăla sau amărâtul ăla. M-aş fi simţit jignit. Dar eram persoana albă dintr-un grup de negri. E corect. Nu mă cunoaşte după nume, mă identifică vizual cu cel mai semnificativ atribut pe care îl am, culoarea pielii", a spus primarul ieşean Mihai Chirica.

El a adăugat că nu înţelege de ce trebuie ca "noi să suportăm să fie jignit un român într-o asemenea manieră, fără drept la replică".

"I s-a pus pistolul la cap şi s-a tras în el. Nu e demn pentru noi să lăsăm ca un compatriot să zacă jos şi noi să nu ne uităm la dânsul şi să-l întrebăm ce are. M-am simţit jignit de-a dreptul. Nu a făcut apel la nicio manifestare rasistă, pur şi simplu a fost o observaţie vizuală asupra culorii pielii", a afirmat primarul Mihai Chirica.

Meciul PSG-Istanbul BB, din etapa a VI-a, ultima, a Grupei H a Ligii Campionilor, arbitrat de români, a fost întrerupt, marţi, în minutul 16, la scorul de 0-0. Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu a folosit cuvântul "negru" la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul.

Oaspeţii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan, iar Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Colţescu a folosit cuvântul "negru" indicându-i centralului Haţegan acea persoană. Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, fost internaţional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului.

Jucătorii echipei Istanbul Başakşehir au părăsit după aproape două ore Stadionul Parc des Princes, refuzând să mai dispute meciul cu PSG din Liga Campionilor, în urma scandalului de rasism. UEFA a stabilit ca partida să se reia miercuri seară. Meciul s-a încheiat 5-1 pentru PSG.

Afla mai multe despre: mihai chirica 

viewscnt
Articole similare