Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Răspunsul Kremlinului după ce Putin a fost arătat cu degetul în scandalul uriaş de dopaj ce are Rusia în prim-plan. "O defăimare!"

Răspunsul Kremlinului după ce Putin a fost arătat cu degetul în scandalul uriaş de dopaj ce are Rusia în prim-plan. "O defăimare!"

Jocurile olimpice

Comentarii

Kremlinul a calificat, marţi, drept "defăimare" declaraţiile lui Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping de la Moscova, care l-a acuzat pe Vladimir Putin că a jucat un rol crucial în organizarea dopajului sistematic a sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice, informează AFP.

"Este o nouă defăimare care nu se bazează pe nicio dovadă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Într-un interviu difuzat, luni seară, la postul german ARD, Grigori Rodcenkov, a afirmat că "doar preşedintele putea da o astfel de misiune serviciilor de securitate, FSB", făcând referire la sistemul de dopaj organizat al Rusiei şi care, în opinia lui, ar fi fost acoperit de serviciile speciale.

"Domnul Rodcenkov este căutat de Rusia, el este vizat de o anchetă. Este un personaj odios care are probleme cu legea şi nu poate fi perceput ca o sursă de informare demnă de încredere", a declarat Peskov.



Scandalul de dopaj în care este implicată Rusia a izbucnit după ce Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping de la Moscova până în noiembrie 2015, a declarat, în mai 2016, pentru New York Times, că zeci de sportivi ruşi, între care 15 medaliaţi olimpici, au profitat de un sistem de dopaj organizat şi supravegheat de serviciile secrete ruse, pentru Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014.

După moartea subită a doi angajaţi ai laboratorului, survenită în februarie 2016, Rodcenkov a afirmat că se teme pentru viaţa lui şi s-a refugiat în SUA, ţară care nu are acord de extrădare cu Rusia.

Kremlinul a răspus la acuzaţiile lui Rodcenkov, precizând că sunt "calomnii ale unui transfug".

În urma dezvăluirilor fostului director, WADA a comandat un raport independent juristului canadian Richard McLaren, care a ajuns la concluzia că în Rusia a existat un sistem de dopaj de stat securizat, dirijat, controlat şi supravegheat de Ministerul rus al Sporturilor.

În iunie 2016, comitetul rus însărcinat cu cercetarea cazurilor penale majore a deschis o anchetă pentru "abuz de putere" împotriva lui Grigori Rodcenkov. Potrivit autorităţilor ruse, el a acţionat din proprie iniţiativă când a distrus mii de eşantioane recoltate de la sportivi ruşi, înaintea sosirii unei comisii de anchetă a WADA.

De la începutul acestui scandal, Rusia a respins orice acuzaţie privind existenţa unui sistem de dopaj organizat de stat, insistând asupra culpelor individuale ale sportivilor dopaţi şi ale responsabililor Agenţiei Antidoping Ruse (Rusada) sau a laboratorului antidoping.

Afla mai multe despre: kremlinputindefaimare,  

viewscnt
Articole similare