Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Răspunsul Kremlinului la decizia WADA de a menţine suspendarea agenţiei ruse antidoping

Răspunsul Kremlinului la decizia WADA de a menţine suspendarea agenţiei ruse antidoping

Alte sporturi

Comentarii

Kremlinul consideră "nedreaptă" suspendarea Rusiei menţinută de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), cu trei luni înainte de Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, informează AFP.

"Nu suntem de acord cu această decizie, o considerăm nedreaptă. Respingem categoric acuzaţiile conform cărora cazuri de dopaj ar fi beneficiat de susţinerea statului. Rusia va continua contactele cu organizaţiile sportive internaţionale pentru a apăra poziţia Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Reunită la Seul, WADA a menţinut suspendarea agenţiei ruse antidoping (Rusada), iar sportivii ruşi nu ştiu încă dacă vor participa la Jocurile de la Pyeongchang (din perioada 9 - 25 februarie). "Noi ne pregătim pentru Jocurile Olimpice", a declarat Peskov.

Scandalul de dopaj în care este implicată Rusia a izbucnit după ce Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping de la Moscova până în noiembrie 2015, a declarat, în mai 2016, pentru New York Times, că zeci de sportivi ruşi, între care 15 medaliaţi olimpici, au profitat de un sistem de dopaj organizat şi supravegheat de serviciile secrete ruse, pentru Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014.

După moartea subită a doi angajaţi ai laboratorului, survenită în februarie 2016, Rodcenkov a afirmat că se teme pentru viaţa lui şi s-a refugiat în SUA, ţară care nu are acord de extrădare cu Rusia.

În urma dezvăluirilor fostului director, WADA a comandat un raport independent juristului canadian Richard McLaren, care a ajuns la concluzia că în Rusia a existat un sistem de dopaj de stat securizat, dirijat, controlat şi supravegheat de Ministerul rus al Sporturilor.

În iunie 2016, comitetul rus însărcinat cu cercetarea cazurilor penale majore a deschis o anchetă pentru "abuz de putere" împotriva lui Grigori Rodcenkov. Potrivit autorităţilor ruse, el a acţionat din proprie iniţiativă când a distrus mii de eşantioane recoltate de la sportivi ruşi, înaintea sosirii unei comisii de anchetă a WADA.

De la începutul acestui scandal, Rusia a respins orice acuzaţie privind existenţa unui sistem de dopaj organizat de stat, insistând asupra culpelor individuale ale sportivilor dopaţi şi ale responsabililor Agenţiei Antidoping Ruse (Rusada) sau a laboratorului antidoping.

Acum, conducerea Comitetului Internaţional Olimpic studiază posibile sancţiuni în cazul Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, pentru sistemul de dopaj generalizat pus în practică la ediţia precedentă, de la Soci, din 2014.

O decizie în acest caz este aşteptată la întrunirea membrilor Comitetului Executiv al CIO din 5 decembrie.

Afla mai multe despre: wadajocurile olimpice,  

viewscnt
Articole similare