Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Răzvan Burleanu, interviu în Le Monde: ”Am început de la bază reconstrucţia fotbalului românesc”. Ce le-a mai spus francezilor

Răzvan Burleanu, interviu în Le Monde: ”Am început de la bază reconstrucţia fotbalului românesc”. Ce le-a mai spus francezilor

FRF

Comentarii

Răzvan Burleanu a acordat un amplu interviu pentru Le Monde, în care vorbeşte despre organizarea EURO 2020 la Bucureşti, dar şi despre situaţia fotbalului românesc.

România a devenit un punct de interes fotbalistic după ce ţara noastră a primit organizarea unor meciuri de la EURO 2020. În plus, tragerea la sorţi pentru grupele Campionatului European este găzduită de Bucureşti şi va avea loc în această seară, de la ora 19:00. Jurnaliştii de la Le Monde au încercat să afle de la preşedintele FRF câteva detalii despre ceea ce înseamnă acest turneu final pentru România.

România a ratat calificarea prin intermediul preliminariilor. A rămas doar varianta prin play-off-ul din martie. Sunteţi optimist?

Echipa noastră naţională nu a pierdut niciun meci în Nations League. Şi-a câştigat pe merit dreptul de a juca acest play-off, are şanse reale de calificare. Aşa că sunt optimist că România va juca la EURO 2020.

În cazul în care echipa nu va fi la EURO, cum credeţi că va fi atmosfera la Bucureşti în perioada în care va găzdui cele patru partide de la turneul final?
Fotbalul este foarte iubit în România, este sportul numărul 1. Cred că interesul pentru meciurile găzduite pe Arena Naţională, pentru spectacolul fotbalistic, va fi foarte mare. Şi nu doar cred, ci am şi date măsurate prin mai multe sondaje. Peste 85% dintre români susţin şi sunt mândri de găzduirea turneului final. Şi un alt argument – din biletele puse în vânzare până acum, fără să se ştie cine joacă la Bucureşti, 60% au fost cumpărate de români. Puţine alte oraşe gazdă au înregistrat un asemenea interes local.

Credeţi că în ciuda numărului mic de meciuri se va putea crea totuşi o atmosferă festivă la Bucureşti cu ocazia EURO?
Entuziasmul, atmosfera festivă au apărut în România şi când nu se jucau meciuri la noi. Cum spuneam, fotbalul este foarte iubit. În plus, ştiu de eforturile partenerilor noştri de la Primăria Bucureştiului care pregătesc un Fan Zone fabulos în centrul oraşului. Va fi cel mai de durată festival stradal organizat vreodată în România. Va ţine 31 de zile şi va avea o sumedenie de atracţii pentru iubitorii fotbalului.

Această formulă cu EURO organizat în 12 oraşe de pe continent, cu un sistem complicat de calificare, a primit destul critici din vestul Europei. Cum se vede această situaţie în restul Europei şi în România?
Suntem conştienţi că fără o astfel de formulă România nu ar fi găzduit prea curând o mare competiţie fotbalistică. Suntem şi recunoscători UEFA pentru această alegere, pentru că EURO la Bucureşti înseamnă peste 1.000 de voluntari, cel mai număr de copii care joacă fotbal după ’89, oportunitatea realizării unui ghid de bune practici pentru organizarea competiţiilor majore finanţat din fonduri europene, precum şi o dezvoltare a infrastructurii fotbalistice pe care altfel nu o puteam accesa: 3 stadioane noi, 400 de baze sportive pentru juniori şi terenuri speciale pentru fotbal pentru nevăzători.

Era aceasta singura oportunitate pentru români să vadă pe viu un meci de EURO la ei acasă?
Probabil că pentru un orizont de timp mediu, da, nu am fi avut altă şansă.

Are România ambiţia de a găzdui competiţii majore de fotbal în viitor?
Ambiţia nu este suficientă, ne-am lămurit de asta în trecut. E nevoie de logistică adecvată şi capacitate organizatorică. Ceea ce vom avea în urma EURO 2020. Am început deja să aplicăm pentru găzduirea competiţiilor mari, dar începem de jos. UEFA ne-a acordat deja organizarea EURO U19 din anul 2021.

Deci, până la urmă, România este recunoscătoare iniţiativei lui Michel Platini.
Da, sigur. Aşa am intrat şi noi în Liga mare a organizatorilor de competiţii. Dar, aş vrea să precizez că iniţiativa fostului preşedinte UEFA a fost doar o şansă ce s-a acordat Federaţiei Române de Fotbal. În rest, a fost foarte multă muncă din partea ţării noastre pentru a valorifica această şansă.

Tragerea la sorţi a turneului final va fi găzduită de Bucureşti, în 30 noiembrie. Să vă regăsiţi în centrul fotbalului european pentru o seară reprezintă un motiv de mândrie?
Nu este doar o mândrie, ci o satisfacţie că UEFA a recunoscut rolul important al Bucureştiului în familia fotbalului. Tragerea la sorţi este cel mai important eveniment non-sportiv al unui campionat european şi găzduirea este o recompensă. Cred că a contat faptul că România derulează programe de dezvoltare a fotbalului foarte apreciate la UEFA.

Dacă România se va califica, ştiţi deja că veţi întâlni Olanda. Ce alţi adversari vă doriţi?
Şi Ucraina va juca în grupa C. Aşa că prea multe preferinţe nu ne mai rămân. Dar, dacă ajungi la un turneu final, nu te mai poţi gândi la meciuri uşoare. Eşti acolo printre cei mai buni, trebuie să te baţi cu ei, oricine ar fi.

Ne amintim de succesul Stelei în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 şi, de asemenea, echipa României în care se regăseau Hagi, Popescu, Lăcătuş. Care e situaţia actuală a fotbalului românesc?
Am reînceput reconstrucţia fotbalului de la bază. În ultimii 5 ani ne-am preocupat în mod constant, la FRF, să creăm competiţii noi, să derulăm acţiuni de scouting permanent în ţară şi în diaspora, să promovăm jucătorii tineri la echipele de seniori în campionatele interne, prin reguli obligatorii. Aşa am contribuit la crearea unei generaţii foarte bune de jucători, care a jucat anul acesta semifinala Campionatului European U21 şi care s-a calificat după 56 de ani la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Avem credinţa că acest drum ne va readuce cu echipa de seniori la performanţele de altădată.

Credeţi că această formulă de organizare a EURO poate revitaliza fotbalul în ţări care nu sunt mari beneficiare ale investiţiilor?
Este o oportunitate, cu siguranţă. Dar nu este suficientă pentru revitalizarea fotbalului. Trebuie adăugată multă muncă, trebuie cooptaţi specialişti în toate domeniile care astăzi definesc fotbalul – marketing, comunicare, digitalizare, medicină modernă, nutriţie. Ei trebuie să reaşeze bazele fotbalului. Nu mai suntem de mult în era fotbalului romantic, unde o suită de driblinguri şi un gol din ”foarfecă” aduceau oameni în tribună şi ceva ajutor financiar. Fotbalul face parte integrantă din ce în ce mai mult din industria de entertainment, mai ales după anii 2000, cu o globalizare fără precedent, în care un CEO sau un CFO trebuie să aibă un rol foarte bine definit în structura oricărei entităţi fotbalistice.

Afla mai multe despre: razvan burleanu 

viewscnt
Articole similare