Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Reacţia Chinei după ce WTA a suspendat turneele din această ţară: "Ne opunem cu fermitate actelor de politizare a sportului"

Reacţia Chinei după ce WTA a suspendat turneele din această ţară: "Ne opunem cu fermitate actelor de politizare a sportului"

Tenis

Comentarii

Beijingul a acuzat, joi, forul care organizează circuitul feminin de tenis că "politizează sportul", după decizia WTA de a suspenda turneele din China, în sprijinul jucătoarei Peng Shuai.

"Ne opunem cu fermitate actelor de politizare a sportului", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

WTA, asociaţia jucătoarelor profesioniste de tenis, a anunţat, miercuri, suspendarea cu efect imediat a tuturor competiţiilor sub egida sa din China, din cauza situaţiei neclare a sportivei Shuai Peng.

CEO WTA, Steve Simon, a spus că are "îndoieli serioase" că Peng este "liberă, în siguranţă şi nu este supusă intimidării".

"Nu văd cum le pot cere sportivelor noastre să concureze acolo”, a spus el.

WTA a cerut în mod repetat o anchetă completă a acuzaţiilor lui Peng.

Shuai Peng nu a fost văzută în public timp de trei săptămâni după ce l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli de agresiune sexuală.

Ea a spus că este "bine, în siguranţă" în timpul unui apel video cu Thomas Bach, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, în noiembrie.

Cu toate acestea, WTA a precizat că discuţia este o "dovadă insuficientă" a siguranţei lui Peng.

Într-o lungă declaraţie, Simon a spus că este "foarte îngrijorat" de riscurile cu care jucătoarele şi personalul său s-ar putea confrunta dacă ar avea loc turnee în China, în 2022.

"Conducerea statului chinez nu a abordat această problemă foarte serioasă într-un mod credibil”, a afirmat el.

"Dacă oamenii puternici pot înăbuşi vocile femeilor şi pot ascunde sub preş acuzaţiile de agresiune sexuală, atunci baza pe care a fost fondată WTA - egalitatea pentru femei - ar suferi un regres imens. Nu pot şi nu voi lăsa să se întâmple asta WTA şi jucătoarelor", a mai spus şeful WTA.

În China, nu au avut loc turnee WTA în ultimii doi ani din cauza pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, WTA s-a bazat în mare măsură pe investiţiile chineze în circuitul său din ultimii ani, ceea ce a dus la organizarea unui număr ridicat de turnee în această ţară.

China a găzduit nouă evenimente în sezonul 2019, inclusiv Turneul Campioanelor de la sfârşitul sezonului, cu premii totale de 30,4 milioane de dolari.

"Regret foarte mult că s-a ajuns în acest punct, dar liderii Chinei au lăsat WTA fără altă opţiune. În cazul în care China nu ia măsurile cerute de noi, nu ne putem pune în pericol jucătoarele şi personalul organizând turnee în China. Rămân cu speranţa că solicitările noastre vor fi ascultate şi că autorităţile chineze vor lua măsuri pentru a aborda în mod legitim această problemă", a continuat el.

Shuai Peng, dublă campioană de Grand Slam la dublu şi una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din China, l-a acuzat public pe Zhang că a forţat-o să facă sex în locuinţa lui, potrivit capturilor de ecran ale unei postări de pe reţelele de socializare, ştearsă la scurt timp de cenzură.

Dispariţia ei din viaţa publică timp de mai bine de două săptămâni după postare a provocat un val de îngrijorare internaţională, WTA ONU şi alte organizaţii cerând o anchetă cu privire la acuzaţiile ei de agresiune sexuală.

Afla mai multe despre: beijingteniswtashuai peng 

viewscnt
Articole similare