Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Reacţie după acuzaţiile aduse de U Cluj: ”LPF a răspuns calomniilor şi acuzaţiilor directe strict din dorinţa ca acest derapaj neprofesionist să înceteze"

Reacţie după acuzaţiile aduse de U Cluj: ”LPF a răspuns calomniilor şi acuzaţiilor directe strict din dorinţa ca acest derapaj neprofesionist să înceteze"

U Cluj

Comentarii

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a reacţionat după acuzaţiile celor de la U Cluj cu privire la faptul că ar putea pierde până la 150.000 de euro din cauza faptului că primul meci de pe teren propriu din nou sezon al Superligii nu îl va juca pe Cluj Arena.

LPF a reacţionat după comunicatul tranşant emis de U Cluj în cursul zilei de marţi, după ce s-a tras la sorţi ţintarul ediţiei 2023-2024 a Superligii.

Reacţie după acuzaţiile aduse de U Cluj: ”LPF a răspuns calomniilor şi acuzaţiilor directe strict din dorinţa ca acest derapaj neprofesionist să înceteze"

Clubul din Cluj-Napoca a acuzat forul respectiv de faptul că nu a acceptat ca primul meci de pe teren propriu să-l joace pe Cluj Arena.

La o zi distanţă, reprezentanţii LPF au răspuns printr-un comunicat oficial şi au explicat de ce nu au luat în considerare cererea ardelenilor.

"Am luat act cu surprindere şi dezamăgire de poziţia virulentă la adresa LPF, adoptată de Universitatea Cluj, în legătură cu rezultatul tragerii la sorţi din 27.06.2023, faţă de care suntem nevoiţi să aducem următoarele clarificări:

Stabilirea programului de meciuri se face prin tragere la sorţi şi nu prin decizia arbitrară a LPF. O astfel de procedură, subordonată exclusiv hazardului, reprezintă o manifestare a fair-playului faţă de toţi participanţii, fiecare echipă având în mod concret aceleaşi şanse pentru a obţine un program de meciuri ”favorabil”.

Există doar câteva situaţii, limitativ prevăzute de Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice, care definesc cadrul iniţial al tragerii la sorţi, cum ar fi cele referitoare la respectarea programului internaţional (art. 10.1), disputarea în etape alternative a jocurilor de ”acasă” de către echipele din aceiaşi localitate (art. 10.4), respectarea succesiunii etapelor în retur (art. 10.3) etc.

Este de observat, oricum, că niciuna din aceste situaţii prestabilite nu implică dezavantajarea vreunei alte echipe, ci doar conturează punctele de plecare în procedura tragerii la sorţi.

De-a lungul timpului, Liga Profesionistă de Fotbal a dat curs solicitărilor venite din partea cluburilor pentru completarea cadrului iniţial al tragerii la sorţi, numai în măsura în care acest lucru a fost posibil din punct de vedere tehnic şi neinterzis de regulament, dacă solicitările nu au afectat şansele egale la un program ”favorabil” al vreunei alte echipe ori dacă, într-un final, echipa afectată şi-a manifestat acordul pentru acest lucru.

În cazul echipei Universitatea Cluj, solicitarea recepţionată în după-amiaza dinaintea tragerii la sorţi conţinea cererea ca primul meci să fie disputat pe teren propriu, iar ”derby-urile” împotriva echipelor FCSB, Universitatea Craiova, Dinamo, CFR 1907 Cluj, Farul Constanţa şi FC Rapid 1923 să fie programate după mijlocul lunii august. Solicitarea nu a fost întemeiată pe vreo prevedere regulamentară.

În raport de dispoziţiile art. 10.4 din ROAF, prima cerere nu putea fi satisfăcută decât dacă cealaltă echipă din localitate, CFR 1907 Cluj, era obligată, fără tragere la sorţi şi fără a-şi manifesta acordul, să dispute primul meci din campionat în deplasare. Este cunoscut şi acceptat unanim în lumea fotbalului că începerea campionatului cu un meci în deplasare este dezavantajoasă.

Aşadar, în contextul dat, modificarea condiţiilor iniţiale ale tragerii la sorţi, în dezavantajul unei alte echipe participante şi fără acordul acesteia, nu a putut fi acceptată de Liga Profesionistă de Fotbal.

În ce priveşte disputarea după jumătatea lunii august a ”derby-urilor” U Cluj – FCSB, U Cluj – Universitatea Craiova, U Cluj – Dinamo, U Cluj – CFR 1907 Cluj, U Cluj – Farul Constanţa şi U Cluj – FC Rapid 1923, solicitarea nu a putut fi luată în considerare pentru simplul fapt că satisfacerea ei ar fi implicat eliminarea parţială a procedurii tragerii la sorţi, iar acest lucru nu poate fi acceptat.

În final, ne manifestăm încă odată regretul pentru limbajul defăimător şi nejustificat în raport de activitatea LPF, prin care clubul Universitatea Cluj a înţeles să aducă la cunoştinţa publicului rezultatul negativ al demersului pe care l-a întreprins. Liga Profesionistă de Fotbal consideră de prisos să răspundă calomniilor şi acuzaţiilor directe aduse prin intermediul comunicatului Universităţii Cluj din 27.06.2023, strict din dorinţa ca acest derapaj neprofesionist să înceteze în acest punct", scrie în comunicatul LPF.

Afla mai multe despre: u clujsuperligalpf 

viewscnt
Articole similare