Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Replica lui Demba Ba pentru cei care susţin că ”negru” în limba română nu este un cuvânt rasist. Atacantul crede că a fost şi o conspiraţie a arbitrilor români

Replica lui Demba Ba pentru cei care susţin că ”negru” în limba română nu este un cuvânt rasist. Atacantul crede că a fost şi o conspiraţie a arbitrilor români
Comentarii

Demba Ba a acordat un amplu interviu televiziunii TRT World, din Turcia, după scandalul în care Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism. Atacantul lui Istanbul Başakşehir a avut o replică şi pentru cei care au susţinut că n-a fost vorba despre rasism, deoarece Colţescu a folosit cuvântul ”negru” doar ca pe o descriere, nu ca pe o jignire.

Demba Ba a fost unul dintre cei mai vocali jucători în scandalul provocat de Sebastian Colţescu în timpul meciului PSG - Istanbul Başakşehir. Arbitrul român a fost acuzat de rasism, după ce s-a referit la Pierre Webo ca la ”cel negru de acolo”. În cadrul unui interviu pentru o televiziune din Turcia, Demba Ba le răspunde şi celor care au susţinut că n-a fost vorba despre rasism.

Replica lui Demba Ba pentru cei care susţin că ”negru” nu este un cuvânt rasist

Imediat după scandalul de la Paris, în apărarea lui Sebastian Colţescu au sărit mai multe personalităţi, dar şi suporteri, care au explicat că, în limba română, cuvântul ”negru” nu are conotaţii rasiste şi este echivalentul expresiei ”black guy”.

Printre cei mai vocali au fost Micah Ricards - fost fundaş la Manchester City şi John Barnes - legendă a lui Liverpool, ambii de culoare. Aceştia au explicat că nu s-ar simţi jigniţi dacă cineva s-ar referi la ei ca la ”un tip negru”, deoarece este forma de identificare, nu o jignire.

Însă Demba Ba nu este de acord cu această teorie. Atacantul senegalez susţin că un om nu ar trebui identificat după culoare pielii, deoarece este vorba despre rasism:

”( Reporter: După întâmplările de pe teren, a fost o dezabatere dacă ceeea ce s-a întâmplat, a fost cu adevărat un act de rasism. Comentatorii, atât negrii, cât şi albi, au spus că nu a fost rasism, fiindcă se referea la el ca la un om negru) Toţi trebuie să acceptăm opiniile unora sau altora. Am crescut diferit, am crescut în diferite culturi, chiar şi negrii. Unii au crescut în Europa, alţii în Africa. Unii albi au crescut în Africa, alţii în Europa. Aşa că toţi vom avea opinii diferite bazate pe istoria noastră, pe experienţa noastră. Asta e ceea ce spun, că trebuie să acceptăm. Însă, problema nu este faptul că a numit antrenorul omul negru. Pentru că eu sunt negru şi o ştiu, iar dacă o să spun despre mine că sunt negru, nu o să fie rasism. Însă contextul la care te referi, în primul rând. Şi ai face la fel, dacă ai fii din diferite culturi, ai face la fel cu oamenii albi sau cu asiaticii? Ai face la fel?!

Cu tot ceea ce se întâmplă în fotbal în 2020, cu această mişcare ”Black lives matter” şi toate aceste actţiuni, trebuie să fii atent ca oficial la cum te referi la jucători. Ei îşi fac temele, ei ştiu cine e acolo, crede-mă. Am fost arbitrat de alţi arbitri în acest sezon şi în sezonul trecut, pe care nu i-am văzut în viaţa mea şi ştiau cine sunt. Ştiu cine sunt, dar ar trebui să îşi facă temele şi în privinţa membruilor staff-ului, despre jucătorii care au avut mai puţină vizibilitate în carieră. Deoarece imediat ce ajungi la stadion începi să interacţionezi cu aceşti oameni şi trebuie să ştii cine sunt aceşti oameni”, a spus Demba Ba.

Demba Ba şi teoria conspiraţiei: ”Am luat 3 galbene în 10 minute, nu am mai văzut aşa ceva”

Atacantul în vârstă de 35 de ani susţine că arbitrii români au avut o atitudine agresivă încă de când a început meciul. Până în minutul 14, când s-a oprit partida, Ovidiu Haţegan a acordat trei cartonaşe galbene jucătorilor de la Istanbul Başakşehir. Însă arbitrul român este acoperit, deoarece de fiecare dată a fost vorba despre intrări foarte dure ale jucătorilor lui Başakşehir.

Totuşi, Demba Ba critică această atitudine a arbitrilor şi spune că cele trei cartonaşe galbene acordate în 10 minute lasă loc de interpretări:

”Vii dintr-o ţară diferită şi vii să arbitrezi două echipe cu multe naţionalităţi. Trebuie să ne aducem aminte de circumstanţe, suntem pe un teren de fotbal, jucătorii erau încinşi fiindcă era un joc important. PSG trebuie să câştige pentru a fi siguri că rămân în Champions League, iar noi am venit să ne luptăm, fiindcă suntem competitori şi vrem să câştigăm meciuri. Mergem din nou la context. Am luat 3 galbene în 10 minute. Nu am mai văzut aşa ceva în fotbal. În 10 minute, nu am mai văzut aşa ceva nicăieri. Aşa că deja ai început ceva, dacă îmi dai atâtea galbene în 10 minute. O să încep să mă gândesc, e clar. Omul ăsta este aici doar pentru... ştii ce vreau să spun”, a mai spus Demba Ba pentru TRT World.

 

Afla mai multe despre: demba ba 

viewscnt
Articole similare