Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

RETRO SPORT | Sportivii în comunism: eroi, bunuri naţionale şi negustori de ocazie

RETRO SPORT | Sportivii în comunism: eroi, bunuri naţionale şi negustori de ocazie

Sporturi

Comentarii

Retro Sport este o rubrică prin care telekomsport.ro îşi propune să prezinte într-un mod dinamic momente importante din istoria sportului. Pompiliu-Nicolae Constantin, comentator Telekom Sport şi istoric, vă oferă săptămânal câte un episod, alături de specialişti din domeniu.

Episodul din această săptămână are în centrul atenţiei statutul sportivilor în perioada comunistă. Mulţi dintre ei erau priviţi ca eroi naţionali, dar şi ca bunuri sau produse ale sistemului, iar, în consecinţă, trebuiau protejate. Istoricul Valentin Vasile, cercetător în cadrul CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii), este invitatul lui Pompiliu-Nicolae Constantin.

Cei doi evidenţiază modul în care sportivii erau priviţi în societate, privilegiile de care se bucurau, dar şi teama autorităţilor de a-i pierde. Posibilitatea sportivilor de a călători în străinătate aducea totodată şi riscul ca aceştia să rămână în afara ţării, ceea ce impunea o monitorizare sporită din partea autorităţilor.

Valentin Vasile este autorul cărţii „Viaţa cotidiană a românilor între anii 1941-1965”, apărută la editura Cetatea de Scaun.​

Afla mai multe despre: retro sportpompiliu constantin 

viewscnt
Articole similare