Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Retrospectiva anului 2023. Nume uriaşe din sport au ”dispărut” dintre noi în acest an

Retrospectiva anului 2023. Nume uriaşe din sport au ”dispărut” dintre noi în acest an

Alte sporturi

Comentarii

Sportul mondial a suferit pierderi mari în 2023, an în care s-a despărţit de foşti mari fotbalişti precum Bobby Charlton, Francis Lee, Trevor Francis, Terry Venables, Gianluca Vialli, foştii alteşi Greg Foster şi Bob Richards şi nu numai.

Iată câteva personalităţi care s-au stins din viaţă în anul 2023, în ordinarea cronologică, potrivit agerpres.ro.:

IANUARIE

1 : Frank McGarvey, fostul atacant al echipei de fotbal Celtic Glasgow şi al selecţionatei Scoţiei a încetat din viaţă, la vârsta de 66 de ani, în urma unui cancer de pancreas.

2 : Pilotul american de raliuri Kenneth Block, 55 ani, a decedat într-un accident de snowmobil petrecut la Park City (Utah/SUA).

4: Legendara schioare germană Rosi Mittermeier, dublă campioană olimpică, a încetat din viaţă la 72 de ani. Rosi Mittermeier şi-a câştigat faima la Jocurile Olimpice de la Innsbruck (Austria), din anul 1976, după ce a reuşit să cucerească medaliile de aur la coborâre şi slalom, plus una de argint la slalom uriaş. În acelaşi an, ea a câştigat marele Glob de Cristal în Cupa Mondială de schi alpin, retrăgându-se din activitate la finalul sezonului respectiv, la vârsta de 25 de ani.

6: Fostul mare atacant italian Gianluca Vialli a încetat din viaţă la vârsta de 58 de ani, bolnav de cancer. Vialli, care a avut o carieră frumoasă la Sampdoria, Juventus şi Chelsea, adunând 59 de selecţii la naţionala Italiei, a fost diagnosticat în 2017 cu cancer pancreatic. A fost declarat în remisie un an mai târziu, dar boala a revenit.

12: Fostul boxer sud-african Gerrie Coetzee, campion mondial al greilor în 1983, se stinge la vârsta de 67 de ani.

26: Jessie Lemonier, fost jucător de fotbal american la Detroit Lions, s-a stins din viaţă la doar 25 de ani. Lemonier şi-a început cariera de jucător profesionist la Los Angeles Chargers în 2020, iar în sezonul 2021 a disputat şapte meciuri pentru Detroit Lions, în NFL.

30: Canadianul Bobby Hull, legendarul jucător de hochei pe gheaţă al anilor '60, a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani. Cunoscut sub apelativul de "Golden Jet" din cauza părului său blond şi a vitezei pe care o avea pe gheaţă, Bobby Hull a câştigat Cupa Stanley în 1961 cu Chicago Blackhawks, echipă la care şi-a menţinut supremaţia pentru cele mai multe goluri înscrise (604).

FEBRUARIE

6Handbalistul turc Cemal Kutahya, fost jucător la CSU din Suceava, şi-a găsit sfârşitul sub dărâmăturile casei sale, alături de băieţelul Cinar şi soţia sa Cemal, care era însărcinată în 5 luni, într-unul dintre cutremurele care au lovit Turcia.

7 Eyup Turkaslan, portarul echipei de fotbal Yeni Malatyaspor, a murit într-unul dintre cutremurele care au lovit Turcia. Ahmet Eyup Turkaslan avea 28 de ani.

8: Miroslav Blazevic, fostul selecţioner al Croaţiei, a încetat din viaţă cu două zile înaintea împlinirii vârstei de 88 de ani, a anunţat Federaţia croată de fotbal. Blazevic a condus Croaţia până pe treapta a treia a podiumului la Cupa Mondială din 1998, după ce a învins la limită în optimile de finală selecţionata României (1-0). Tehnicianul croat a decedat după o lungă bătălie cu cancerul, maladie care i-a fost diagnosticată în 2011.

8: Fostul internaţional austriac Volkan Kahraman a fost împuşcat mortal în plină stradă la Viena, după o dispută cu un bărbat, care apoi s-a sinucis. Fostul fotbalist de 43 de ani a avut o discuţie aprinsă într-o cafenea cu o altă persoană, care, în timp ce ieşea, a scos o armă şi l-a împuşcat în cap. Kahraman şi-a început cariera profesionistă la Feyenoord Rotterdam, pe când avea doar 17 ani. În 1998, el a fost transferat la Excelsior Rotterdam, tot în prima ligă olandeză, la care a jucat trei sezoane. În 2002, pe când evolua la clubul austriac Pasching, el a fost convocat la naţionala Austriei, la care a disputat trei meciuri.

9:  Fostul fotbalist spaniol Marcos Alonso Pena, adversar al Stelei în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, a încetat din viaţă la vârsta de 63 de ani, în urma unui cancer. Marcos Alonso Pena este tatăl lui Marcos Alonso Mendoza, care joacă în prezent la FC Barcelona, şi fiul unui alt fost internaţional, Marcos Alonso Imaz "Marquitos". Marcos Alonso Pena a jucat în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, contra Stelei (0-2 la loviturile de departajare), el executând al patrulea penalty apărat de Helmut Duckadam. El a câştigat cinci trofee cu FC Barcelona: campionatul (1984-85), Cupa (1983), Supercupa Spaniei (1983) şi două Cupe ale Ligii spaniole (1983 şi 1986).

18: Fotbalistul ghanez Christian Atsu (31 ani) îşi pierde viaţa în cutremurul din Turcia.

21: Amancio Amaro Varela, preşedintele de onoare al clubului Real Madrid şi o adevărată legendă a fotbalului spaniol, a încetat din viaţă la vârsta de 83 de ani. Amancio a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1966 alături de Real Madrid, precum şi nouă titluri naţionale şi trei Cupe ale Spaniei, fiind cel mai bun marcator în 1969 şi 1970. Amancio a fost jucător la Real Madrid din 1962 până în 1976. În acele 14 sezoane a disputat 471 de meciuri şi a marcat 155 de goluri. Amancio a fost selecţionat de 42 de ori în prima reprezentativă a Spaniei şi a făcut parte din echipa care a cucerit primul titlu de campioană a Europei din istoria naţionalei spaniole, în 1964, pe Santiago Bernabeu, împotriva Uniunii Sovietice.

26: Americanul Bob Richards, primul atlet care a cucerit două titluri consecutive de campion olimpic la săritura cu prăjina, a încetat din viaţă la vârsta de 97 de ani. Supranumit "Pastorul zburător", după ce a devenit evanghelist în 1946, Richards a cucerit bronzul la prima sa participare la Jocurile Olimpice, în 1948, la Londra, înainte de a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la ediţiile de la Helsinki (1952) şi Melbourne (1956).

MARTIE

1Francezul Just Fontaine, recordmanul numărului de goluri înscrise la un turneu final de Cupă Mondială (13), în 1958, a încetat din viaţă la vârsta de 89 de ani. Fontaine, care a adunat 21 de selecţii în echipa naţională de fotbal a Franţei, a fost unul din eroii Cupei Mondiale din 1958 din Suedia, la care echipa Franţei a atins semifinalele pentru prima oară în istoria sa, fiind învinsă de Brazilia lui Pele. Fontaine şi-a mai trecut în palmares patru titluri de campion al Franţei (unul cu Nice, trei cu Reims), două Cupe ale Franţei (Nice în 1954 şi Reims în 1958) şi o finală de Cupă a Campionilor Europeni cu Reims, pierdută în 1959 (0-1) în faţa lui Real Madrid.

5:  Moustapha Sylla (21 ani), fundaşul echipei ivoriene de fotbal de primă divizie Racing d'Abidjan, a încetat din viaţă după ce i s-a făcut rău pe teren în plină desfăşurare a meciului în care juca.

APRILIE

5: Ian McIntosh, selecţionerul echipei de rugby a Africii de Sud în perioada 1993-1994, a încetat din viaţă, la vârsta de 84 de ani, în urma unui cancer.

13: Jucătoarea italiană de volei Julia Ituma, în vârstă de 18 ani, a fost găsită decedată la Istanbul, după ce a căzut de fereastra camerei sale de hotel unde era cazată alături de coechipierele de la formaţia Igor Gorgonzola Novara, pentru a disputa un meci din Liga Campionilor.

13Fotbalistul profesionist tunisian Nizar Issaoui a decedat după ce şi-a dat foc pentru a protesta împotriva ''statului poliţienesc''. Issaoui, 35 ani, care nu avea club după ce jucase la mai multe echipe din prima ligă şi din diviziile inferioare.

23Atleta americană Tori Bowie, vicecampioană olimpică la 100 m în 2016 şi campioană mondială pe aceeaşi distanţă în 2017, a murit la vârsta de 32 de ani. Bowie şi-a construit rapid un palmares impresionant, mai întâi prin câştigarea a trei medalii olimpice în 2016 la Rio, aur la ştafeta 4x100 m, argint la 100 m şi bronz la 200 m. Ea a fost apoi campioană mondială la 100 m în 2017 la Londra, unde câştigat titlul şi cu ştafeta 4x100 m.

MAI

9: Legendarul portar mexican Antonio ''Tota'' Carbajal, primul fotbalist care a jucat la cinci Cupe Mondiale, a decedat la vârsta de 93 de ani, în oraşul Leon (centrul ţării). Antonio Carbajal, cu 47 de selecţii pentru Mexic, a participat la Cupele Mondiale din 1950 (Brazilia), 1954 (Elveţia), 1958 (Suedia), 1962 (Chile) şi 1966 (Anglia).

11: Fosta internaţională braziliană de volei Ana Paula Borgo a încetat din viaţă la vârsta de 29 de ani, în urma unui cancer. Alături de echipa Braziliei, Borgo a fost vicecampioană în 2019 în Liga Naţiunilor şi campioană mondială Under-23 în Turcia, în 2015.

IUNIE

3: Fostul atlet american Jim Hines, campion olimpic în 1968 la 100 m, moare la vârsta de 76 de ani. El a fost primul sprinter care a coborât sub 10 secunde pe 100 m.

10: Clive Barker, fostul selecţioner al "Bafana Bafana" în primii ani după revenirea Africii de Sud în plan internaţional după finalul apartheid-ului în anii '90, a încetat din viaţă la vârsta de 78 de ani. Barker a fost numit selecţioner în 1994 şi a condu echipa la titlul de campioană a Africii la fotbal în 1996, învingând Tunisia în finala CAN de la Johannesburg (2-0), în prezenţa preşedintelui sud-african Nelson Mandela.

12: Silvio Berlusconi, fost preşedinte al clubului italian de fotbal AC Milan, patronul clubului Monza, încetează din viaţă la 86 de ani.

16: Ciclistul elveţian Gino Maeder (26 ani) a decedat din cauza leziunilor suferite în urma căzăturii grave din etapa a cincea a Turului Elveţiei. Accidentul a avut loc la kilometrul 197 al etapei-regină, într-o coborâre vertiginoasă înaintea sosirii de la Le Punt.

22:  Fostul jucător şi antrenor Stephane Demol, figură emblematică a echipei de fotbal a Belgiei semifinalistă la Cupa Mondială din 1986, din Mexic, a încetat din viaţă, la Bruxelles, în urma unui stop cardiacm la vârsta de 57 de ani. Fostul fundaş central a jucat la Anderlecht, Standard Liege, FC Porto, Braga, Bologna şi Toulouse. Internaţional de 38 de ori, el a participat activ la campania "diavolilor roşii", care au încheiat pe locul 4 la Mondialul din Mexic din 1986.

IULIE

4: Fostul fotbalist francez Georges Bereta moare la vârsta de 77 ani, după ce a cucerit şase titluri de campion cu Saint-Etienne (1967-1975).

6: Pugilistul nicaraguan Keyving Magdiel Hernandez Gonzalez, în vârstă de 23 de ani, a decedat la un spital din Matagalpa, din nordul ţării, după ce suferise un KO în urmă cu trei luni, la debutul său ca profesionist. Boxerul a murit la o săptămână după ce a fost externat dintr-un alt spital din Managua, unde se aflase în comă.

9: Fostul mare fotbalist spaniol Luis Suarez încetează din viaţă la vârsta de 88 de ani. Fost jucător la FC Barcelona şi Inter Milano, Suarez a primit Balonul de Aur în 1960. El a devenit campion european cu naţionala Spaniei în 1964.

AUGUST

8: Federico Martin Bahamontes, primul ciclist spaniol care a câştigat Turul Franţei, considerat unul dintre cei mai buni căţărători din istorie, a încetat din viaţă la vârsta de 95 de ani. Învingător în Marea Buclă în 1959, Bahamontes a fost de asemenea sextuplu laureat al clasamentului căţărătorilor din Turul Franţei (1954, 1958, 1959, 1962, 1963 şi 1964). Supranumit "Vulturul din Toledo", rutierul spaniol a obţinut 74 de victorii pe parcursul carierei sale.

19: Fostul antrenor Carlo Mazzone, celebru pentru longevitatea sa în Serie A şi entuziasmul său uneori debordant, a decedat la vârsta de 86 de ani. Mazzone, a cărui carieră de antrenor a debutat în 1968 şi s-a încheiat în 2006, deţine recordul de meciuri în prima ligă italiană pentru un antrenor (792), dar şi pentru toate competiţiile şi diviziile (1.278).Între altele, Maz

SEPTEMBRIE

20: Maddy Cusack, mijlocaşul echipei feminine de fotbal Sheffield United, a încetat din viaţă la vârsta de 27 de ani. Cusack, care a sosit la Sheffield United în 2019, a mai jucat anterior la Birmingham City, Aston Villa şi Nottingham Forest.

21: Voleibalista braziliană Walewska Moreira de Oliveira, campioană olimpică în 2008, încetează din viaţă la doar 43 de ani.

OCTOMBRIE

2: Fostul atacant englez Francis Lee a decedat la vârsta de 79 de ani, după o luptă cu cancerul, a anunţat clubul de fotbal Manchester City, pentru care a jucat între 1967-1974. Lee, care a fost şi preşedinte al clubului în anii '90, a marcat 148 de goluri în 330 de apariţii pentru ''cetăţeni''. El a adunat 27 de selecţii pentru naţionala Angliei, marcând 10 goluri, după ce a debutat pentru selecţionata Albionului în 1968. A participat cu echipa la Cupa Mondială din 1970, din Mexic, evoluând 78 de minute în meciul cu România (1-0).

21: Fostul mare fotbalist englez Bobby Charlton, campion mondial în 1966, încetează din viaţă la vârsta de 86 de ani. Legendă a clubului Manchester United, Charlton a cucerit trei titluri de campion cu ''diavolii roşii'', Cupa Campionilor Europeni (1968), dar şi Balonul de Aur (1966).

28Clubul englez de hochei pe gheaţă Nottingham Panthers a anunţat decesul jucătorului american Adam Johnson, în vârstă de 29 de ani, după ce acesta a suferit o tăietură gravă la gât cauzată de o patină, în timpul unui meci din Challenge Cup. Americanul fusese jucătorul echipei Pittsburgh Penguins din NHL.

NOIEMBRIE

1: Legendarul antrenor de baschet universitar Bob Knight, care a cucerit aurul olimpic în 1984 la Los Angeles cu echipa Statelor Unite, a încetat din viaţă la vârsta de 83 de ani. Knight a câştigat trei titluri NCAA la cârma echipei din Indiana (1976, 1981, 1987) şi are în palmares 902 victorii cu echipele Army (1965-1971), Indiana (1972-2000) şi Texas Tech (2002-2008), plasându-l drept al şaselea antrenor cu cele mai multe victorii din istoria baschetului universitar.

2: Fostul baschetbalist american Walter Davis, recordmanul de puncte al echipei Phoenix Suns în NBA, a încetat din viaţă la vârsta de 69 de ani. Walter Davis a fost campion olimpic la Montreal, în 1976, înainte de a juca în liga profesionistă nord-americană de baschet, fiind selecţionat de şase ori pentru All-Star Game (1977-1992), cu medii de 18,9 puncte pe meci pentru Phoenix Suns, Denver Nuggets şi Portland Trail Blazers. Davis a înscris 15.666 puncte în 11 sezoane jucate la Phoenix Suns, iar tricoul său cu numărul 6 a fost retras în 1994.

11: Atacantul ghanez Raphael Dwamena, fostul jucător al echipelor spaniole Levante şi Zaragoza, a încetat din viaţă, în timpul unui meci din prima ligă a campionatului de fotbal al Albaniei. Dwamena (28 ani), care evolua în acest sezon pentru formaţia KF Egnatia, s-a prăbuşit pe teren în minutul 24 al partidei cu Partizani Tirana. Fotbalistul african, cu nouă selecţii în naţionala ţării sale, a fost transportat la spital, după ce s-a încercat resuscitarea sa pe teren, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.

19: Fostul rugbyst sud-african Hannes Strydom, campion mondial cu selecţionata Springboks în 1995, a încetat din viaţă la vârsta de 58 de ani, în urma unui accident rutier. El a adunat în total 21 de selecţii între 1993 şi 1997.

25: A încetat din viaţă antrenorul englez Terry Venables, cel care s-a aflat pe banca tehnică a echipei FC Barcelona în finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal cu Steaua Bucureşti din 1986, de la Sevilla, câştigată atunci de stelişti cu scorul de 2-0 în urma loviturilor de departajare. Fost selecţioner al naţionalei Angliei, Terry Venables, a murit la vârsta de 80 de ani.

DECEMBRIE

13: Italianul Antonio "Totonno" Juliano, jucător legendar al echipei Napoli, campion european cu echipa Italiei şi unul din artizanii aducerii lui Diego Armando Maradona la clubul italian de fotbal, a decedat la vârsta de 80 de ani. Juliano s-a născut la Napoli şi a jucat timp de 17 ani (1961-1978) sub tricoul echipei napolitane, dintre care 12 cu banderola de căpitan, iar cariera şi-a încheiat-o la Bologna. El a câştigat două Cupe ale Italiei (1962 şi 1976), o Cupă Alpină (1966) şi a fost de 18 ori selecţionat în naţionala Italiei, cu care a câştigat EURO 1968 din Italia, fiind şi vicecampion mondial în 1970, la Ciudad de Mexico. El a participat şi la Cupele Mondiale din Anglia (1966) şi Germania (1974).

Afla mai multe despre: bobby charltongianluca viallisilvio berlusconi 

viewscnt
Articole similare