Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Revoluţia propusă de Ceferin în fotbalul european. Preşedintele UEFA ia de la "bogaţi" şi dă la "săraci" prin reforma fair-play-ului financiar

Revoluţia propusă de Ceferin în fotbalul european. Preşedintele UEFA ia de la "bogaţi" şi dă la "săraci" prin reforma fair-play-ului financiar
Comentarii

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, vrea să vadă adoptat până la sfârşitul anului proiectul său de reformă a fair play-ului financiar, o regulă introdusă în 2010, care le interzice cluburilor să cheltuie mai mult decât câştigă.

"Cred că trebuie să o facem în acest an, vom începe să lucrăm serios la asta în septembrie", a spus Ceferin.

Acest dispozitiv era menit să echilibreze administrarea cluburilor, în condiţiile în care rivalitatea lor sportivă le împinge să cheltuie sfidând orice regulă contabilă. Ceferin s-a confruntat însă cu o serie de dificultăţi practice şi a fost acuzat de îngheţarea poziţiilor în Europa în beneficiul cluburilor mari, care sunt sigure că obţin venituri ridicate.

"Funcţionează foarte bine, însă acum trebuie să ne adaptăm la alte vremuri, să îl modernizăm cu noi instrumente. Diferenţa dintre cluburile mari şi cele mici este din ce în ce mai mare. Nu cred că putem pune capăt complet acestui proces, însă cel puţin îl putem reduce în oarecare măsură", a spus preşedintele UEFA.

Printre ideile propuse, şi care ar urma să fie discutate, se află o aşa-numită "luxury tax" menită să oblige cluburile care cheltuie dincolo de o anumită limită să vireze "o anumită sumă altor cluburi ce respectă fair play-ul financiar", a spus Ceferin.

El a menţionat şi posibilitatea limitării numărului de jucători într-un efectiv. "Asta se întâmplă în Liga Campionilor, însă ligile nu o fac, în ceea ce priveşte campionatele naţionale. Ar trebui ca întreg ecosistemul să lucreze împreună pentru a găsi soluţii".

Această reflecţie vine într-un context financiar dificil pentru cluburile europene, ale căror venituri pentru sezoanele 2019/20 şi 2020/21 ar urma să scadă cu 8,7 miliarde de euro în urma crizei sanitare, a estimat în luna mai un raport al UEFA.

Cluburilor le este cu atât mai greu să facă economii cu cât costurile salariale nu au încetat să crească în ultimii zece ani. Ele absorb acum mai mult de 60% din venituri, un raport "semnificativ mai mare decât în orice altă industrie", a observat UEFA.

Afla mai multe despre: ceferin 

viewscnt
Articole similare