Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

România a pierdut medaliile de argint şi bronz din concursul de haltere de la JO de la Londra, după ce Roxana Cocoş şi Răzvan Martin au fost testaţi pozitiv retroactiv

România a pierdut medaliile de argint şi bronz din concursul de haltere de la JO de la Londra, după ce Roxana Cocoş şi Răzvan Martin au fost testaţi pozitiv retroactiv

Jocurile olimpice

Comentarii

Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a retras, miercuri, medaliile de argint şi de bronz, cucerite de Roxana Cocoş, respectiv Răzvan Martin la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, după ce ei au fost testaţi pozitiv la reanalizarea probelor.

CIO precizează că Martin şi Cocoş trebuie să returneze medaliile primite în urmă cu opt ani.

Roxana Cocos, care a câştigat argintul la categoria 69 kg şi Razvan Martin, medaliat cu bronz la categoria similară masculină, au fost găsiţi dopaţi cu stanozolol (un steroid anabolizant), printre alte substanţe, la retestarea probelor prelevate în 2012.

Un al treilea halterofil român, Gabriel Sincraian, care nu a terminat concursul la categoria 85 kg, la Londra 2012, a fost de asemenea descalificat, după ce testul său a ieşit pozitiv pentru aceleaşi substanţe.

Aceste cazuri pozitive au fost făcute publice de Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) în ianuarie, şi, cum cei depistaţi dopaţi nu au contestat testele, Comisia de Disciplină a CIO a decis oficial descalificarea lor şi retragerea medaliilor.

"Notificarea trimisă de Agenţia Internaţională de Testare (ITA) sportivilor în cauză la iniţierea procedurilor le oferă posibilitatea de a fi audiat cazul lor în faţa Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS) sau în faţa unei comisii de disciplină a CIO. (...) În cazurile de faţă, sportivii au ales să nu meargă la TAS, astfel încât cazurile au fost gestionate automat de Comisia de Disciplină a CIO", a precizat forul olimpic internaţional.

România a mai avut un caz descoperit pozitiv după reanalizarea eşantioanelor de la Londra, Florin Croitoru.

Potrivit insidethegames.biz, România va primi o suspendare pentru un an în baza "deciziei de la Tbilisi", astfel că halterofilii tricolori nu vor putea participa la JO de la Tokyo, amânate pentru 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.

Hotărârea Federaţiei Internaţionale de Haltere prevede interdicţii de un an impuse naţiunilor care au trei sau mai multe cazuri pozitive în reevaluarea probelor de la Beijing 2008 şi Londra 2012 de către CIO. Nouă naţiuni au fost sancţionate până în prezent în temeiul acestei hotărâri.

CIO stochează şi comandă în mod regulat retestarea a sute de eşantioane de la olimpiadele anterioare, cu scopul de a depista dopajul, folosind noi metode de testare care nu erau disponibile în acel moment sau căutând substanţe care nu erau cunoscute atunci.

Testele pozitive sunt în continuare o problemă pentru IWF, iar CIO a ameninţat că halterele riscă să-şi piardă locul la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, cu excepţia cazului în care federaţia îşi revizuieşte programul de dopaj şi modul de conducere.

România a cucerit la Londra două medalii de aur, cinci de argint şi două de bronz. Noul bilanţ al sportivilor tricolori este acum de două medalii de aur, patru de argint şi una de bronz.

Afla mai multe despre: cio 

viewscnt
Articole similare