Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

S-a lansat "El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei". De unde poate fi cumpărată cartea despre legendarul meci din Argentina

S-a lansat "El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei". De unde poate fi cumpărată cartea despre legendarul meci din Argentinagalerie foto
Comentarii

De puţin timp, a ieşit de sub lumina tiparului ultima carte a lui Bogdan Socol, El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei. Cartea este scrisă în urma experienţei trăite de autor la ultimul derby Boca Juniors - River Plate disputat înaintea pandemiei de coronavirus şi prezintă detaliat şi celelalte două mari rivalităţi din Buenos Aires, Independiente - Racing Club şi Huracan - San Lorenzo.

Cartea s-a născut în fumul grătarelor din barrio-urile din Buenos Aires, în vâltoarea pasiunii pentru fotbal a argentinienilor şi în tumultul unei naţiuni binecuvântate de Dumnezeu cu cel mai nebun derby de pe Pământ, după cum afirmă chiar Bogdan Socol. Iar Radu Păltineanu, cunoscutul aventurier care a străbătut Americile de la Nord la Sud pe bicicletă, scrie în prefaţa cărţii:

Înainte să răsfoieşti cartea lui Bogdan Socol, ai fi tentat să crezi că El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei este o carte despre unul dintre cele mai importante derby-uri din America Latină şi atât. Despre visul unui reporter de a asista la unul dintre cele mai frumoase meciuri de fotbal de pe planetă şi despre cum universul conspiră întru realizarea acestuia.

Dar, lecturând pagină după pagină, cititorul este introdus într-o altă lume, într-o altă cultură, într-un univers care surprinde la tot pasul şi în care rivalităţile dintre cluburile de cartier din Buenos Aires şi derby-urile dintre acestea îl fac până şi pe Dumnezeu să pălească în importanţă, asta într-una din cele mai catolice ţări de pe planetă. Astfel că nu este de mirare că până şi Papa Francisc este suporterul înfocat al uneia dintre aceste echipe.

Dincolo de sofisticatul centru al Buenos Aires-ului, descoperim în paginile lui El Superclasico adevăratul suflet argentinian care zace în cartierele mărginaşe cu case colorate din lemn şi tablă, unde inima oamenilor de toate clasele bate pentru echipa lor favorită de cartier. Bogdan a bătut jumătate de planetă pentru a asista la ceea ce el numeşte derby-ul secolului, semifinala Cupei Libertadores care se joacă între cele două mari rivale argentiniene: Boca Juniors şi River Plate.

Dincolo de vâltoarea arenelor, descoperim tradiţiile, pasiunea, dramatismul şi chiar superstiţiile localnicilor. Trebuie să recunosc că nu sunt un microbist înrăit, dar El Superclasico nu este despre fotbal. Este în primul rând despre Argentina şi argentinieni, despre ce înseamnă să fii argentinian şi să trăieşti argentinian pentru că fotbalul înseamnă Argentina, iar Argentina înseamnă fotbal. Nu se poate vorbi de una fără cealaltă şi cu atât mai puţin nu se poate vorbi doar despre fotbal fără sufletul acestuia reprezentat de suporteri.

Este greu pentru cineva din afară să înţeleagă pasiunea cu care sud-americanii trăiesc astfel de evenimente. În anii petrecuţi pe două roţi de-a lungul şi latul Americii de Sud, am ajuns să înţeleg acest fenomen social numit fotbal. Practic, fotbalul nu este un simplu sport. Întreaga suflare a comunităţii, a oraşului, a regiunii, a ţării se opreşte în ziua meciului. Nimic pe lumea asta nu este mai important sau mai sfânt decât echipa lui favorită de fotbal. Fotbalul curge prin venele oricărui sud-american.

Argentinienii aceştia simpli, dar pasionali trăiesc prin şi pentru Sportul Rege. Trăiesc fiecare victorie şi fiecare eşec la o intensitate greu de înţeles şi mă bucur că El Superclasico inspiră cititorilor această atmosferă. Redă foarte fidel întreaga dimensiune a fenomenului, a trăirii, în toate culorile ei.  Poate că Argentina este cunoscută pentru tango şi pentru sofisticarea europeană a Buenos Aires-ului. Totodată este cunoscută şi pentru spiritul pasional şi vulcanic al argentinienilor alimentat cel mai probabil de sosul picant chimichurri pe care Bogdan se încumetă şi el să-l pună peste un choripan tradiţional servit într-o bojdeucă de la colţul străzii unde nu se discută altceva decât meciul echipei favorite.

Dincolo de toate, El Superclasico nu este o poveste a înfrângerii clubului Boca Juniors pe teren propriu. Nu este nici măcar despre visul lui Bogdan de a asista la un astfel de eveniment. El Superclasico este o poveste a diversităţii din Buenos Aires în care fotbalul este numitorul comun al celor săraci şi al celor bogaţi, al celor împătimiţi şi pasionali, al sfinţilor şi al diavolilor.

Cartea El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei (împreună cu un album de peste 150 de fotografiise găseşte deja în librării si poate fi comandată de aici.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: boca juniors 

viewscnt
Articole similare