Experiențe împreună.
You are here:

Să fie pace pe pământ. ONU a aprobat armistiţiul olimpic pentru JO de iarnă din Coreea de Sud

Să fie pace pe pământ. ONU a aprobat armistiţiul olimpic pentru JO de iarnă din Coreea de Sud

Jocurile olimpice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a aprobat o rezoluţie care îndeamnă statele lumii să respecte armistiţiul olimpic în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, care vor avea loc în staţiunea sud-coreeană PyeongChang, între 9 şi 25 februarie.

ONU consideră că Jocurile Olimpice sunt o oportunitate de a construi o lume "mai bună şi mai paşnică' şi, prin urmare, îndeamnă toate ţările să respecte Armistiţiul olimpic, o tradiţie a Greciei antice readusă pentru prima oară în actualitate cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Barcelona, din 1992.

Armistiţiul sau pacea olimpică este o perioadă care începe cu şapte zile înainte de Jocurile Olimpice şi ia sfârşit la o săptămână după închiderea acestora, în timpul căreia ţările trebuie să evite măsurile care limitează participarea sportivilor şi să oprească toate ostilităţile.

Preşedintele Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Miroslav Lajcak, a admis că "este clar că sportul în sine nu va opri un război', dar a menţionat că fotbalul "garantează pacea mai bine decât o armă, deoarece construieşte în loc să distrugă şi uneşte oamenii, în loc să-l trimită să lupte pentru viaţa lor"

Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluţia "Sportul pentru dezvoltare şi pace: construirea unei lumi paşnice şi mai bune prin sport şi idealul olimpic", în care îndeamnă statele să respecte armistiţiul olimpic.

ONU cere să se "garanteze în special deplasarea, accesul şi participarea la condiţii de siguranţă pentru sportivii şi oficialii" care vor lua parte la evenimentul sportiv din Coreea de Sud.

Adunarea Generală recunoaşte rolul pe care sportul şi Jocurile Olimpice şi Paralimpice îl au în privinţa "promovării drepturilor omului' şi apreciază rolul sportivilor care luptă pentru 'înţelegerea umană prin sport şi idealul olimpic'.

Comentarii
viewscnt