Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Un savant grec îl acuză pe Erdogan că a exagerat scandalul de rasism în care este implicat Sebastian Colţescu, pentru a profita politic de el: ”Consiliul Europei urma să discute sancţiuni contra Turciei”

Un savant grec îl acuză pe Erdogan că a exagerat scandalul de rasism în care este implicat Sebastian Colţescu, pentru a profita politic de el: ”Consiliul Europei urma să discute sancţiuni contra Turciei”

Diverse

Comentarii

Theofanis Malkidis, profesor doctor la Universitatea Panteion şi membru al Asociaţiei Internaţionale a Savanţilor în Genocid, îl acuză pe Recep Erdogan că a profitat politic de incidentul în urma căruia Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism. În următoarea zi, Consiliul Europei urma să discute despre sancţiuni împotriva Turciei, din cauza acţiunilor provocatoare pe care le-a desfăşurat în Marea Mediterană, împotriva Greciei şi Ciprului.

Scandalul de la PSG - Istanbul Başakşehir este privit din alt unghi de un om de ştiinţă din Grecia. Theofanis Malkidis, profesor doctor la Universitatea Panteion, susţine că cei de la Istanbul Başakşehir au amplificat scandalul de rasism, deoarece s-a potrivit perfect într-un context politic nefavorabil Turciei.

Incidentul de rasism a avut loc în seara de 8 decembrie, în timpul meciului PSG - Istanbul Başakşehir. A doua zi, în Consiliul Europei urma să se discute despre sancţiuni împotriva Turciei. Regimul de la Ankara urma să fie condamnat pentru atitudinea agresivă pe care a avut-o în ultima perioadă în Marea Mediterană, contra Ciprului şi Greciei.

Theofanis Malkidis spune că Recep Erdogan a încercat să exploateze cât mai mult incidentul de rasism de la Paris şi ar fi fost ajutat inclusiv de cei de la PSG, club deţinut de Nasser Al-Khelaifi, un apropiat al emirului Qatarului. Imediat după ce meciul a fost oprit, jucătorii de la PSG au refuzat să revină pe teren, în semn de solidaritate cu Pierre Webo şi Demba Ba. Theofanis Malkidis spune că acest şir de evenimente ar putea părea o coincidenţă, dar susţine că nu este. 

”Incidentul cu atacul ”rasist” a venit la momentul potrivit pentru mass-media inspirată de Goebbels (n.r. Joseph Goebbels - fost ministru al Propagandei Naziste între 1933 şi 1945 şi unul dintre cei mai devotaţi colaboratori ai lui Hitler), de care Erdogan avea nevoie cu câteva ore înainte ca cei din Consiliul Europei să discute sancţiuni contra Turciei.

”Scenariul” este ideal: pe pământ francez, un arbitru UEFA ”atacă” un membru al clubului turc, într-un moment în care Ankara acuză Uniunea Europeană de rasism, în timp ce Parisul (n.r. PSG), care s-a retras şi el din luptă (n.r. din meci), aparţine emirului Qatarului, adică cel mai apropiat aliat şi finanţator al lui Erdogan. Poate părea o teorie a conspiraţiei, sau o coincidenţă sau o exagerare, dar cu siguranţă cei care urmăresc şi au cunoştinţe despre Turcia şi Erdogan ştiu că nu e nimic întâmplător în toate acestea”, a scris Theofanis Malkidis, într-un editorial publicat de newsbreak.gr. 

Turcia a desfăşurat în ultimele luni mai multe manevre cu nave militare, în Marea Mediterană, în apropiere de Grecia şi Cipru. La finalul lunii august, Turcia a anunţat că va desfăşura un exerciţiu militar la sud de Insula Creta, alături de aviaţia Emiratelor Arabe. Acţiunea a fost aspru contestată de comunitatea internaţională. De asemenea, o navă a Greciei şi una a Turciei au intrat în coliziune într-o zonă revendicată de greci. 

Tensiunile ar fi fost provocate de faptul că, în ultimii ani, în acea zonă au fost descoperită mai multe zăcăminte de gaze.

Recep Erdogan, mesaj furios pe Twitter imediat după incidentul de la Paris

Imediat după ce meciul PSG - Istanbul Başakşehir a fost oprit, preşedintele Turciei a postat pe Twitter un mesaj în care a condamnat incidentul: ”Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotria lui Pierre Webo, membru al echipei Başakşehir şi cred că UEFA va lua măsurile necesare”.

De altfel, clubul este controlat de oameni apropiaţi lui Recep Erdogan. În fruntea echipei a fost numit Goksel Gumusdag, fost membru în partidul lui Erdogan şi rudă cu preşedintele Turciei. 

Goksel Gumusdag a declarat în presa din Turcia că el a fost cel care s-a opus reluării meciului în acea seară şi a fost de acord ca meciul să se joace a doua zi abia după ce UEFA a fost de acord să schimbe întreaga brigadă de arbitri:

”După lungi negocieri am decis să ne întoarcem la Istanbul. Cu toate acestea, ca urmare a negocierilor noastre cu oficialii UEFA, am spus: 'Dacă cei patru arbitri vor fi schimbaţi, ne vom schimba şi noi decizia'. Aceşti arbitri trebuie să primească o interdicţie pe viaţă. Aceasta este cererea noastră”, a declarat Goksel Gumusdag, potrivit Anadolu Agency.

Afla mai multe despre: erdogan 

viewscnt
Articole similare