Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Scrisoarea primită de FRF de la UEFA. Modificări foarte mari în formatul competiţiilor europene. Va fi extrem de greu să mai ajungem în grupele Ligii Campionilor sau ale Europa League

Scrisoarea primită de FRF de la UEFA. Modificări foarte mari în formatul competiţiilor europene. Va fi extrem de greu să mai ajungem în grupele Ligii Campionilor sau ale Europa League

FRF

Comentarii

FRF a publicat circulara primită de la UEFA, prin care forul continental explică în detaliu formatul competiţiilor europene din perioada 2021-2024. Sunt mai multe noutăţi care apar, însă cea mai importantă este înfiinţarea unei noi competiţii, UEFA Europa Conference League, care este inferioară Ligii Europa.

Redăm comunicatul FRF:

După cum se ştie, lista de acces pentru UEFA Champions League (UCL) va rămâne neschimbată, modificări urmând să fie aduse UEFA Europa League (UEL), în condiţiile în care, peste doi ani, va apărea o nouă competiţie continentală la nivelul cluburilor, UEFA Europa Conference League (UECL).

UEL

Formatul competiţiei


– Competiţia propriu-zisă se va bucura de participarea a doar 32 de echipe, faţă de cele 48 care se înfruntă în momentul de faţă, numărul fiind valabil şi în stagiunea 2020-2021.
– În ciclul 2021-2024, vor fi alcătuite 8 grupe a câte 4 echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, acasă şi în deplasare, acestei faze urmându-i optimile de finală (câştigătoarele celor opt grupe se vor califica direct), sferturile de finală, semifinalele şi finala.
– Înaintea optimilor se va disputa o rundă adiţională, numită play-off. Vor fi, de fapt, opt confruntări, în fiecare dintre ele urmând să joace câte o echipă clasată pe locul 2 în una dintre grupele UEL şi una de pe locul 3 din una dintre grupele UCL. Formaţiile care vor triumfa în aceste “duble” vor accede, la rându-le, în optimile UEL.
– Câştigătoarea UEL se va califica automat în faza grupelor UCL, evident în sezonul următor.
– Competiţia propriu-zisă UEL va însemna un total de 141 de meciuri, ce se vor disputa în 15 săptămâni.
– În faza grupelor se vor califica direct 11 echipe (câştigătoarea Cupei şi locul 5 din campionat ale ţărilor de pe locurile 1-4 în clasamentul coeficienţilor UEFA + câştigătoarea Cupei şi locul 4 din campionat ale ţării de pe locul 5 + câştigătoarea Cupei ţării de pe poziţia a 6-a) + deţinătoarea UECL.
– Celelalte 20 de echipe vor veni din calificări, dar trebuie menţionat că jumătate (adică 10) dintre acestea vor fi formaţii care vor eşua în UCL: 6 eliminate din turul 3 preliminar şi din play-off-ul UCL league path (adică partea tabloului unde nu vor evolua campioanele, ci ocupantele locurilor 2 sau 3 ale ţărilor de pe locurile 5-15) şi 4 care vor eşua în play-off-ul UCL champions path (partea tabloului rezervat campioanelor ţărilor ce vor ocupa locurile 11-55 în amintita ierarhie a coeficienţilor).
– Celelalte 10 echipe, care ar avea şansa să evolueze în grupe, vor ajunge prin intermediul play-off-ului UEL, unde vor participa 20 de grupări. Dar şi aici cercul se restrânge, căci, pe lângă câştigătoarele Cupelor ţărilor de pe locurile 7-12, în play-off vor ajunge 6 grupări ce vor fi eliminate în turul 3 preliminar (champions path) al UCL, alte 3 din turul 3 preliminar al UEL (acesta însemnând, însă, perdantele turului 2 preliminar al UCL league path + câştigătoarele Cupelor ţărilor de pe locurile 13-15) şi 5 calificate din turul 3 preliminar al UEL (însemnând, însă, campioanele naţionale care vor pierde în turul 2 preliminar al UCL).

Evident, avem de-a face cu un hăţiş şi cu o interdependenţă cvasitotală cu preliminariile UCL, misiunea grupărilor româneşti urmând să devină din ce în ce mai ingrată, ţinând cont de faptul că am ajuns, în momentul de faţă, pe locul 30.

Mai mult, conform principiilor tragerii la sorţi a play-off-ului UEL, patru dintre întâlniri vor opune campioane naţionale, astfel încât să existe certitudinea că printre cele 32 de echipe din faza grupelor se vor afla şi (minimum) patru campioane.

UECL
Formatul competiţiei
– Practic, va fi o oglindă a UCL şi UEL, adică 32 de echipe în faza grupelor (8 grupe a câte 4), căreia îi vor urma optimile de finală, sferturile de finală, semifinalele şi finala.
– Aidoma UEL, optimile vor fi precedate de play-off (8 confruntări tur-retur), unde vor evolua câte o ocupantă a locurilor 2 din grupe şi câte un loc 3 din grupele UEL.
– Şi în acest caz vorbim despre un total de 141 de partide, ce vor avea loc în 15 săptămâni. Practic, copie la indigo a UEL, dar la un nivel inferior.
– Evident, câştigătoarea UECL va fi calificată automat în ediţia viitoare a fazei grupelor UEL.
– Singura deosebire este aceea că nu vor exista echipe calificate direct, toate cele 32 urmând să vină din preliminarii. Este vorba despre un total de patru tururi (trei runde de calificare + play-off-ul), repartizarea grupărilor pe fiecare tur în parte fiind făcută tot prin prisma clasamentului coeficienţilor. Dacă, de exemplu, locurile 6 din primele patru ţări ale ierarhiei coeficienţilor şi locul 5 din ţara de pe locul 5 vor fi calificate direct în play-off, este vital ca, la începutul sezonului 2020-2021, când va fi publicată lista de acces pentru sezonul următor (2021-2022), să ocupăm, în cel mai rău caz, locul 29. Motivul? Ţara de pe locul 30 îşi va trimite toate cele trei reprezentante (câştigătoarea Cupei + locurile 2 şi 3) în turul 1 preliminar. Cea de pe locul 29 va avea câştigătoarea Cupei şi vicecampioana în turul 2 preliminar şi locul 3 în runda inaugurală), pe când asociaţia naţională de pe poziţia a 28-a va avea toate cele trei echipele în turul 2 preliminar al acestei noi competiţii, main path.
– Trebuie, însă, spus că nu toate cele 32 de echipe vor veni din calificările UECL. 10 vor ajunge în faza grupelor după ce vor fi fost eliminate din play-off-ul UEL, alte 5 din aşa-numita UECL champions path (trei tururi, la care vor participa eliminate din UCL şi UEL) ceea ce înseamnă că preliminariile (main path) vor da un număr de doar 17 calificate. Mai intervine un “dar”, pentru că se mai creează o interdependenţă cu preliminariile UEL: 3 dintre echipele din play-off vor fi cele eliminate din Q3 al UEL.

UEFA specifică faptul că această veritabilă încrengătură, în care sunt implicate toate cele trei competiţii, are drept scop ca minimum 34 dintre cele 55 de asociaţii naţionale afiliate la UEFA să fie reprezentate măcar în faza grupelor unei competiţii. Există garanţia, evocă forul fotbalistic european, că în fazele grupelor se vor afla minimum 14 campioane în UCL, între 8 şi 11 campioane în UEL şi între 9 şi 12 campioane în UECL.

Ca de obicei, jocurile din grupele UCL vor avea loc în zilele de marţi şi de miercuri, iar cele din UEL şi UECL joia, existând două ore de start: 18.45 şi 21.00 (orele Europei Centrale), ceea ce înseamnă că se va renunţa la 18.55 (ora Europei Centrale), folosită în prezent.

Afla mai multe despre: frfuefa 

viewscnt
Articole similare