Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Sheffield FC vs. Notts County. Ziua în care a fost scrisă istoria şi ziua în care ea s-a petrecut cu adevărat

Sheffield FC vs. Notts County. Ziua în care a fost scrisă istoria şi ziua în care ea s-a petrecut cu adevăratgalerie foto

Premium

Comentarii

Sheffield FC şi Notts County sunt, în acelaşi timp, cele mai vechi echipe de fotbal. Paradoxal, s-au înfiinţat la distanţă de cinci ani. Una a pornit-o la drum în 1857, iar cealaltă a apăsat pe start în 1862.

Pe 24 octombrie 1857, în districtul Highfield, Sheffield, Nathaniel Creswick şi William Prest puneau bazele primului club de fotbal din toate timpurile. Cricket-ul se transforma în fotbal, iar Sheffield Football Club îşi trăia prima zi.

Şi cum Sheffield FC era unica echipă, întâile confruntări s-au disputat în interiorul echipei. Oamenii s-au împărţit rapid în ”căsătoriţi” vs ”burlaci” şi au dat drumul la fotbal. Regulile erau făcute de Creswick şi Prest, părinţii clubului, iar pe măsură ce paginile istoriei se scriau rând pe rând, băieţii au mai prins de-o confruntare. Cei mai talentaţi au fost numiţi ”profesionişti”, iar copiii cu multă inimă dar mai puţină tehnică au fost iscăliţi la ”restul”. Şi ce meciuri frumoase ieşeau în Sheffield.

Se mai juca fotbal prin Marea Britanie, dar fiecare după cum avea chef, stare şi pricepere. De exemplu, şcolile îşi puneau elevii să joace după un alt format, în timp ce prin cartiere joaca nu semăna deloc cu ce avea să devină, mai apoi, ”sportul rege”. Băieţii din Sheffield au fost primii care au jucat după un regulament clar.

ÎNSCRIŞI DUPĂ ŞASE ANI LA ASOCIAŢIE

Chiar dacă s-au organizat în 1857, cei de la Sheffield FC au intrat în Football Asociation abia în 1863, adică la şase ani de când fuseseră puse bazele clubului. Între timp, cu un an mai devreme, Asociaţia de Fotbal din Marea Britanie îşi începuse istoria cu un alt club.

Vorbim despre Notts County, formaţie care, în 1862, primeşte ”numărul 1” în dreptul grupărilor profesioniste şi devine, oficial, prima care este înscrisă într-o asociaţie de fotbal din lume. În acelaşi an, alte 15 cluburi au fost primite în Football Asociation, iar adversarii au fost mult mai uşor de găsit.

După 156 de ani de la primul meci oficial, trupa din Nottingham a rămas încă în viaţă şi menţine încă titlul de cea mai veche formaţie care evoluează la nivel profesionist.

  • Ca o paranteză, Notts County tocmai ce-a reuşit să obţină o rejucare în meciul din FA Cup cu Swansea. A fost 1-1 în primul meci, iar echipa de primă ligă a avut nevoie de rejucare. A fost 8-1 în retur, dar pasiunea pentru fotbal a întrecut orice diferenţă de scor. Ambele partide au putut fi văzute la Telekom Sport.

PRIMUL MECI DE FOTBAL

Dacă vorbim efectiv de primul meci de fotbal jucat vreodată, atunci ne întoarcem tot la Sheffield FC. După trei ani în care au jucat, exact cum am vorbit mai sus, numai între ei, pe două criterii clare, în 1860 pe scenă apare Hallam FC.

Format tot in Sheffield, Hallam FC este al doilea cel mai vechi club de fotbal din toate timpurile. Un lucru extrem de interesant este acela că derby-urile dintre Sheffield FC şi Hallam FC, pornite în 1860, se joacă, la nivel local, şi în ziua de azi. Fotbalul romantic a rămas în Sheffield, acolo unde ”sportul pentru gentlemeni” apare, negreşit, în fiecare weekend.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: sheffield fcnotts countyeuro center 

viewscnt
Articole similare