Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

ŞOCANT! Gigi Becali şi una dintre cele mai ciudate decizii din istoria FCSB: "Ăla nu merită numărul 10, i-l luăm!"

ŞOCANT! Gigi Becali şi una dintre cele mai ciudate decizii din istoria FCSB: "Ăla nu merită numărul 10, i-l luăm!"galerie foto

Fotbal

Comentarii

Îl mai ţineţi minte pe mijlocaşul ofensiv polonez Rafal Grzelak? A jucat în Liga 1 la FCSB şi a fost ţinta preferată a patronului Gigi Becali, căruia îi displăcea total ideea că are în echipă un coordonator de joc fără o podoabă capilară de invidiat. Au trecut 11 ani de la acel moment, iar Rafal Grzelak continuă să fie jucător activ.

În vara anului 2009, Gigi Becali anunţa că a dat marea lovitură: transferase un jucător de echipă naţională. Era vorba de polonezul Rafael Grzelak, 27 de ani, care venea împrumut pentru un an şi jumătate de la formaţia greacă Xanthi Skoda. Sfătuit de Cristiano Bergodi şi Renzo Rossi, Becali a acceptat să plătească celor de la Xanthi aproximativ 200.000 de euro pentru fotbalistul care, la acea oră, avea două meciuri în naţionala Poloniei şi era monitorizat cu atenţie de oficialii de la Varşovia.

Mijlocaşul ofensiv mai jucase la formaţii precum MSV Duisburg, Widzew Lodz, Lech Poznan, Pogon Szczecin şi Boavista Porto, şi a acceptat să vină în România după ce s-a consultat cu un conaţional familiarizat cu fotbalul românesc, Pawel Golanski, legitimat şi el la acea vreme la FCSB.

Ce l-a covins pe Gigi Becali să accepte cerea antrenorilor Bergodi şi Rossi? Faptul că cerea un salariu mic în comparaţie cu celelalte salarii de la echipă. Ca să înţelegem ce sume se învârteau în urmă cu 11 ani, Grzelak avea un salariu de 120.000 de euro pe an, şi era considerat un salariu mic. Acum, Gigi Becali caută să ofere cel puţin 120.000 de euro pe an doar jucătorilor cu adevărat importanţi din echipă. În schimb, pe Grzelak l-a adus cu ochii închişi.

După doar cinci meciuri oficiale, patru în preliminariile Europa League şi unul în campionat, în care a marcat un gol şi a oferit trei pase decivise, cifre bune pentru un mijlocaş de creaţie pe stilul lui Grzelak, Gigi Becali a făcut o declaraţie cu care va rămâne pentru totdeauna în istoria fotbalului românesc, urmată de  decizie aberantă, de proporţii astronomice:

"Îi luăm numărul 10 lui Grzelak! Ăla merită numărul 10? Nu mai transfer în viaţa mea jucători cu chelie. Ca să fii numărul 10 la Steaua, trebuie să mai ai şi păr! Polonezul nu prea are", vuia agitat, în stilul caracteristic, în toată presa din România.

Gigi Becali l-a dat afară de la FCSB fiindcă n-avea păr

Şi nu erau doar vorbe. După meciul cu Motherwell din turul trei al Europa League, manşa retur, când a şi oferit o pasă de gol, Rafal Grzelak a pierdut locul de titluar în garnitura lui Cristiano Bergodi. A mai intrat sporadic după pauză, în şapte rânduri, în care a strâns în total 181 de minute, plus un meci în Cupa României, în care a fost schimbat în minutul 63. Aşa a ajuns fotbalistul de echipă naţional, jucătorul de echipă secundă.

Rafal Grzelak a rămas la FCSB până în vara lui 2010, când s-a întors la Xanthi Skoda, în Grecia. La scurt timp s-a întors în Polonia, de unde nu a mai plecat până curând. FCSB a fost ultimul său contact cu fotbalul profesionist şi totodată ultimele prezenţe în cupele europene. Iată parcursul lui Rafal Grzelak din momentul FCSB, până în prezent, când încă joacă, la 38 de ani:

  • împrumut Widzew Lodz (Polonia, un an) - 24 de meciuri un gol
  • transferat liber la Ruch Chorzow (Polonia, un an) -  21 de meciuri, un gol, o pasă de gol
  • transferat liber la Arka Gdynia (Polonia, cinci luni) - 12 meciuri, trei pase de gol
  • transferat liber la Swinoujscie (Polonia, un an şi jumătate) - 55 de meciuri, trei goluri şi şapte pase de gol
  • transferat liber la Chojnicyanka (Polonia, trei ani şi jumătate) -100 de meciuri, 10 goluri şi 14 pase de gol
  • transferat liber la KP Starograd (Polonia, un an) - 6 meciuri

În acest moment, Rafal Grzelak practică fotbalul doar de plăcere, în Germania, la BW Ramsloh, o echipă de amatori dintr-un oraş aflat în nordul graniţei cu Olanda.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: fotbalfcsbsteaua 

viewscnt
Articole similare